Русия

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

 

Tense relations between Russia and the United States. Concept of conflict

 

 

Ако САЩ продължават да се изтеглят едностранно от споразумения, тогава Русия ще приеме редица ответни мерки, включително и военни. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руските медии.

 

 

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете на страната едностранно да напусне Договора за ядрените сили със среден обсег на действие (INF) заради нарушения на споразумението от страна на Русия.

 

 

 

„Ние се отнасяме с безпокойство и порицание към новите опити на САЩ да принудят Русия да направи отстъпки в областта на международната сигурност и стратегическата стабилност чрез изнудване. Руската страна многократно е заявявала, че американската страна няма причини да обвинява Русия за предполагаемо нарушаване на този договор. След всички тези години, те не успяха да обосноват своите произволни твърдения с ясни обяснения защо го правят“, коментира Рябков.

 

 

Той подчерта, че обвиненията на САЩ срещу Русия по отношение на Договора за ядрените сили със среден обсег изглежда са насочени към прикриване на техните собствени нарушения на договора. Той добави, че САЩ нямат причина да твърдят, че Русия нарушава договора и че всички обвинения са безоснователни.

 

Русия ще продължи да настоява за диалог със САЩ относно разрешаването на проблемите с Договора за ядрените сили със среден обсег, изтъкна още Рябков.

Според него Москва осъжда последните опити на Вашингтон да убеди Русия да направи отстъпки, които биха заплашили нейната стратегическа стабилност.

„Разчитаме да получим ясни обяснения от него относно естеството на намеренията на САЩ и по-нататъшните им стъпки по отношение на договора“, допълни руският заместник-министър на външните работи.

През май Тръмп подписа меморандум, с който нареди на държавния секретар Майк Помпео да предложи санкции срещу Русия в отговор на нарушенията на договора за ядрените сили.

 

 

Нюз БГ

loading...
0
Русия

More in Русия

си-путин7613665

Москва сменя доларите с евро и юани! Оборотът между Русия и Китай достигна рекордните $100 млрд.

януари 13, 2019
калибър59f4399215e9f938974238bc

Русия разработва нова, много по-мощна крилата ракета „Калибър-М“

януари 8, 2019
православните4917010

Путин поздрави православните християни за Рождество

януари 7, 2019
4912511

Руската църква: Патриарх Вартоломей се откъсна от световното православие

януари 5, 2019
118757_660_370

Увеличава се броят на жертвите в Магнитогорск, набира сила терористичната версия за взрива

януари 2, 2019
ЩИТphpdykk1l_800x

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

януари 2, 2019