Здраве

Спецпрокурорите: Търговци на смърт не вливали лекарства на онкоболни – изнасяли ги!

Спецпрокурорите: Търговци на смърт не вливали лекарства на онкоболни – изнасяли ги!

 

orig

 

 

Не става въпрос за разследване в болници, а за разследване на конкретни служители, които са извършили отделни деяния. Културно бих ги нарекъл лоши практики. Това каза на пресконференция зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод съвместните проверките на спецпрокуратурата и ГДБОП за злоупотреба с лекарства.

 

 

 

 

Събрани са доказателства за 7 лица. До края на деня предстои привличането им като обвиняеми за организирана престъпна група. За мен, вероятно и за обществото тези практики не са тайна. Факт е обаче, че по това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират, заяви Гешев. Той обясни, че са използвани СРС-та, проследено е движението на лекарствата.

 

 

 

 

Всичко това е търговия с живота на хората. Резултатът е, че се се източва Здравната каса, това са нещо като търговци на смърт, търгува се с живота и с бъдещето на хората, те не получават животоспасяващи лекарства, възмути се Гешев.  Някои лица на гърба на здравната система и на живота на хората реализират печалба, изкарват пари на гърба на умиращи хора, подчерта шефът на Специализираната прокуратура.

 

 

 

 

Според мен се касае за някакъв системен проблем. Ние сме крайният вариант – трябва да има превантивна дейност, не става само с наказателна репресия.

 

 

 

 

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова уточни, че е установено, че групата е функционитала от пролетта на на 2017 година до вчера. Става въпрос за две специализирани болници – Йоан Павел в София и Свети Мина в Благоевград.

 

 

 

 

 

На този етап са задържани лекари, лица, които посредничат, организаторът на престъпната група и посредникът, който осъществява връзката, която има лиценз за реекспорт. Имена няма да споменаваме на този етап, заяви Манолова. Управител на една от болниците, замесени в нелегална търговия с лекарства за онкоболни е сред обвиняемите, уточни още тя.

 

 

 

 

 

Една от схемите е – лекарствата се внасят в България, предоставят се на специализираните онкоболници. Медикаментите не могат да бъдат придобити по друг начин. Заплащат се от Здравната каса, лекари в тези болници вливат тези лекарства на онкоболни, след което се записват в регистри.

 

 

 

 

Установихме, че лекарства не са вливани, но са изписани. Установено е, че срещу името на пациенти е записана, дата, партиден номер, количество и т.н., но вливане не е имало, обясни наблюдаващият прокурор.

 

 

 

 

 

Втора схема – подмяна на такива лекарства от външни лица със съдействието на лекари и други медицински лица. Това е ставало чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите, добави Манолова.

 

 

 

Предстои да се установи съдържанието на иззетите лекарства. Назначени са експертизи. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства, а са придобити по друг начин, посочи наблюдаващият прокурор.

 

 

 

 

 

Манолова уточни, че от задържаните 7 души двама са лекари, а другите са лица, които са съдействали. Стана ясно, че сред обвиняемите е управителят на на една от болниците.

 

 

 

 

 

Организираната престъпна група има ръководител, който намира посредници, които достигат до лекари и до медицински работници и осъществяват престъпната дейност, заяви Манолова.

 

 

 

 

 

Разследването продължава. Възможно е и други лица да бъдат привлечени като обвиняеми, каза още наблюдаващият прокурор.

 

 

Канал 3

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

ananiev

Смразяваща статистика: 42% от болните у нас убити от здравната система

септември 30, 2018
ananiev

Ананиев с ново 20: Ако не отидем на преглед, да плащаме по-висока здравна вноска

септември 29, 2018
б-дян

Бойко и Дянков отмъкнаха 1.5 млрд. от Здравната каса, сега се чудят как да покрият щетите през някакви осигуровки

септември 27, 2018
ananiev

Новият здравен геноцид: НЗОК ще финансира лечение до 700 лв., пациентите ще доплащат

септември 26, 2018
bolnica-1

Проучване: Здравеопазването у нас e на последно място в Европа. Албания ни изпревари

септември 26, 2018
big_17f1

Малко чехкинче се изгуби на плажа в България и се разболя от неизлечима болест

септември 23, 2018