Важно

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

медведевphpe9j7ik_800x

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, пише „OFFNews“.

Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

Преговорите са били инициирани от руската страна. От „Газпром“ са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб „Балкан“ и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

code Copy and paste this code on your site.

На запитване на медията ни до пресслужбата на Министерството на енергетиката потвърдиха за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. „Цената на газа не е била тема на разговорите“, добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще.

Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности.

Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

Епицентър, Офнюз

loading...
0
Важно

More in Важно

вноскиbig_3557

Вижте колко дължат безработните за здравни осигуровки и кога трябва да се внасят

февруари 13, 2019
личниbig_0000377072-article2

Европейските журналисти твърдо зад Радев за ветото му на закона за цензура и защита на личните данни на престъпници

февруари 11, 2019
радев

Радев удари с вето и Закона за защита на личните данни, който унищожава остатъчната журналистика

февруари 4, 2019
РадевImage_7267455_302

Не виждам база за партньорство с управлението! Предсрочни избори – въпросът не е дали, а кога!

януари 28, 2019
117993_660_370

Извънредно от конгреса на БСП! Йончева с ново разследване – КОРУПЦИОНЕН СГОВОР в правителството

януари 26, 2019
брюкселbig_30_3

Брюксел разкова България! Откри много нарушения и предприема правни действия

януари 24, 2019