Важно

Готвят ни диктатура! Кабинетът иска арестите да остават тайна до 48 часа!

Готвят ни диктатура! Кабинетът иска арестите да остават тайна до 48 часа!

paper-20050106-05010625
В момента ако се откаже обаждане на задържан се нарушават човешките му права.
Искането за промени в НПК, с които задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа е на Правителството. ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата.

В проекта за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) се допуска Прокуратурата да може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете – до 24 ч.

 

 

 

Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето. Текстът е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК), пише в. “Сега”.

 

 

 

ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа.

 

Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата. Становището й гласеше, че така формулирана, разпоредбата не отчита важни детайли като изискването на директива “временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи”. Липсваше и изискването компетентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържането. Сега ГЕРБ опитва наново да вкара същото правило.

 

 

В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец. Новата идея е арестантът вече да има пълната свобода да посочва кой незабавно да бъде уведомен за положението му.

 

 

 

Според авторите на проекта така досега всъщност се ограничавало правото на обвиняемия да иска например уведомяване на партньор, с когото живее без брак. С подобни мотивите се предлагат и редица изключения, позволяващи на разследващите да не спазват правилата, с което всъщност се разширят значително и без това многото възможности за злоупотреби.

 

 

 

Новият текст, който се предлага гласи: “Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа”. Решението за това ще се вписва в постановление, което ще може да се обжалва в съда.

 

 

 

Авторите на идеята твърдят, че ставало дума за отказ да се уведоми конкретен човек, за когото има съмнения, че е съучастник или че може да укрие доказателства. Например на обвиняемия може да не се даде право да се обади на съпругата си, защото тя може да укрие откраднато от него. Отказът да бъде уведомен един не означава, че арестуваният не може да посочи друг за връзка, твърдят те.

 

 

 

Според тях мярката е насочена най-вече към членовете на организирани престъпни групи – при арест на един от бандата той да не може да предупреди някого от останалите и да се стигне до прикриване на доказателства или бягство. В същото време този текст развързва ръцете за репресия.

 

 

 

Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти.

 

 

 

Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с разтегливи понятия като “неотложна необходимост”, предотвратяване на “настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност” на кое да е лице. Още по-общ аргумент пък е предотвратяване на “ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано”.

 

Сега, Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/kabinetat-iska-arestuvani-bez-pravo-obajdane-48-chasa.html

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Важно

More in Важно

бунт43422558_2145935308792600_8693417718713417728_n

Дойде време за бунт – всенароден масов бунт не пред институциите, а пред домовете на политиците ни!

октомври 9, 2018
6b9cd56af67f4142af630160c0ac562e

Съветът на Европа иска международен контрол над разследването на убийството на Виктория Маринова

октомври 8, 2018
Zoran_Zaev_with_Boyko_Borisov

Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по история

октомври 6, 2018
tatko-bebe

Нов удар от ЕС по раждаемостта: Отпускът за гледане на дете до 2 г. да не се смята за трудов стаж

октомври 5, 2018
tribunal_justicia_europeo

Иде нов финансов тайфун: Над 250 000 дела срещу България за фалита на КТБ след решение на Съда на ЕС

октомври 4, 2018
orig

Отбой! САЩ размислиха за превантивен удар по Русия, посланичката В НАТО се отказва от думите си

октомври 3, 2018