СВЯТ

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

 

1540654245

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

 

 

 

Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция с президентите на Турция и Франция Реджеп Таийп Ердоган и Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел след края на четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул.

 

 

 

 

Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.

 

 

 

 

„Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават „спящи клетки“ в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор“, подчерта руският лидер.

Той добави, че лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция са потвърдили, че постигането на разрешение на конфликта в Сирия е възможно само чрез политико-дипломатически методи.

 

 

 

 

„Всички участници в срещата са съгласни за главното – постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република“, подчерта Путин.

 

 

 

 

Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

code Copy and paste this code on your site.

Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, обяви на свой ред Ангела Меркел.

 

 

 

 

„Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, е казала Ангела Меркел.

 

 

 

 

 

 
Четиристранната среща на върха в Истанбул между държавните глави на Турция, Русия, Германия и Франция по сирийския проблем дава импулс да се сложи край на трагедията в тази страна, каза от своя страна турският президент Реджеп Таийп Ердоган.
Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия, подчерта той.

 

 

 

 

 
„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, заяви Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

 

 

 

 

 

 

 

Договорихме се до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия, каза още Ердоган. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

 

 

 

 

 
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Той призова Русия, като главен съюзник на сирийския режим, да упражни „съвсем ясен натиск“ върху Дамаск

 

 

Епицентър

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

epa07432090 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Theresa May in the House of Commons parliament in London, Britain, 12 March 2019. MPs defeated her Brexit deal by 149 votes. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum.  EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Парламентът пак бламира Тереза Мей

март 13, 2019
124515_660_370

Социалните мрежи Facebook и Instagram се сринаха! КОЙ бе злодеят, питат всички: Путин? Мадуро? Ким?

март 13, 2019
мчите

Ето близначките, смятани за най-красивите момичета на света… СНИМКИ

март 13, 2019
конгрес85022-560x315-trim(91,0,676,438)

Американският конгрес ще разследва доходите на Путин със закон

март 13, 2019
коче-цаки

Куче извървя 300 километра, за да се върне при момичето, което му спаси живота

март 12, 2019
epa07366623 A picture taken with a zoom effect shows members of Parliament vote on the EU-Singapore trade agreement  at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 February 2019.  EPA/PATRICK SEEGER

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

март 12, 2019