ОБЩЕСТВО

48 капана, като опасния завой край Своге, ни дебнат из България

48 капана, като опасния завой край Своге, ни дебнат из България

 

капана1920x1080

 

 

В страната има 48 участъка, подобни на този край Своге, които правят аквапланинг. Това разкри регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му високорисковите отсечки се ремонтират приоритетно.

 

Министърът гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в ситуацията с десетките загинали и ранени при катастрофата край Своге ще понесат своята отговорност. „Защо е предписан този асфалт и приет по този начин, е работа на процесуално-следствените органи да установят причината. Ние ще окажем пълно съдействие“, допълни Нанков.

 

 

Той заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Нанков ще проверява лично дали това е направено. Тази мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка. „Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат“, каза още той.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

След инцидента край Своге се оказа, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пет пъти карала фирмата да отстрани дефектите от опасния път. Появиха се много коментари, че некачествен ремонт на пътя е причина за катастрофата. Тази причина беше посочена и след заседанието на ръководните фактори от МВР, Транспортното и Регионалното министерство.

 

 

 

„Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред“, коментира Николай Нанков.

 

 

 

В становище до медиите от фирмата вчера обясниха, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г. „През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя.

 

 

 

Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача“, заявиха от „Трейс Груп Холд“ АД.

 

 

Дир БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

кьовеши-цветанов-борисов-768x532

Това искаме да чуем от нея: Почвам от България и Румъния, там най-много се краде и ще има затворници до 6 месеца

февруари 28, 2019
zaplata

Зам.-министър: Заплатите у нас са привлекателни, колкото тези в Лондон

февруари 28, 2019
valia_ahchieva

Ахчиева: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша… ДОКУМЕНТ

февруари 28, 2019
румен-радев-1

Радев: Не бива да допуснем друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

февруари 28, 2019
Zornica_Rusinova

Зам.-министър: Заплатите у нас са привлекателни, колкото тези в Лондон

февруари 28, 2019
шивикоdimitar-sivikov-16

Ген. Шивиков отново завладя мрежата: Долу ръцете от българските деца – те са момчета и момичета!

февруари 28, 2019