Анализи

“Гардиън”: Референдумът в Македония е нова победа за Русия!

“Гардиън”: Референдумът в Македония е нова победа за Русия!

 

 

112570_660_370

 

 

 

 

Отказът на македонските избиратели да одобрят промяна в името на страната си на пръв поглед изглежда нещо от чисто местен интерес. Но резултатът от неделния референдум ще бъде широко отбелязан като значителна победа за Владимир Путин, като неуспех за ЕС и НАТО, и като още един тревожен пример за умението и готовността на Русия да влияе върху демократичните процеси в западните страни.

 

 

 

 

 

 

Западните официални лица предупредиха преди гласуването, че Москва опитва да намали участието в референдума, с което да анулира резултата му. В случая над 90% от тези, които гласуваха, подкрепиха промяната на името.

 

 

 

 

 

Но броят на гласувалите бе 36%, далеч под 50-те процента, нужни за да бъде решението валидно за парламента. Зоран Заев, премиерът на Македония, обеща да продължи напред, но ще срещне силно противопоставяне от националистите.

 

12-13-macedonia-protests-800x450

 

 

 

Увеличаващата се нестабилност и разделение устройват игровия план на Русия, според западните анализатори. Ако референдумът бе завършил успешно, това щеше да разреши спора с Гърция, който блокираше пътя на Македония към членството в ЕС и НАТО. Както навсякъде в Западните Балкани, особено в Сърбия, Косово и Черна гора, Москва е твърдо решена да не допусне по-нататъшно разширяване на влиянието на Запада.

 

 

 

 

 

 

За анализаторите на американските избори за президент през 2016 г. Методите на Русия в Македония изглеждат много познати. Кампании за дезинформация и „фалшиви новини“, кибервойна и хакерство, фиктивни профили във Фейсбук и Туитър, и тайни плащания в кеш (съвременен еквивалент на „червеното злато“ от комунистическата ера) – твърди се, че всичко това е било пуснато в употреба.

 

 

 

 

 

Русия отрича намесата си. Но западните дипломати твърдят, че миналия месец във Фейсбук са изниквали дневно по 40 нови поста, призоваващи за бойкот на референдума. Те питали “Ще оставите ли албанците да променят името ви?“, груб опит за разпалване на напрежение между славянското мнозинство и малцинството на етническите албанци в Македония.

 

 

 

 

 

 

 

При един инцидент футболни фенове, настроени срещу смяната на името, се биха с полицията в Скопие. Някои от тях по-късно признаха, че им е платено от тъмни личности, за да предизвикват безредици. В социалните медии циркулираше снимка с насиненото лице на популярен певец, който уж бил бит от полицията.

 

 

 

 

 

 

В един момент Заев заяви, че е получил многобройни информации, че гръцки бизнесмен, „симпатизиращ на руската кауза“, е платил на крайнодесни националистически групировки 21 000 долара, за да предизвикат сцени на насилие. Подкрепи го Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ, който при посещението си в Скопие заяви, че няма „съмнение, че те (Русия) са превели пари и разгръщат широки кампании за оказване на влияние“.

 

 

 

 

 

Опитът на Матис да стимулира гласуването „за“, подкрепено с финансиране от американския Конгрес в размер на 8 милиона долара, бе допълнен от посещенията на германския канцлер Ангела Меркел, на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, и на Федерика Могерини, оглавяваща външната политика на ЕС. Твърди се, че английското външно министерство също е предоставило средства за референдума.

 

 

 

 

 

 

Всички те се опитаха да убедят македонците, че бъдещата им сигурност и благосъстояние зависят най-много от по-близката интеграция със Запада. Но те бяха надхитрени, надцакани и надиграни от Москва.

 

 

 

 

 

Матис свърза събитията в Македония с предишните руски намеси при гласуванията в САЩ, във Великобритания и в Европа. “Ние не искаме да видим как Русия прави (в Македония) това, което опитаха да сторят в много други страни“, каза той. В същия дух Столтенберг заяви: “Видяхме как Русия опитва да влияе върху демократичния политически процес в този регион от много години“.

Руската намеса достигна до Северна Гърция, където четирима дипломати бяха експулсирани през юли за опит да разпалят анти-македонски настроения в Солун. През 2016 г. Москва бе обвинена в опит да организира преврат в Черна гора, за да попречи на присъединяването й към НАТО.

 

 

 

 

Както навсякъде в Европа, влиянието на Русия в кампанията в Македония използва и допълни националистическите и популистки лозунги на крайната десница с внушения, основани на понятия за идентичност, раса и заплахата от арогантния Европейски съюз. И не е ясно дали действията на Москва са наклонили везните.

 

 

 

 

 

Парадоксът е, че както и да се нарича страната, голямото мнозинство от македонците подкрепят членството в ЕС и в НАТО, както показа скорошно проучване. Тази перспектива се отдалечи, поне засега.

В продължаващото съперничество в Европа за власт и влияние Русия отбеляза пореден гол.

 

 

Коментар на Саймън Тисдaл за в.„Гардиън“

 

Канал 3

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Анализи

More in Анализи

f8b815c

Западът трябва да се подготви, търпението на Путин е към края си

септември 11, 2018
paul-craig-roberts666

Пол Крейг Робъртс: Америка все още съществува благодарение на Русия

август 30, 2018
Ердоган

Как Ердоган може да свали Тръмп

август 13, 2018
Le-Figaro

Le Figaro: Солженицин беше прав – Русия стана свободна, а Западът бе поробен от политическата коректност

август 7, 2018
155096621-612x612

Икономист: Маркс се оказа прав! Средната класа изчезва и се превръща в люпилня на нови социалистически идеи… ГРАФИКИ

август 3, 2018
141028075306-660x371

Пат Бюканън: От 2001 г. идеята, че американците имат божествена мисия да демократизират човешкия род, търпи поражение

август 3, 2018