Здраве

Раковият регистър е пред закриване заради лобистки интереси. Министри отказват срещи с директора (ВИДЕО)

Раковият регистър е пред закриване заради лобистки интереси. Министри отказват срещи с директора (ВИДЕО)

113133_660_370
Раковият регистър в България е пред закриване, в момента имаме значителен спад в регистрацията на злокачествени заболявания и няма регистър или институция в България, която да даде оценка и информация на точния брой на злокачествените заболявания.
А имахме един от най-добрите и най-старите регистри в Европа. Това  заяви в “Денят на живо” проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър. 
“И сега да се казва, че този регистър се занимавал само с наука, че не давал информация – с това се спекулира изключително много. Знаете ли, че от 3-4 години никой в М-во на здравеопазването, и най-вече министри, не искат  да се срещат с мен”, каза проф. Валерианова. “Тези, които взимат решения за здравната система, те не използваха години наред и в момента не използват информацията от раковия регистър”.
Тя подчерта колко полезна може да бъде информацията в регистъра. “От регистъра може да се черпи информация – първо, какво се случва с тези заболявания у нас, къде са проблемите, защо са тези проблеми, къде да насочим усилията. Второ: никой не ни поиска мнението за създаването на националната здравна карта – къде трябва да се открият онкологични заведения. Няма такова нещо, никой не се интересува къде, как, защо и т. н. 
Всичко е въпрос на лобистки интереси и на това, че в рака се инвестират много пари, че за лечението на онкологични болници се дават много пари и затова трябва да открием все повече клиники или центрове за лечение на рака”, разкри проф. Валерианова.
“И от едната крайност стигнахме до другата: как (в други страни) се дава възможност на хората да работят, да откриват,  да се усъвършенстват, и как тук на хората, които години наред търсят решения за това заболяване, те просто се изпращат в 9-та глуха, защото има проблем. И в България какво се прави, ще ме попитате?
Въпреки мизерните средства, добре че са еврофондовете, за да се допуснат средства за научни изследвания. Държавата в България отделя изключително малко, да не кажа почти никакви средства за научни цели в онкологията”, продължи проф. Валерианова.
“От колко време говорим за профилактика и скрининг на онкологичните заболявания? Вижте, тази профилактика и масов, популационен скрининг, който се отчита с определени показатели на международно, европейско и национално ниво, такъв скрининг в България няма. Имаше едно пилотно проучване, правят се инцидентни програми, но организирано такова няма”, обобщи ситуацията проф. Валерианова.
Цялото интервю с проф. Здравка Валерианова в “Денят на живо” – във видеото:
КАНАЛ 3

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

orig

Спецпрокурорите: Търговци на смърт не вливали лекарства на онкоболни – изнасяли ги!

октомври 5, 2018
ananiev

Смразяваща статистика: 42% от болните у нас убити от здравната система

септември 30, 2018
ananiev

Ананиев с ново 20: Ако не отидем на преглед, да плащаме по-висока здравна вноска

септември 29, 2018
б-дян

Бойко и Дянков отмъкнаха 1.5 млрд. от Здравната каса, сега се чудят как да покрият щетите през някакви осигуровки

септември 27, 2018
ananiev

Новият здравен геноцид: НЗОК ще финансира лечение до 700 лв., пациентите ще доплащат

септември 26, 2018
bolnica-1

Проучване: Здравеопазването у нас e на последно място в Европа. Албания ни изпревари

септември 26, 2018