САЩ

WSJ научи за новите планове на САЩ да блокират „Северен поток-2“

WSJ научи за новите планове на САЩ да блокират „Северен поток-2“

 

180821074608-660x371

 

Вашингтон работи над пакет санкции, чиято цел е да блокира строителството на съвместния руско-германски газопровод „Северен поток-2“, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на американски чиновници. Източниците на изданието уточняват, че съответните мерки могат да бъдат приети от САЩ в течение на няколко седмици, но засега е рано да се говори за неизбежността на това решение.

САЩ подготвят пакет от санкции, които биха могли да възпрепятстват завършването на „Северен поток-2“ . Наказание заплашва компаниите, участващи в проекта, както и потенциално финансовите организации, пише The Wall Street Journal.

Бивши и настоящи американски чиновници разказват на изданието, че ограниченията срещу руско-германския газопровод са обсъдени във Вашингтон и могат да влязат в сила за броени седмици. В същото време те отбелязват, че не трябва да се говори за неизбежността на тази инициатива.

„Северен поток-2“ стана една от ключовите теми на срещата на Владимир Путин и Ангела Меркел в Германия. В строителството, освен руският „Газпром“, участват европейските партньори Royal Dutch Shell PLC, Wintershall AG, Uniper SE, OMVAG и Engie SA, подчертава WSJ.

Въпреки това, американските власти от дълго време са против газопровода. Те се опасяват, че „Северен поток-2“ ще увеличи и без това високата зависимост от руски газ на Европа, а Кремъл ще получи политически лост и значителни приходи, отбелязва изданието.

Санкциите са предадени в окончателната форма на Белия дом, Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката на САЩ, съобщава за WSJ един от събеседниците. В същото време, според него, има един нерешен момент – дали да се предприемат действия само по отношение на дружествата, които участват в полагането на тръбата по дъното на Балтийско море, или да се разпространят и на банките и компаниите, които финансират проекта. При всеки случай Вашингтон отрано ще предупреди ЕС преди да въведе каквито и да е ограничения, допълва чиновникът.

Германските власти многократно са изразявали несъгласието си с позицията на САЩ. Те обръщат внимание на факта, че западните страни са купували руски газ дори в разгара на Студената война. В допълнение, един от помощниците на Меркел обяснява политиката на Вашингтон с желанието на Тръмп да продаде в Европа колкото се може повече американски втечнен газ.

Според информацията WSJ, петте европейски компании и „Газпром“ са вложили до момента в „Северен поток-2“ 5,5 милиарда евро. Техните ръководители съобщиха на представителя на Държавния департамент по енергийните въпроси Джон Маккарик, че проектът няма да бъде прекратен, дори и ако САЩ решат да въвеждат санкции.

Поглед.инфо

loading...
0
САЩ

More in САЩ

896-504-sasht-trymp-dzhendyr

САЩ заплашиха Германия със санкции заради Русия

януари 13, 2019
epa05713380 CIA Director nominee Congressman Michael Pompeo testifies during his confirmation hearing before Senate Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 12 January 2017. Senate confirmation for President-elect Trump's nominees continues today with hearings for CIA Director, Secretary of Defense and HUD Secretary.

Майк Помпео потвърди: Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия

януари 10, 2019
991-ratio-beliiat-dom-sgrada

Кабинетът одобрява утре Ф-16 и излиза с официално решение, Белият дом го приветства авансово

януари 8, 2019
c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b-497-1200x6301200630

Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

януари 7, 2019
big_11c9

Тръмп заплаши да обяви извънредно положение в САЩ

януари 5, 2019
white_house_1160x480

Конгресмени внесоха закон „Защита на американската сигурност от Кремълския закон за агресията от 2018 г.“

януари 4, 2019