Важно

Путин ни зарадва: България може да играе важна роля в доставките на руски газ към Европа

Путин ни зарадва: България може да играе важна роля в доставките на руски газ към Европа

 

orig

 

Руският президент Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа, предаде ТАСС. Той каза това на церемония по връчването на акредитивните писма на българския посланик в Русия Атанас Василев Кръстин.

 

 

 

„През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

 

 

 

Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера“, изтъкна руският държавен глава.

 

 

Той изрази съжаление, че проектът за газопровод Южен поток не е бил реализиран, но отбеляза, че „сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари“.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

Путин подчерта, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите. Той припомни, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

 

 

 

Dir.bg припомня, че вчера руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия „Росия 24“ каза, че продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в страните, които имат нужда от газ.

 

 

 

За нас в момента най-приоритетно направление безспорно е направлението към България и Австрия. Има различни варианти за маршрута.

 

 

 

 

На 4 октомври руският президент предупреди Европейския съюз да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси. Като лош пример той посочи България. Тогава той каза:

 

 

„Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток 2“, както някога България в „Южен поток. България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през „Турски поток“, отбеляза руският президент.

 

 

 

„Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси“, добави Путин и припомни печалната съдба на проекта „Южен поток“.

 

 

Дир БГ

loading...
0
Важно

More in Важно

вноскиbig_3557

Вижте колко дължат безработните за здравни осигуровки и кога трябва да се внасят

февруари 13, 2019
личниbig_0000377072-article2

Европейските журналисти твърдо зад Радев за ветото му на закона за цензура и защита на личните данни на престъпници

февруари 11, 2019
радев

Радев удари с вето и Закона за защита на личните данни, който унищожава остатъчната журналистика

февруари 4, 2019
РадевImage_7267455_302

Не виждам база за партньорство с управлението! Предсрочни избори – въпросът не е дали, а кога!

януари 28, 2019
117993_660_370

Извънредно от конгреса на БСП! Йончева с ново разследване – КОРУПЦИОНЕН СГОВОР в правителството

януари 26, 2019
брюкселbig_30_3

Брюксел разкова България! Откри много нарушения и предприема правни действия

януари 24, 2019