Политика

Цветанов обвини арестуваните журналисти за провала на акцията край Радомир

Цветанов обвини арестуваните журналисти за провала на акцията край Радомир

tsvetanov-11

Арестуваните журналисти Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро са попречили на МВР да хване хората, които са горили документи, свързани с обществени поръчки край радомирското село Егълница. Това заяви бившият вътрешен министър и настоящ лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вината за провала бе хвърлена върху двамата репортери ден след като шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов намекна, че главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов е нарушил конституционните му права, разпространявайки запис на техен разговор.

„Аз съм убеден, че ако журналистите не бяха там, може би щяхме да хванем и хората, които действително биха извършили това унищожаване на тези документи“, заяви Цветанов пред Нова телевизия. Според него появата на Стоянов и Биро на мястото е внесла допълнително объркване.

Но така и не стана ясно с какво точно двамата журналисти са им попречили. Именно те подават сигнала за предстоящото изгаряне на книжата. Не е ясно и какво са правили полицаите, след като са стигнали на място. Сигурно е обаче, че те са били там преди двамата арестувани. Дали изобщо са се опитали да намерят хората, които са запалили документите, продължава да не е ясно. В понеделник шефът на ГДБОП се похвали, че все пак открили в друга кола два чувала с документи, подготвени за изгаряне. Но няма данни да е задържан шофьорът на колата.

code Copy and paste this code on your site.

От разговора със служител на ГДБОП, разпространен от Чобанов преди няколко дни, стана ясно, че на антимафиотите не им се занимава много със случая. Първоначално те казват на Чобанов, че няма да могат да се организират. След това край Егълница е изпратен секретен пост от полицаи. Те задържат двамата журналисти и ги водят в РПУ- Радомир, където са държани няколко часа, без телефони и без да им се даде възможност да се обадят. Обяснението е, че са установявали самоличността им.

Подобно на Спиридонов, и Цветанов твърди, че двамата журналисти не са били арестувани в законовия смисъл на 24-часовото задържане. Според шефа на ГДБОП на Стоянов и Биро са сложени белезници, защото не било ясно кои са. Заповеди за задържането им пък са издадени, защото това било задължително, когато един гражданин се води в МВР.

Цветанов все пак стигна до извода, че белезниците може и да са били излишни. „Полицейските служители са реагирали адекватно. Въпросът е дали наистина е трябвало да има белезници, при положение че тези две лица не са оказали никаква съпротива, дори са се представили, че са журналисти“, заяви той.

Към момента няма информация МВР да е проверило съмненията за корупция покрай европарите, за което сигнализира „Биволъ“. В понеделник прокуратурата обяви, че е възложила на ДАНС да провери случая.

Мигнюз

https://www.mignews.info

loading...
0
Политика

More in Политика

румен-радев-1

Радев: Не бива да допуснем друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

февруари 28, 2019
vladu_be

Владо Береану: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши, но бе спипана на място

февруари 28, 2019
чуколовfull_tablet_b074509d-7d66-4b12-80cc-a7f138551339

Атака напусна коалиционния съвет: Пробутват ни Москов за евродепутат, ние предлагаме Мозер, Софиянски, Костов

февруари 26, 2019
макао122999_660_370

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

февруари 26, 2019
цвети34268497082544492

Караянчева: Бях репресирана като ученичка преди 10 ноември заради работническия ми произход… СНИМКИ

февруари 26, 2019
big_121fa4

Йончева запали ефира – изкара сензационни данни и цифри за фалшифициране на изборите през 2017 година

февруари 26, 2019