Анализи

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

 

Le-Figaro

 

 

По случай годишнината от смъртта на Александър Солженицин френският писател и политик Филип де Вилие си спомни по време на интервю пред Le Figaro как той го е предупреждавал за заплашващото запада духовно изтощение.

 

 

 

И всъщност, според думите на Вилие, ако по-рано Западът е бил бастион на свободата, то сега, напротив, той е станал заложник на волята на САЩ и на потребителското общество.

 

 

 

 

 

Александър Солженицин бе „човек с висока култура“, който едновременно и олицетворяваше страданията на всички затворени и бе при това прорицател, споделя пред Le Figaro своите спомени за Солженицин лично познаващият го френски политик и писател Филип де Вилие.

 

 

 

 

 

В интервю, посветено на десетгодишнината от смъртта на Солженицин, де Вилие си спомня речта на руския дисидент на откриването на паметника на Вандейското въстание, в което той нарича руската революция пряк приемник на френската, а гражданската война в Западна Франция – родоначалник на комунистическия терор и пример за Ленин.

 

 

 

 

 

Както отбелязва де Вилие, преди падането на Берлинската стена дисидентите действат на Изток, в Съветския съюз, а НАТО олицетворява свободния свят за тях. Но сега, според него, всичко се е променило рязко.

 

 

 

 

 

В момента Русия се е освободила от революционната идеология. Тя представлява свободния свят. И по много аспекти Западът замълча и стана поробен свят. Ние станахме колонията на политкоректността по американски“, смята френският политик. „Солженицин живя по времената на папа Йоан Павел II, който говори за народите, за източниците на християнството и семейството. Ние живеем при Франциск, папата на „Лагера на светците“, при който мигрантите в Европа ознаменуват второто пришествие на Христа“.

 

 

 

 

 

Де Вилие си спомня как Солженицин му казва веднъж:

 

 

 

 

 

Вие в Европа сте със замъглен разум. Ще страдате. Пропастта е дълбока. Вие сте болни. Вие сте болни от пустота. Всички ваши елити са загубили представа за висшите ценности. Западната система се движи към своето крайно състояние на духовно изтощение: бездушен юридически формализъм, рационален хуманизъм, загуба на вътрешен живот“.

 

 

 

 

Според събеседника на изданието, Солженицин предсказва появата на потребителското общество, преминаващо към нихилизъм и абсолютен индивидуализъм.

При това де Вилие споделя определените симпатии на Солженицин към Владимир Путин. Според неговите думи, това е свързано със старанията на руския президент да възстанови гражданския, културен и духовен живот на страната, което също му е принесло и признателността на руския народ. Освен това той отбелязва, че и в международен план Русия сега се намира в центъра на полицентричната система заедно с Китай и Индия и се противопоставя на еднополюсния блок, в който гласът на Запада затихва под гнета на американците.

Така, според Вилие, когато той се среща лично с Путин, той нарича европейските санкции срещу Русия глупост, защото те откъсват Европа от Русия. А според френския политик, бъдещето на Европа повече не трябва да се пише на американския континент. Русия трябва да бъде ценно свързващо звено между Китай и Европа, смята Филип де Вилие.

Превод: Поглед.инфо

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Анализи

More in Анализи

paul-craig-roberts666

Пол Крейг Робъртс: Америка все още съществува благодарение на Русия

август 30, 2018
Ердоган

Как Ердоган може да свали Тръмп

август 13, 2018
155096621-612x612

Икономист: Маркс се оказа прав! Средната класа изчезва и се превръща в люпилня на нови социалистически идеи… ГРАФИКИ

август 3, 2018
141028075306-660x371

Пат Бюканън: От 2001 г. идеята, че американците имат божествена мисия да демократизират човешкия род, търпи поражение

август 3, 2018
bivsh-agent-na-kgb-putin-samo-organizira-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-26-12-2015-03-08-29

“Вашингтон пост”: Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

юли 30, 2018
maxresdefault

Валентин Вацев: Тръмп ще върне Източна Европа под контрола на Русия

юли 20, 2018