ОБЩЕСТВО

Започват мащабна проверка за злоупотреби в „ГБС“ и „Джи Пи Груп“, шефът на „Лукойл“ – България Валентин Златев пък привикан в Москва

Започват мащабна проверка за злоупотреби в „ГБС“ и „Джи Пи Груп“, шефът на „Лукойл“ – България Валентин Златев пък привикан в Москва

 

злоупотреби98484e6a79ee24db77363f068769517d_XL

 

 

Българските власти планират старта на мащабна и цялостна проверка на две от големите строителни компании у нас. Става дума за фирмите „Главболгарстрой“ и „Джи Пи Груп“, както и връзката на последната компания с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и неговия баща Васил Златев, пише BIG5.bg, позовавайки се на информация „от кухнята” на двете компании.

 

 

 

Конкретен повод за проверката стана скандално журналистическото разследването на сайта „Биволъ“, от което наяве излезе цяла серия от чудовищни злоупотреби от страна на строителната компании „Джи Пи Груп“ и „Главболгарстрой“. За първата фирма се твърди, че е пряко свързана с управленското тяло на петролната компания „Лукойл“ у нас, а последната пък е собственост на Симеон Пешов и неговите синове.

 

 

 

 

От разследването на сайта „Биволъ“ стана ясно още, че големите строителни фирми в България са просто разпределителни „хъбчета“ за обществени поръчки и че реално строят фирми-подизпълнители, които получават мизерна част от сумите, ако изобщо грандовете благоволят да им платят.

 

 

 

Онлайн медията също така разкри, че фирми като „ГБС“ и „Джи Пи Груп“ правят ужасяващи компромиси с качеството, но тъй като проектанти и надзорници са „консултанти“, свързани с големите фирми, всичко минава по мед и масло.

 

 

 

 

 

Парите от еврофондовете, от националните и от общинските обществените поръчки се усвояват до стотинка, въпреки мизерното изпълнение, което започва да се руши месеци след като строежът приключи.

 

 

 

 

 

Консултантите пък са ключът към корупцията, защото те нагласят търговете, разпределят подкупите и валидират кражбите.

 

 

 

 

 

Като пример за мащабите на усвояваните европейски средства от строителните фирми сайта „Биволъ“ дава за пример класация на вестник „Капитал“ от 2017 година, от която се вижда, че двете фирми на Симеон Пешов и синове, „Главболгарстрой“ АД и „ГБС – Инфраструктурно строителство“ са на първо място по „прилапване“ на евро пари с обща сума от 236 милиона, но с едва само 517 осигурени лица.

 

 

 

 

 

На второ място в тази класацията е името на строителната фирма „Джи Пи Груп“ с 184 млн. и 522 осигурени лица.

Нека припомним, че именно „ГБС“ и „Джи Пи Груп“ са основните изпълнители и кандидати в една от най-големите строителни поръчки в съвременната история на България – строежа на АМ „Струма“. Индикативната стойност на поръчката е над 1.05 млрд. лева (875.3 млн. лв. без ДДС).

 

 

 

 

Трасето ще е дълго само 23.6 километър, което означава, че се залага във всеки 1 км да бъдат “закопани” над 40 млн. лева.

По трасето ще бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлеза и подлеза, съобщиха от АПИ. Това е обяснението за рекордната цена.

 

 

 

 

 

Отсечката – чудо трябва да бъде направена за 1556 дни – т.е. за малко над 4 години.

Три от тунелите ще са хилядници – над 1000 м, и ще съперничат на “Витиня”, който с неговите 1125 м е най-дългият в България.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

За последните няколко години и двете строителни фирми успяха да приберат милиарди левове от различни държавни поръчки, като само тази година сумите усвоени от ГБС след оферти на АПИ и Булгартрансгаз доближават числото от 1 милиард лева.

