СВЯТ

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

 

1540654245

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб, предават ТАСС и Агенция “Фокус”.

 

 

 

Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция с президентите на Турция и Франция Реджеп Таийп Ердоган и Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел след края на четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул.

 

 

 

 

Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.

 

 

 

 

„Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават „спящи клетки“ в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор“, подчерта руският лидер.

Той добави, че лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция са потвърдили, че постигането на разрешение на конфликта в Сирия е възможно само чрез политико-дипломатически методи.

 

 

 

 

„Всички участници в срещата са съгласни за главното – постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република“, подчерта Путин.

 

 

 

 

Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, обяви на свой ред Ангела Меркел.

 

 

 

 

“Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, е казала Ангела Меркел.

 

 

 

 

 

 
Четиристранната среща на върха в Истанбул между държавните глави на Турция, Русия, Германия и Франция по сирийския проблем дава импулс да се сложи край на трагедията в тази страна, каза от своя страна турският президент Реджеп Таийп Ердоган.
Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия, подчерта той.

 

 

 

 

 
„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, заяви Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

 

 

 

 

 

 

 

Договорихме се до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия, каза още Ердоган. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

 

 

 

 

 
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Той призова Русия, като главен съюзник на сирийския режим, да упражни „съвсем ясен натиск“ върху Дамаск

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

сащ-русия1732966_1004

Москва потвърди: Да, Русия се готви за война – в случай на нападение от страна на САЩ

октомври 27, 2018
phpqw8pkn_800x_

Масова стрелба в синагога в САЩ: засега 8 убити и много ранени… СНИМКИ

октомври 27, 2018
1540651554

Започна четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул

октомври 27, 2018
154046114887451

Скандален надпис на български се появи на Седмицата на модата в Токио… СНИМКИ

октомври 27, 2018
big_1153c

Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народите си като критикуват “европейските ценности”

октомври 27, 2018
epa06073287 Russian President Vladimir Putin (L) and US President Donald J. Trump (R) meet on the sidelines of the G20 summit in Hamburg, Germany, 07 July 2017. The G20 Summit (or G-20 or Group of Twenty) is an international forum for governments from 20 major economies. The summit is taking place in Hamburg from 07 to 08 July 2017.  EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Белият дом покани официално Владимир Путин във Вашингтон

октомври 26, 2018