Важно

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

медведевphpe9j7ik_800x

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, пише „OFFNews“.

Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

Преговорите са били инициирани от руската страна. От „Газпром“ са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб „Балкан“ и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

На запитване на медията ни до пресслужбата на Министерството на енергетиката потвърдиха за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. „Цената на газа не е била тема на разговорите“, добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще.

Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности.

Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

Епицентър, Офнюз

loading...
0
Важно

More in Важно

karta_naseelenie53

Идат избори! ГРАО извади карта, според която цяла България е в демографски подем, населението се увеличава

януари 12, 2019
valentin_zlatev_11

Едрият бизнес тръгна срещу правителството, петролни и газови босове напускат КРИБ

януари 10, 2019
543440

Обрат! Инж. Светослав Глосов: АПИ не дава гратисен период да не се купуват винетки

януари 4, 2019
1543325091

Новата година започва с още по-жесток удар по джоба ни: вижте какво влиза в сила от днес!

януари 1, 2019
1546011906

Анализът на ИСА в края на 2018-а: Народът мрази елита, има условия за януарско-февруарска буря

декември 29, 2018
1545584950-tii

Производителят на „Грипен”: Предлаганият на България изтребител F-16 съществува само на хартия

декември 23, 2018