Важно

Отбой! САЩ размислиха за превантивен удар по Русия, посланичката В НАТО се отказва от думите си

Отбой! САЩ размислиха за превантивен удар по Русия, посланичката В НАТО се отказва от думите си

 

orig

 

 

 

Американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хътчисън се отказа от думите си за превантивен удар по Русия. Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 година, или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна, заяви вчера Хътчисън, цитирана от Ройтерс.

 

 

 

 

 

По думите й Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката.

 

 

 

 

„Не говорех за превантивен удар. Според мен Русия трябва да се върне към спазване на договора, в противен случай ние ще трябва да се сдобием с аналогично оръжие, за да защитаваме САЩ и НАТО. Днешната ситуация, в която Русия крещящо нарушава договора, е недопустима“, поясни Хътчисън, цитирана от „Лента“. Онлайн изданието помества и препратка към акаунта на посланичката, пише „Монитор“.

 

 

 

 

Руският печат цитира и говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, заявила, че „хората, които правят подобни изявления, не осъзнават равнището на своята отговорност и опасността от агресивна риторика“. Мария Захарова обещала и „разгърнат отговор“ от руски военни експерти.

 

 

 

 

Подписаният през 1987 г. между САЩ и СССР договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) не разрешава на страните да притежават ракети с наземно базиране и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра. Русия и САЩ редовно се обвиняват взаимно в нарушения на договорните условия.

 

 

 

 

Според коментар на Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, Кремъл предпочита да не отделя твърде голямо внимание на думите на постоянни представители. Той поясни, че в момента в руско-американските отношения има много неясноти по повод посланията, отправяни на по-високо равнище, посочва „Газета“.

 

 

 

 

Мнозина се запитаха дали изявлението на посланичката на САЩ в НАТО е официална позиция на Вашингтон, отбелязва „Военное обозрение“. „Сега г-жа Хътчисън реши да превключи на задна“ скорост, добавя изданието. Политологът Алексей Арбатов, говорил пред „Взгляд“, предполага, че Хътчисън наистина е имала предвид удар срещу Русия, но само при положение, че вече е започнала „голяма война“.

 

 

 

 

„Един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удар? Тя каза: естествено да ги свалят от въоръжение, иначе ще разработваме системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети“, посочва той.

 

 

 

 

Според Арбатов обаче изявлението на Хътчисън е тревожен сигнал, че „се разпада режимът на контрол над въоръженията. И първа негова жертва може да стане договорът за РСМО. Това е много опасно и лошо. И Русия ще се озове в по-лошо положение от САЩ.

 

 

 

 

Американските ракети със среден обсег от Европа и Азия ще покриват цялата територия на Русия, а нашите ракети със среден обсег няма да засягат територията на САЩ, освен може би Аляска. Затова за нас, естествено, е много изгодно да запазим този договор, но страните не проявиха добра воля, за да премахнат взаимните подозрения“, констатира руският наблюдател.

 

Факти БГ

https://fakti.bg/world/333266-sasht-razmisliha-za-prevantiven-udar-po-rusia

loading...
0
Важно

More in Важно

valentin_zlatev_11

Едрият бизнес тръгна срещу правителството, петролни и газови босове напускат КРИБ

януари 10, 2019
543440

Обрат! Инж. Светослав Глосов: АПИ не дава гратисен период да не се купуват винетки

януари 4, 2019
1543325091

Новата година започва с още по-жесток удар по джоба ни: вижте какво влиза в сила от днес!

януари 1, 2019
1546011906

Анализът на ИСА в края на 2018-а: Народът мрази елита, има условия за януарско-февруарска буря

декември 29, 2018
1545584950-tii

Производителят на „Грипен”: Предлаганият на България изтребител F-16 съществува само на хартия

декември 23, 2018
24331300_10212907837703442_791820198_n

Познайте чий изтребител избраха, ако въобще България има право на избор!

декември 21, 2018