СВЯТ

Руски експерт: Балканите може да станат зона на взаимодействие в триъгълника Русия-Китай-Турция

Руски експерт: Балканите може да станат зона на взаимодействие в триъгълника Русия-Китай-Турция

 

експерт1538819615

 

 

Референдумът в Македония отново изведе в публичното пространство темата за влиянието на Русия на Балканите. Не само със съобщенията за намеса преди допитването, но и с изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която заяви, че Западът се опитва да привлече Македония в НАТО дори и след неуспеха на референдума за промяна на името на страната.

 

 

 

 

 

 

 

 
Референдумът разкри някои проблеми за всички международни играчи – преди всичко за евроатлантическите партньори на Русия – Брюксел и Вашингтон, коментира в предаването “Събота 150” по програма “Хоризонт” на БНР доц. Екатерина Ентина от Националния изследователски университет “Висше училище по икономика” и старши научен сътрудник в Института за Европа на Руската академия на науките.

 

 

 

 

 
“Очевидно показа, че на Балканите нищо не трябва да се приема на доверие. От една страна в Брюксел вярваха, че е била свършена добра работа с трансформацията на политическия елит – идването на власт на евроатлантическа коалиция, че това решава част от проблемите, че в тази коалиция има тандем на македонци и албанци. Ниската избирателна активност на референдума обаче, включително в райони с компактно албанско население, показа, че този тандем, чиято евроатлантическа привързаност изглеждаше безспорна, има своите вътрешни противоречия. Противоречия, за които Брюксел или не се е досещал, или е предпочел да си затвори очите,” смята доц. Ентина.

 

 

 

 

 

 

“За Македония резултатите от референдума безусловно задълбочават проблемите. От една страна референдумът е с консултативен характер и следователно няма никакви юридически последици. От друга разбираме, че по такъв нееднозначен и сложен въпрос би било за предпочитане да имаме легитимен резултат. Сега нямаме. Следователно е много по-сложно решаването на въпроса в парламента.”

 

 

 

 

 
На въпрос как изглеждат за Русия резултатите от референдума в Македония, доц. Ентина коментира:

 

 

 

 

 

“Въпросът не е еднозначен. Перспективите за разширяване на НАТО не могат да не интересуват Русия. От друга страна е налице разбирането, че така или иначе районът максимално се е приближил към евроатлантическите институции и че членството в НАТО е формално решение на проблема, но не и фактическо. От трета страна референдумът ясно ни показа, че Брюксел не контролира ситуацията в Македония. Имам определени съмнения, че Русия ще се намеси в тази игра. Първо, защото от гледна точка на глобалното отиграване на ситуацията влакът отдавна е изпуснат.

 

 

 

 

 

Дори и да не е, то в региона има голям конфликтен потенциал, което е напълно ненужно на Русия и към което тя напълно искрено не се стреми. Както никой друг ние разбираме колко е лесно да подпалиш Балканите. Това не отговаря на руските интереси. Тактически имаме много други сюжети от международния дневен ред, които отнемат повече сили и внимание. Що се отнася до Балканите, за мое голямо лично съжаление, те даже не са на втори, а по-близо до третия план на руската външна политика. Всички знаят, че Балканите като регион са изключени от най-новата външнополитическа концепция на Русия.”

 

 

 

 

 

Според доц. Ентина Европейският съюз и НАТО намаляват влиянието си на Балканите:

 

 

 

 

 

“То се размива са сметка на присъствието на други сили. Русия усеща това. С днешна дата нямаме стратегия, но фактически присъстваме в сферата на икономиката, на културата, някъде на политическото взаимодействие с отделни страни, с отделни групи сили. Това не позволява на Русия да изчезне като такава. Имайки предвид, че сътрудничеството ни с Турция и Китай се засилва, то във всеки един момент Балканите могат да станат и най-вероятно ще станат зона на взаимодействие в триъгълника Русия-Китай-Турция. Това значително укрепва позициите ни в сравнение с тези на нашите евроатлантически партньори.”

 

 

Eпицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

phpsdeue3_800x_

Световни медии осъдиха бруталното убийство на Виктория Маринова

октомври 7, 2018
epa07071677 (FILE) - A handout image made available by Interpol showing Meng Hongwei, Chinese President of Interpol, speaking in Bali, Indonesia (reissued 05 October 2018). Reports on 05 October 2018 state French authorities haved started investigations following Meng Hongwei's wife reported him missing after he leaft Lyon in France to travel to China.  EPA/INTERPOL / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Китай: Изчезналият шеф на Интерпол е задържан за престъпления и корупция

октомври 7, 2018
Italian Interior Minister Matteo Salvini makes a point during a joint press conference with Vice President of Libyan Parliamentary Council Ahmed Maitig, in Rome, Thursday, July 5, 2018.  Italy’s anti-migrant interior minister wants tighter criteria applied for granting humanitarian protection to migrants rescued at sea.  (AP Photo/Andrew Medichini)

Италия ще затвори летищата си, ако тръгне депортация на мигранти от Германия

октомври 7, 2018
(FILES) This December 26, 2011 file photo shows the Pentagon building in Washington, DC. Despite heated campaign rhetoric, US President Barack Obama and Republican rival Mitt Romney mostly share common ground on national security issues but they are sharply at odds over the defense budget.     AFP PHOTO/FILESSTAFF/AFP/Getty Images

Американската военна индустрия закъса за ресурси

октомври 7, 2018
столтенберг655-402-jens-stoltenberg

Столтенберг: Бомбардирахме Сърбия, за да защитим цивилните граждани (ВИДЕО)

октомври 7, 2018
putin-cestitka

Путин празнува 66-ти рожден ден днес

октомври 7, 2018