Политика

В. Енчев: Положението на Каракачанов е под въпрос, продажбата на БГ гражданство е основен източник на пари за ВМРО

В. Енчев: Положението на Каракачанов е под въпрос, продажбата на БГ гражданство е основен източник на пари за ВМРО

Велизар Енчев: Продажбата на BG гражданство е основен източниик за пари на ВМРО

 

 

“Основен източник на пари за ВМРО е услугата по продаване на българско гражданство на македонци през две фирми за превод и легализация. ВМРО носи политическа отговорност, а Каракачанов носи персонална политическа отговорност.

 

 

 

Положението на вицепремиера Каракачанов е под въпрос, той трябва да си подаде оставката и до изясняване на всички обстоятелства той трябва да бъде отстранен. Фактите, които са пред мен говорят за такава пряка връзка”. Това заяви в студиото на бТВ бившия депутат Велизар Енчев.

 

 

 

Енчев цитира разследването на френското издание “Нувел обсерватьор”- Как България фабрикува фалшиви и опасни европейци, което бе публикувано преди месеци.

 

 

 

 

 

“На 25 март тази година френският вестник “Нувел Обсерватьор” публикува журналистическо разследване с факти, позовавайки се на Катя Матева, бивш директор на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правосъдието. Въпросното разследване е за това, че хора от българските власти от най-високо ниво продават българско гражданство на чужденци – дори на такива, които са криминално проявени. В разследването се твърди, че един вицепремиер националист и един министър са замесени.

 

 

 

 

Те са двама – Валери Симеонов, но по-скоро не е той, и Красимир Каракачанов, който назначава от четири години директорите на тази агенция”, каза Енчев в ефира на БТВ.

 

 

 

 

Енчев твърди, че за един български паспорт са вземани между 550 и 1500 евро. По неофициална информация за сегашните арести се говори, че става въпрос за 5000 евро за издаване на удостоверения за “български произход”.

 

 

 

 

За проблема сигнализира г-жа Матева, която е била директор на дирекцията за българско гражданство в министерство на правосъдието. Тя изпраща сигнали до главния прокурор и ДАНС, в които твърди, че корумпирани представители на българските власти се занимават с продажба на българско гражданство, разказа Енчев в интервю за bTV.

 

 

 

 

 

По-късно е направен опит от ДАНС Матева да бъде разпитана в дома ѝ, за което тя подава жалба до касационната прокуратура, а министърът на правосъдието Цецка Цачева я уволнява, тъй като със своите разкрития създава проблеми на Министерството на правосъдието и петни престижа на България пред европейските институции През март 2018 година за случая пише френското издание Le Nouvel Observateur.

 

 

 

 

“Противопоставях се на някои разрешения за предоставяне на българско гражданство, тъй като те бяха незаконни. Кандидатите нямаха никакъв български корен. Анулирах около 60 гражданства, след като с помощта на Интерпол стана ясно, че става въпрос за криминално проявени хора. Това е един опасен трафик, благодарение на който терористи биха могли да се сдобият с европейски паспорт”, казва fye Матева за френското издание.

 

 

 

 

Велизар Енчев разкрива и защо Катя Матева вече не е служител на Министерството на правосъдието. “Екатеринаа Захариева я освожобдава от длъжност, а Цецка Цачева тази година я уволнява. Аргументите са, че г-жа Матева създава проблеми и петни престижа на България пред европейските институции”, обясни Енчев.

 

 

 

 

“Това е верига, неслучайно задържаните са над 20 души. Каракачанов ако не е знаел, е трябвало да знае, а ако има свидетели, които да потвърдят, че е знаел, той трябва да е на едно друго място. Положението на вицепремиера е под въпрос, той трябва да си подаде оставката или до изясняване на всички детайли той не трябва да бъде вицепремиер и министър на отбраната”, категоричен е Енчев.

 

 

 

 

Специализирани адвокати в София са издавали документи за гражданство за около 100-200 души на ден срещу суми между 500 и 3000 евро, допълва още Le Nouvel Observateur.

 

 

 

 

 

Заради бездействието на българските власти, Велизар Енчев започва кореспонденция с Европейската комисия. В отговор на първото му писмо до ОЛАФ се казва, че европейските институции не могат да реагират, тъй като не става въпрос за проблем с европейски средства. Енчев репликира, че става въпрос за търговия с европейски паспорти. По думите му именно неговите сигнали до Европейската комисия са допринесли за разследването на ДАБЧ.

 

 

 

 

Преди време никой не искаше този нонсенс “удостоверение за български произход”. Това заяви бившият председател на Агенцията за българите в чужбина (ДАБ) Райна Манджукова, която коментира ареста на своя колега и настоящ шеф на ДАБ Петър Харалампиев.

 

 

 

 

По думите ѝ пред Нова телевизия, няма доказателства за български произход са в сферата на историята и реално това означава, че няма база да се докаже такъв произход. Трябва да има уточнение що е то “български произход”, защото това словосъчетание го има в два закона. Има документи, давани като доказателство за “български произход”, уточни Манджукова, но добави какви “доказателства” се приемат – например издадени удостоверения от български неправителствени организации.

 

Същевременно Манджукова отрече да е чувала, че се предлагат пари за български паспорти. И напомни, че не за първи път има такива акции в ДАБ. Тя определи като “абсурдни” обвиненията, че се събират по 5000 евро за издаване на удостоверения за български произход. Не мога да си представя, че това ще става в Агенция с 20-25 души персонал, всички щяха да знаят, уточни гледната си точка Манджукова.

 

Източник: “Епицентър”

 

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

МС2110862152

За 13 месеца правителството е похарчило 2,7 млрд. лв. без санкция от парламента

октомври 29, 2018
филмиcc210e287d85ff176b395731a92c5255_XL

ГЕРБ иска държавата да финансира само позитивни филми и сериали, които създавали имидж

октомври 29, 2018
хъбове2910_PM_Atina-11-620x388

Борисов предлага изграждане на хранителни хъбове на Балканите за мигрантите

октомври 29, 2018
Красимир-Каракачанов

Френски медии: ВМРО е замесена в криминална търговия с БГ паспорти, а лидерът й и негово протеже в Агенцията за българите в чужбина дълбоко са бъркали в кацата с меда!

октомври 29, 2018
orig

Караянчева в атака срещу Радев: Щяха ли да изберат президента, ако въпросът беше кой да управлява?

октомври 28, 2018
менbig_84677ce06ae30bd9ffaad5a4e0e1e470

Борисов: Който е против мен, е против стабилния растеж на България, никога не сме били по-добре

октомври 28, 2018