Криминално

2 от 10-те милиона кеш открити в стаята на Вълчо Арабаджиев

2 от 10-те милиона кеш открити в стаята на Вълчо Арабаджиев

110487_660_370

 

 

2 от 10-те милиона в брой са открити в апартамент на хотел “Маринела”, който се е ползвал от Вълчо Арабаджиев, син на бизнесмена Ветко Арабаджиев, съобщава “24 часа”.

 

 

 

Хотелиерът и съпругата му Маринела се издирват с Европейска заповед за арест заради обвинения за участие в престъпна група и укриване на данъци. Точно от неплатен ДДС са пачките, които прокурори и следователи намериха в техни имоти при акцията от петък, категорични са разследващите.

 

 

 

В неделя вечерта Специализираният наказателен съд гледа мерките за неотклонение на тримата арестувани. Това са синът на издирваните – Вълчо Арабаджиев, и Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които управляват счетоводни къщи.

Заседанието обаче беше при закрити врата. Причината е, че са използвани специални разузнавателни средства, каза в почивката наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

 

 

 

21-годишният Вълчо Арабаджиев е обвинен за пране на пари, Кирилова и Караянева – за укриване на данъци. И двете дами имат общо с бизнеса на фамилията Арабаджиеви. До януари 2018 г. Елена Караянева и Вълчо Арабаджиев са били в съвета на директорите на “Виктория Груп ВМ”, в чиито активи са няколко от хотелите на фамилията. След това на тяхно място идват Маринела Арабаджиева и двете ѝ дъщери Александра и Златомира. Собственик на фирмата е офшорката “Океанос консултантс”, регистрирана на Вирджинските острови.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Елена Караянева и Ромелия Кирилова са водили и счетоводството на дружествата, контролирани от семейство Арабаджиеви. Наясно са с финансовите операции, документите и фактурите, които са ползвали фирмите на фамилията.

 

 

Ветко Арабаджиев, който вероятно ще бъде обвинен за ръководител на престъпната група, и съпругата му Маринела още не са се предали.

 

 

 

Според доказателствата са осчетоводявани фактури за доставки от кухи фирми, за да се избегне плащането на ДДС. Проверката на разследващите показала, че една от фирмите например е внесла 1000 лв., а е трябвало сумата да е 606 хил. лв.

 

 

 

Пачките, открити по шкафове, кутии и куфари, са в банкноти от евро и лева. Беше иззет и луксозният автопарк на фамилията, включително “Ролс-Ройс Фантом” на Ветко Арабаджиев и бентлито на съпругата му Маринела. Засега обвинения имат само трима от фамилията.

 

 

Специализираният наказателен съд снощи освободи тримата задържани след акцията в хотел Маринела – това са сина на фамилията Вълчо Арабаджиев, както и Ромелия Кирилова и Елена Караянчева. Всеки от тях трябва да внесе парична гаранция от 20 хиляди лева.

 
Съдът отхвърли доводите на прокуратурта, че има опасност тримата да се укрият или да извършат друго престъпление. Не се съгласи и с аргумента на държавното обвинение, че фактът, че Вълчо Арабаджиев учи в Лондон и много дълго време пребивава там е причина той да бъде задържан в ареста, защото може да се укрие във Великобритания, тъй като според съда това означава, че трябва да се ограничава свободното движение на хора, стоки и услуги на територията на ЕС.

В мотивите към съдебното определение съдът записа още, че Вълчо Арабаджиев през по-голямата част от съзнателния си живот е живял извън България и може да се допусне, че не може да знае или да предполага какъв е произходът на парите на родителите му, които той е съхранявал в банкови сейфове на свое име.

 

БНТ, Канал 3

loading...
0
Криминално

More in Криминално

артин1920x1080

Мартин Петров: Банката ми предложи 10% от изчезналите пари, аз отказах

февруари 25, 2019
121965_660_370

Ново масово убийство в Нови Искър разтресе страната – 25-годишен изби роднините си

февруари 18, 2019
Young man in handcuffs

Хванаха 19-годишния предполагаем убиец на младия Валери при масовия бой в Кюстендил

февруари 18, 2019
цццццццц1550069715-ett

Ето кой е българинът Ц.Ц. , получил 140 млн. евро от Венецуела с адвокатска сметка, а банката е…

февруари 13, 2019
бабаит1550039483-sklzydfkhdfg

Страшен рекет с коли в столицата, паркираш, идват гологлави бабаити и ти искат 300 лева заради…

февруари 13, 2019
дансbig_3556

ДАНС и САЩ хванаха българин с милиони от Венецуела! Инициалите му са Ц.Ц.

февруари 13, 2019