Важно

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с “Газпром”

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с “Газпром”

медведевphpe9j7ik_800x

Вицепрезидентът на “Газпром” Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество “Газпром Експорт” Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, пише „OFFNews“.

Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

Преговорите са били инициирани от руската страна. От “Газпром” са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб “Балкан” и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

На запитване на медията ни до пресслужбата на Министерството на енергетиката потвърдиха за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. “Цената на газа не е била тема на разговорите”, добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще.

Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности.

Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

Епицентър, Офнюз

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Важно

More in Важно

big_22.jpg

Извънредно! Брюксел ни наказва заради отказа на фермери да евтаназират животните в Странджа!

септември 28, 2018
0970422001534946108_691226_600x458

АПИ “изби рибата”: Избягвайте магистралите след трите почивни дни, има масови ремонти… Ето ви алтернативни маршрути

септември 23, 2018
ДПС111827_660_370

ДПС след среща с посланика на САЩ: Потенциалът на този кабинет е изчерпан!

септември 20, 2018
хора-бг

Над 34 000 СМЕЛИ българи идват от чужбина и от страната за сваляне на Борисов и ГЕРБ!

септември 14, 2018
big_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Предупреждение към българите: На 11 септември депутатите се готвят да ни орежат достъпа до правосъдие!

септември 9, 2018
ptia_svoge

Само ден преди кошмара: Пътят е рисков въпреки ремонта за 23 млн. евро (СНИМКИ)

август 26, 2018