Политика

Цветанов обвини арестуваните журналисти за провала на акцията край Радомир

Цветанов обвини арестуваните журналисти за провала на акцията край Радомир

tsvetanov-11

Арестуваните журналисти Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро са попречили на МВР да хване хората, които са горили документи, свързани с обществени поръчки край радомирското село Егълница. Това заяви бившият вътрешен министър и настоящ лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вината за провала бе хвърлена върху двамата репортери ден след като шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов намекна, че главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов е нарушил конституционните му права, разпространявайки запис на техен разговор.

„Аз съм убеден, че ако журналистите не бяха там, може би щяхме да хванем и хората, които действително биха извършили това унищожаване на тези документи“, заяви Цветанов пред Нова телевизия. Според него появата на Стоянов и Биро на мястото е внесла допълнително объркване.

Но така и не стана ясно с какво точно двамата журналисти са им попречили. Именно те подават сигнала за предстоящото изгаряне на книжата. Не е ясно и какво са правили полицаите, след като са стигнали на място. Сигурно е обаче, че те са били там преди двамата арестувани. Дали изобщо са се опитали да намерят хората, които са запалили документите, продължава да не е ясно. В понеделник шефът на ГДБОП се похвали, че все пак открили в друга кола два чувала с документи, подготвени за изгаряне. Но няма данни да е задържан шофьорът на колата.

От разговора със служител на ГДБОП, разпространен от Чобанов преди няколко дни, стана ясно, че на антимафиотите не им се занимава много със случая. Първоначално те казват на Чобанов, че няма да могат да се организират. След това край Егълница е изпратен секретен пост от полицаи. Те задържат двамата журналисти и ги водят в РПУ- Радомир, където са държани няколко часа, без телефони и без да им се даде възможност да се обадят. Обяснението е, че са установявали самоличността им.

Подобно на Спиридонов, и Цветанов твърди, че двамата журналисти не са били арестувани в законовия смисъл на 24-часовото задържане. Според шефа на ГДБОП на Стоянов и Биро са сложени белезници, защото не било ясно кои са. Заповеди за задържането им пък са издадени, защото това било задължително, когато един гражданин се води в МВР.

Цветанов все пак стигна до извода, че белезниците може и да са били излишни. „Полицейските служители са реагирали адекватно. Въпросът е дали наистина е трябвало да има белезници, при положение че тези две лица не са оказали никаква съпротива, дори са се представили, че са журналисти“, заяви той.

Към момента няма информация МВР да е проверило съмненията за корупция покрай европарите, за което сигнализира „Биволъ“. В понеделник прокуратурата обяви, че е възложила на ДАНС да провери случая.

Мигнюз

https://www.mignews.info

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

ддс98241_660_370

БСП иска сваляне на ДДС за хляба на 5%

септември 18, 2018
РАДЕВ100450_660_370

Радев отвърна на нападките: За правителството явно е непосилна задача да спазва закона

септември 18, 2018
бб768x432

Борисов обяви война на Радев на терена на САЩ: Можехме да го спрем да е президент, но не го направихме

септември 18, 2018
item_borisov

Борисов откровено: С Маринов не следвахме процедурите, защото са формалност

септември 18, 2018
borca

Така работим ние: Делото за 16 милиарда източено ДДС – насрочено чак за 2020 година!

септември 18, 2018
cvetanov-678x381

Цветанов нападна президента: търси конфронтация с ГЕРБ и управляващото мнозинство, ако не подпише указа…

септември 18, 2018