Коментари

Новите кандидат-министри сочат едно: Бойко Борисов изпадна в кадрова немощ!

Новите кандидат-министри сочат едно: Бойко Борисов изпадна в кадрова немощ!

111002_660_370

Слабо познати лица от втория ешелон на ГЕРБ издигна за министри вчера премиерът Бойко Борисов, след като надделя за оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. За министър на МРРБ е предложена депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова, за транспортен министър – зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, и двамата без сериозен професионален опит в тези сфери.

Пълен прецедент е и назначаването на действащ главен секретар на МВР за министър. Очевидно ГЕРБ не са намерили политическо лице за поста, а Младен Маринов сам признава, че няма този опит. От БСП нарекоха рокадата „отчаян ход“ и обявиха, че в четвъртък ще гласуват против новите кандидатури за министри, тъй като ще продължат досегашната вредна политика на правителството.

Трите министерски оставки ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след заседанието на коалиционния съвет ГЕРБ – „Обединени патриоти“. Лидерът на ГЕРБ надделя за рокадите в кабинета, въпреки протестите на партньорите от НФСБ и ВМРО и в собствената му партия. Не се оправда очакването да бъде „спасен“ регионалният министър Николай Нанков.

Коалиционният съвет на управляващите бе свикан по настояване на патриотите заради поисканите от Борисов оставки на вътрешния министър Валентин Радев, регионалния Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Преди седмица първо лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов скочи срещу оставките, защото били несправедливи и несъгласувани с ОП. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов пък му пригласяше, че министрите са изкупителни жертви, а между ГЕРБ и ОП липсвала комуникация.

Бъдещите министри също ще са от квотата на ГЕРБ като Нанков, Радев и Московски, обяви вчера премиерът. Той изтъкна, че всички давали добри оценки на тримата, но „обявената вече политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе“. Борисов чул аргументите „против“ на Валери Симеонов и на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Има много истина в тях. Ясно е, че всяка партия иска да си защитава кадрите. Но ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение и това ни прави различни от останалите. Не можем да кажем, че имат вина за катастрофата и нещастието, но не можем да се направим, че нищо не се случило, както в предишни правителства и с други мандатоносители това се случваше“, заобяснява се Борисов в опит да оневини поредния гаф в управлението си.

В четвъртък парламентът ще гласува и кандидатурите на настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър, на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев – за транспортен министър и на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова – за регионален министър. Тя пък имала управленски опит като бивш зам.-кмет на Враца и зам.-председател на регионалната комисия в НС.

И тримата кандидат-министри са малко познати фигури от втория ешелон на ГЕРБ. Според Борисов обаче имало постигнато мнозинство за трите оставки при гласуването им в НС, както и за новите министри. Той благодари на патриотите за диалога и обеща занапред вече да обсъждат всички важни теми, а още идния понеделник ще бъде свикан нов коалиционен съвет.

Цветанов пък определи срещата с ОП като „най-приятният от всички съвети досега“ и призна като грешка на ГЕРБ липсата на диалог с патриотите, която занапред ще бъде поправена. Той уточни, че в четвъртък НФСБ ще гласуват против оставките, но пък щели да подкрепят „новите имена“. Вторият в ГЕРБ отрече да има напрежение между него и Борисов, нито между ПГ и премиера, както твърдят от БСП. Цветанов даде висока оценка за номинирания за силов министър Младенов Маринов.

Малко преди да бъде огласено името на Младен Маринов, най-големият полицейски синдикат излезе с официална позиция, че няма да даде 100 дни толеранс на бъдещия вътрешен министър, защото не са изпълнени договорените условия от срещата с премиера на 10 януари.

Миг нюз

Начална страница

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Коментари

More in Коментари

5d32fa2b47aff364b1b8265596f30dea

Властта в агония, „щави“ независимия бизнес. Какво се случва в държавата?

септември 10, 2018
mladen-marinov-bgnes

Маринов министър, всички ликуват! Само ченгетата нещо се ослушват…

септември 10, 2018
gerbim

ГЕРБ по всички телевизии: „Честни сме. Мислим за вас. Променяме се. Заслужаваме да останем на власт“

септември 10, 2018
велева4fee624df8212c6b1f5800d0d74a2dcf

Валерия Велева: Перверзия с оставки. Борисов и кризата във властта

септември 9, 2018
georgi-dimdtrov-1

Честит 9 IX, но социализмът няма да се върне… Няма кой да ни го подари вече, както стана предния път

септември 9, 2018
41199275_1921313531510789_6453513418249863168_n

Къде щях да съм, ако беше останал социализмът? В град с 56,000 души, а не с 12,000, с фабрики и 1 банка, а не без фабрики и с 30 банки…

септември 8, 2018