 

 

 

 

 

Според наличните документи на сайта „Биволъ“, както при „Джи Пи Груп“ така и при „Главболгарстрой“, основен доставчик на техника и съоръжения е фирма с офшорна собственост. Тя очевидно е ключова за реализиране на схемите за източване на европейски средства и една проверка на банковите и сметки щяла да го докаже, твърди „Биволъ“.

 

 

 

 

 

В същото време пари от европроекти, спечелени с манипулации от консултанти, тутакси отпътуват към фирми с офшорна собственост. При консултантите се връща кеш от лице, което се свързва с руски олигарси. С кеша се смазва и захранва мащабен корупционен модел, като се плащат комисионни на политически и длъжностни лица.

 

 

 

 

 

Именно този факт е в дъното на упорит слух от последните десетина дни, според който срещу шефове на петролната компания „Лукойл“ е започнало разследване по настояване на руската страна заради далаверите с препродаване на земя за строеж на бензиностанции.

 

 

От друго журналистическо разследване на „Биволъ“ пък стават ясни връзките на „Джи Пи Груп“ с „Лукойл – България“, която минава през фирмата с офшорна собственост „Пи Ай“. Между „Пи Ай“ и „Джи Пи Груп“, от една страна, и „Пи Ай“ и „Лукойл“ от друга, са сключени множество сделки за имоти, като има сериозни съмнения за пране на пари и източване на „Лукойл“ с нереално високи цени за терени, които впоследствие стават бензиностанции. Това разкритие дълбоко било потресло партньорите на „Лукойл – България“ в Москва, като именно те настояли за пълно разследване на всички шефове на компанията у нас, както и на свързаните с тях физически и юридически лица.

 

 

 

 

 

„Положението е драматично. Най-вероятно в съвсем близко бъдеще предстоят сериозни промени не само в ръководстовото, но може би и в собствеността на „Лукойл – България“, коментира пред медията ни висш административен служител на фирмата у нас.

 

 

 

 

 

Нека припомним, че многобройни публикации в медиите показват, че именно строителна компания „Джи Пи Груп“ строи у нас не само бензиностанциите на „Лукойл“, но и хотелите от веригата RUI, които са собственост на фирма на Васил Златев, баща на Валентин Златев – управител и генерален директор на „Лукойл“.

 

 

 

 

 

От името на Валентин Златев, „Лукойл – България“ отрече пред медиите всякаква негова връзка с „Джи Пи Груп“, като този факт обаче едва ли ще спре старта на мащабно разследване на родните власти за дейността на шефовете на компанията през последните години.

 

 

 

 

 

В същото време източници на медията са разкрили, че преди дни в централата на „ГБС“ в София е имало мащабна среща на шефовете на компанията начело със Симеон Пешов, на която са били коментирани всички възможните „спасителни акции“, които би могло да предприеме ръководството на компанията в контекста на назряващия огромен скандал.

 

 

 

 

Не е тайна, че „ГБС“ и Пешов минават за близки до управляващата партия и скандалът около тях би могъл да се отрази на хората на премиера Бойко Борисов. В същото време Борисов многократно официално заяви, че ГЕРБ няма да разпъва чадър над никого и всеки един нарушител ще плати цената на безобразията, които е вършел с отпуснатите от Европа средства по инфраструктурни проекти.

Източник: BIG5.bg

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

552795

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа

февруари 28, 2019
Kevork_Kevorkian-678x381

В десетката от Кеворк Кеворкян: СЛАГАЧЕСТВОТО ДНЕС

февруари 28, 2019
100597_660_370

Идват празници – ето как се падат почивните дни през март, април и май

февруари 28, 2019
алцекbgrimpobeda

Всеки трябва да знае за деня, в който българите превземат Рим – сърцето на могъщата империя! СНИМКИ

февруари 28, 2019
токtok

Задава се поредната ценова тесла: И трите ЕРП-та ще искат поскъпване на тока от 1 юли!

февруари 28, 2019
кьовеши-цветанов-борисов-768x532

Това искаме да чуем от нея: Почвам от България и Румъния, там най-много се краде и ще има затворници до 6 месеца

февруари 28, 2019