Русия

Euronews: В отговор на санкциите Русия се отказва от разплащане в долари

Euronews: В отговор на санкциите Русия се отказва от разплащане в долари

 

Kurs-dollara-na-avgust-2016-goda

 

Министерството на финансите потвърди, че постепенния преход във външнотърговските разплащания в национална валута се осъществява в Русия вече няколко години, предава Euronews.

 

 

 

Според министъра на търговията Денис Мантуров, новите санкции на САЩ негативно ще се отразят върху доставките на руски стоки за трети страни, затова Москва е способна да се откаже от използване на долара при разплащания с тях.

 

 

 

 

В отговор на новите санкции Москва е готова да се откаже при външнотърговските си плащания от долара. Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Русия. Според него санкциите на първо място ще се отразят негативно на доставките на руски стоки за трети страни и в търговията с тях ще може да се мине на рубли или техните национални валути.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

ВЯЧЕСЛАВ ХОЛОДКОВ, експерт на РИСИ: Отказът от използване на долара в търговските плащания е удар по американската икономика, това е нашият отговор на американските санкции. Сигурен съм, че и по-нататък ние ще използваме този канала за да отговорим на Америка така, както заслужава.

Идеята за преминаване към рублата поддържа и руското Министерство на финансите. Там отбелязват, че прехода при разплащанията в национална валута се осъществява вече фактически пет години.

 

 

 

Новият пакет антируски санкции от страна на САЩ влезе в сила в сряда. В частност ограничения се налагат и върху енергийния и финансовия сектори, редица държавни предприятия и крупни бизнесмени, а също и върху руския национален суверенен дълг.

 

 

 

 

Във Вашингтон новите санкции свързват с делото на двамата Скрипал. В Москва наричат обвиненията за използване на отровни вещества голословни и говорят за политико-икономически цели на антируските ограничения.

 

 

 

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо

loading...
0
Русия

More in Русия

OSHKOSH, WI - JULY 30: A Russian Mig-21 is displayed at the Experimental Aircraft Association AirVenture 2013 at Wittman Regional Airport on July 30, 2013 in Oshkosh, Wisconsin.  (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

февруари 28, 2019
orig

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

февруари 25, 2019
чек2111781303

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

февруари 20, 2019
оръжия768x432

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

февруари 20, 2019
epa07374306 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov delivers a speech during the 55th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 16 February 2019. From 15 to 17 February, politicians, various experts and guests from all over the world will discuss global security issues in their annual meeting.  EPA/RONALD WITTEK

Лавров остро нападна САЩ, обвини ги, че настройват света срещу Русия заради ракетния договор

февруари 16, 2019
путинизъм0000401843-article2

Наредиха Путин редом с Ленин и Петър Велики, идвал стогодишен путинизъм!

февруари 12, 2019