Политика

За МВР порното е “свобода на словото” и се спира само от съда, пишело го в Конституцията

За МВР порното е “свобода на словото” и се спира само от съда, пишело го в Конституцията

 

phpe81b9c_800x_

 

 

МВР можело да спира или конфискува печатни или онлайн порнографски материали само след разпореждане на орган на съдебната власт. Това става ясно от отговор на новия вътрешен министър Младен Маринов на въпрос, отправен от депутата от БСП Пенчо Милков.

Това е и първият подписан от новия министър писмен отговор на депутатски въпрос.

 

 

 

Социалистът се интересува какви са предприетите действия от МВР за предотвратяване, разкриване и недопускане на престъпления по смисъла на чл. 159 от Наказателния кодекс, според който:

 

 

 

Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

 

 

Депутатът се интересува от това какви действия ще предприеме МВР за незабавното спиране на “откритото и демонстративно рекламиране, излъчване и публикуване на материали”, които са описани в НК като неприемливи или несъвместими с обществения морал “чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице”.

От отговора на МВР става ясно, че по отношение на онлайн порнографията властите са особено активни. В този смисъл се поддържал постоянен мониторинг на интернет пространството, с цел да се ограничи разпространението на порнографски материали с деца. МВР работило активно и с Интерпол за филтрация и блокиране на интернет трафика в България от сайтове, които съдържат сексуална експлоатация на деца.

 

 

 

 

 

 

В борбата с онлайн сексуалната експлоатация МВР предприема поредица от дейности, включително и срещи, обучения и семинари с ученици, родители и учители, а в периода януари – август 2018 г. в страната са регистрирани 45 престъпления, като са образувани 39 досъдебни производства. Проведени са и 20 полицейски операции и над 250 предварителни проверки  по сигнали за разпространение на детска порнография.

 

 

 

 

 

От МВР обаче правят категоричното уточнение, че спирането на порнографски материали става само след разпореждане от орган на съдебна власт и това било записано в Конституцията.

 

 

 

 

Цитираният текст на чл. 40, ал. 2 от Конституцията гласи, че “Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си”.

 

 

 

 

 

Първата алинея на този текст се отнася до свободата на медиите и тяхната неприкосновеност.

 

 

МВР е категорично в отговора си:

По отношение предприемането на действия по преустановяване на откритото и демонстративно рекламиране, излъчване, публикуване на материали по смисъла на чл. 93, т. 28 от НК, съгласно разпоредбата на чл. 40, ал. 2 от Конституцията на Република България, спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт.

Оф нюз

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

108062_660_370

Нинова пред пленума на БСП: ДПС убиха с един куршум два заека – и ГЕРБ, и Патриотите

септември 29, 2018
1537942778-clipboard07

Борисов с първа реакция за скандала с “Господарите”: Не съм реагирал спонтанно, във всяко стадо си има черна овца

септември 28, 2018
tsvetanov-donchev-borisov

Томислав Дончев намесен в схема за 4.5 млн лева?

септември 28, 2018
1530016788

Елена Йончева: ГЕРБ дават летище „София“ на Турция, аеропортът ще се превърне в помощно летище

септември 28, 2018
levon

Хампарцумян: Високите цени водят до високи заплати, това е свързано със забогатяването ни

септември 28, 2018
Цветан Цветанов Явор Хайтов и Мустафа Карадайъ13042316

Цветанов се моли за кворум в стаята на ДПС! Карадайъ: Опозицията вече задава дневния ред, това е криза на властта

септември 28, 2018