ОБЩЕСТВО

Мрем по план и без война: 60% от България ще е “демографска пустиня” след 10 г. / dir.bg

Мрем по план и без война: 60% от България ще е “демографска пустиня” след 10 г. / dir.bg

orig

 

 

 

За 30 години – от 2001-а до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души. Това предвижда демографска прогноза от анализа “Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България”, изготвена от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева, съобщава БТА.

 

 

 

 

 

Според демографската прогноза през 2030 г. 42% от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

 

 

 

 

Прогнозира се също през 2030 г. 20% от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2%.

 

 

 

 

Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60% от територията на страната да се превърне в “демографска пустиня”.

 

 

 

 

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в “абсолютни бройки”.

 

 

 

В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока”, коментира доц. Бърдаров.

Снимка: Ютюб

 

 

 

 

Ученият отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се побрало в една съвременна държава и това е САЩ – 300 милиона души.

 

 

 

“Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда”, прогнозира той.

 

 

 

Доц. Бърдаров обобщи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има нормална раждаемост за европейска държава, но обясни, че страната ни има също “уникално висок отрицателен естествен прираст”.

 

 

 

 

България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от “тройката” на държавите с висок отрицателен естествен прираст. Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст – с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас – 15,5 промила”, каза ученият.

 

 

 

 

По думите на доц. Бърдаров сега България е на първо място в Европа по обща смъртност.

 

 

 

“У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия”, коментира ученият.

 

 

 

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас.

 

 

 

“Ромите с висше образование у нас са 0,5%, със средно образование са 9% или над 90% от ромите са с по-ниско от средното образование”, каза ученият.

 

 

 

Според него този проблем е “по-решим” и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

 

 

 

“У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа – 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България”, обобщи доц. Георги Бърдаров.

 

 

 

 

Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

 

 

 

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20% от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

 

 

 

 

“Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина”, коментира доц. Георги Бърдаров.

 

 

Дир БГ, Оф нюз, БТА

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

глоби1539850405-thumb-910x0-peshekhodtsi

Измислиха нови глоби! Пешеходците олекват със 100 лв, ако посмеят да пресекат на зебра без…

октомври 18, 2018
maikata-i-bebeto-pometeni-avtobus-362

Ужас в Пловдив! Автобус помете майка с количка и бебе на пешеходна пътека… СНИМКА

октомври 18, 2018
МЕНДА1524649239-img-4319jpg

Решено! Вдигат данъците за стари коли и второ жилище, сумите били “поносими”

октомври 18, 2018
CECO-BOKO-POD-PRIKRITIE

Няма ли в ГЕРБ поне половин човек, дето да знае, че думата “политика” има само единствено число?

октомври 18, 2018
сняг97294_660_370

Температурите падат, снегът идва съвсем скоро – ето кога

октомври 18, 2018
радев-лонphpumij46_800x

Сънародници в Лондон връчиха на Радев петиция срещу мафиотското управление на България

октомври 18, 2018