ИНЦИДЕНТИ

Кадри от охранителни камери компрометират версията за нападение над репортера Върбанов (ВИДЕО)

Кадри от охранителни камери компрометират версията за нападение над репортера Върбанов (ВИДЕО)

big_big_000021_2_

Трети ден една от централните теми в българските медии е посегателството над репортера на “Господари на ефира” Димитър Върбанов в склад за хранителни стоки във Велико Търново в сряда вечерта, пише “Медиапул”.

Първа за случая съобщи Нова телевизия в централната си емисия в сряда, представяйки го като “нападение над журналист”. Уточнено бе и, че потърпевшият е освидетелстван и приет в болница “с наранявания по ръцете и с комоцио”. Новината веднага бе разпространена от останалите медии, много от които отразиха инцидента като “побой”.

 

 

 

 

Няколко часа по-късно Районната прокуратура във Велико Търново обвини двама души в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Върбанов и ги задържа за 72 часа, докато съдът разгледа искането за постоянния им арест.

Кадри от охранителните камери във въпросния склад, с които Mediapool разполага, обаче показват по-различна гледна точка. На тях се вижда как двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го добутват навън и я затварят след него.

Камера, разположена от външната страна на вратата, показва как Върбанов сам пада на земята, след което оператор от екипа му започва да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата на колегата си. Впоследствие той ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона.

Накрая на мястото пристигат двама полицаи. В този момент Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, журналистът отива до близка пейка и сяда, давайки вид, че физическото му състояние не е добро.

Първа за случая съобщи Нова телевизия в централната си емисия в сряда, представяйки го като “нападение над журналист”. Уточнено бе и, че потърпевшият е освидетелстван и приет в болница “с наранявания по ръцете и с комоцио”. Новината веднага бе разпространена от останалите медии, много от които отразиха инцидента като “побой”.

Двамата мъже, избутали Върбанов от склада, веднага са установени и заведени в местната полиция, където са им снети обяснения и са освободени. Прокуратурата образува досъдебно производство, чийто ход претърпя бързо развитие след включването на премиера по темата от общото събрание на ООН.

“Разговарях с (Христо) Терзийски – директора на полицията… Дал съм им час и половина срок да ми докладват арестувани, задържани, съответно – пазачи ли са, какви са, съответно побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Така че, надявам се и прокурорите след това бързо да повдигнат обвинение. Разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е недопустимо, знаете, аз само за кимване или за намек депутати махам от парламентарната група. Към журналист такова нещо не може да се толерира. Не само да се толерира – просто трябва да сме изключително непримирими, нетърпими към такива деяния – да се знае, че като пипнеш журналист, това следва”, бяха думите на Борисов пред журналисти в българските медии в Ню Йорк.

Впоследствие двамата вече установени извършители на “нападението” са призовани в Районната прокуратура във Велико Търново, където са им повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа. Въпреки че Върбанов няма почти никакви наранявания и дори самият той не говори за нападение или побой.

“Един собственик на склад с двама служители буквално ме изхвърлиха от мястото, където правех интервю с тях. Това е, защото там се съхраняват над 15 тона стоки с изтекъл срок на годност”, обясни първоначално репортерът пред Нова телевизия от болничното си легло в спешното отделение в сряда вечерта.

Малко по-късно той бе записан от колегите си пред местната полиция, след като бе подал сигнал за инцидента: “Операторите почти през цялото време бяха отвън, защото той (управителят) ме заключи в склада. Аз опитах с мобилния си телефон да снимам и успях да снимам всичко, което се случи вътре. Държаха се изключително грубо, арогантно, блъскаха ме през цялото време, дърпаха ме и накрая ме хванаха и ме изхвърлиха навън, където получих тези наранявания.”

Потърсен от Mediapool, за да коментира кадрите от охранителните камери в склада, Върбанов заяви в четвъртък, че никога не е твърдял, че е бил бит – нито пред колегите си, нито пред разследващите. Показанията му са били, че е бил изблъскан извън склада и хвърлен на бетонова площадка. Хвърляне в буквалния смисъл на думата обаче във видеото не се вижда.

На въпрос какво е установил съдебният медик в медицинското свидетелство по случая, репортерът на “Господари на ефира” обясни, че става въпрос за “наранявания по ръцете и краката и имам една синина на главата”. Той обаче отрече да е бил удрян от обвиняемите.

“За съжаление някои от заглавията, които аз четох, са по-друго представени нещата… Не желая повече да се повтаря, че съм пребит”, добави пред Mediapool Върбанов уточнявайки, че продължават да му звънят близки и познати, подведени от информациите, че е станал жертва на побой.

Впечатление прави, че прокуратурата реагира необичайно строго по случай, в който има данни само за лека телесна повреда. Още повече, че в нито една от последвалите телевизионни изяви на Върбанов, той не показа някакви видими следи от насилие. Въпреки това прокуратурата задържа двамата обвиняеми за максималния срок от 72 часа, след които се очаква да поиска от съда да им определи и най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Случайно или не, независимото от изпълнителната власт държавно обвинение демонстрира цялото това усърдие след “разпореждането” на Борисов “побойниците с цялата строгост на закона да бъдат наказани”.

Следващите кадри показват хронологичното развитие на случая от момента, в който Димитър Върбанов вече е влязъл в склада с намерение да заснеме държаните вътре негодни храни до изкарването му навън, където първо го записва операторът му, а след това репотерът ляга, изчаквайки полицията.

 

 

 

 

 

Медиапул, Петел

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

1538112076-sam1

Кошмар! Boeing 737-800 не уцели писта на летище и рухна в океана (СНИМКИ/ВИДЕО)

септември 28, 2018
koritoto-reka-maritsa-gori-plamatsite-329

Коритото на река Марица гори! Пламъците вече са обхванали широка площ! СНИМКИ

септември 27, 2018
зулум1538033495-porshe

Екшън! Синът на известен политик с нов зулум! Засичал с поршето си шофьори в София!

септември 27, 2018
КАСПИЧАН1537962020-991-ratio-kaspichan-policiia

Касапницата в Каспичан: Цяло семейство е било изклано в Къщата на ужасите! СНИМКИ

септември 26, 2018
масово1519049269-t

Зловещо масово убийство в Каспичан: Откриха 4 трупа в къща на улица “Раковска”

септември 26, 2018
миска1537941059-clipboard03

Наша журналистка хвърли бомба за убийството на мъжа на Гуркова и защо миската е в България, а не в ЮАР (СНИМКИ)

септември 26, 2018