Коментари

Идат тежки есен и зима за България, страната и гражданите не могат да преживеят още 1 нов съдбоносен трус

Идат тежки есен и зима за България, страната и гражданите не могат да преживеят още 1 нов съдбоносен трус

 

 

dimitar-ivanov-prof

 

Важна и значима инициатива на българския президент

Приветствам инициативата на българския държавен глава да постави акцентът и да започне национален конструктивен разговор на тема „Неравенства и бедност в България“, с организираната днес кръгла маса.

 

 

„Радвам се, че днес сме тук заедно, за да потърсим отговор на редица въпроси. Къде се коренят причините за неравенствата и бедността в България? Кои са критичните прагове на неравенствата? По какви механизми се формират?“, коментира държавният глава.

 

 

 

Изключително ключови теми, касаещи изборът на модел на икономическо и социално развитие на България.

 

 

 

Учуден съм само на каква основа и критерии са подбрани участниците в кръглата маса, за която аз научих едва днес. Кои големи български икономисти са били поканени да присъстват на Кръглата Маса, извън колегите от БАН?

 

 

 

Запозната ли е президентската администрация с Докладът, подготвен от мене и колектив от големи учени (проф. д-р Димитър М. Иванов, Рачо Петров, проф. д-р Кръстьо Петков, проф. Боян Дуранкев, доц. Димитър Стефанов, доц. Петя Шопова, Духомир Минев, д-р Николай Радулов) на тема: „Относно опасното продължаване на икономическата криза и рисковете и предизвикателствата пред които е изправена финансовата и банковата система на България и започналият процес на обедняване“?

 

 

 

Доклад, предаден и обсъден с Президента Георги Първанов на 10 септември 2010 г. и който може да бъде намерен в архивите на президентската администрация. От колектива, алармиращ за започналият масивен процес на обедняване на днешната кръгла маса е бил поканен, доколкото разбирам само уважаваният социален експерт проф. Духомир Минев.

 

 

Тогава, след обсъждането в Президентсвото, аз заявих за медиите, че:“Да, България е „остров на стабилност“, но всъщност това е остров на „стабилността“ на бедността; стабилността в изоставането на България от всички останали 26 страни-членки на ЕС. Както подчертаваме в Писмото до държавния глава, „нищо не беше направено за тези вече може би над 1 милион български граждани, които са изключени от света на труда, от прогреса на цивилизацията, от радостите на живота…“. (http://www.scci.bg/modules.php…)

 

 

 

И продължавам: „Дошло е крайно време, на този разпад да бъде сложен край; да бъде спасена икономиката на страната; да бъде конструиран един нов икономически и социален модел; да бъде осигурено бъдещето на децата на България. Целият свят, лидерите на всички страни са в търсене на фундаментални решения за своите икономики и за бъдещето на своите народи. Само ние стоим и оглеждаме собствената си сянка.“

 

 

 

Днес, над 8 години след поставянето на тези въпроси, ситуацията не се е променила. Продължаваме да „преоткриваме“ идеята за нов икономически и социален модел. И темата за бедността и неравенството въобще не е „пренебрегната“.

 

 

 

Тя е пренебрегната единствено от редицата извървели се правителства.

 

 

 

Даже и президентската администрация е забравила, че този проблем е поставен директно и пред нея още в 2010 г.

 

 

 

Идват за съжаление тежка есен и зима за България, за българската икономика и гражданите на страната. В такова време на огромна политическа, икономическа и социална несигурност, страната и гражданите – не могат да преживеят още един нов съдбоносен трус. А такива чукат на врата ни: и вътрешни и външни. Очаква се нова световна икономическа рецесия към края на 2019-2020 г.

 

 

 

Необходими са радикални действия за промяна на тежката и драматична икономическа, социална и финансова ситуация.

 

 

Проф. Димитър М. Иванов
Д-р на икономическите науки
9 Октомври 2018 г.
Лондон-София

loading...
0
Коментари

More in Коментари

йотовскиphpoozhtz_800x

Направих го сега!

юли 10, 2019
СЛАВИТР98d43c07835fcfc0e00b083aa00c6eccaea921ee

Слави Трифонов за машинното гласуване: „Щракалките“ са в СИК, РИК, ЦИК и „Информационно обслужване“

юли 10, 2019
safe_image

Бай Ганьо дипломат. Или как една мутра ни изложи навсякъде…

юли 9, 2019
20150103.uzyhoncrhw

Каролев жегна българите и потресе с данни за цените на плажа в Гърция (СНИМКА)

юли 9, 2019
ачич1905863_1321321312_ls

„Искам Ивица Дачич да ми се извини публично“… Да беше жив Алеко, щеше да напише „Бай Ганьо дипломат“

юли 9, 2019
сирене78d0448dcbc433c712999088f58b3a63ae37857b

Българско сирене в Швеция по 8,80 за кг., у нас – близо 15 лв. за кг.

юли 9, 2019