Политика

БЕЗОЧИЕ! В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лв. бонуси въпреки блокажа му

БЕЗОЧИЕ! В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лв. бонуси въпреки блокажа му

 

 

Screen-Shot-2018-08-13-at-17.05.59

 

 

Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни.

През октомври са били разпределени 700 хил. лв. „допълнителни възнаграждения за постигнати резултати“ за юли, август и септември, научи „Сега“ от свои източници.

 

 

 

 

Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но отказа да посочи каквато и да било сума. Във ведомството работят около 600 души.

По информация на „Сега“ четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

 

 

 

 

 

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра.

Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

 

 

 

 

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция, става ясно от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия.

Следователно решението за възнагражденията за времето на липсата на регистър е нейно. „Сега“ не получи официален отговор дали тя самата също се е наградила.

Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка, става ясно от отговора на Агенцията по вписванията.

 

 

 

 

По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати.

 

 

 

 

 

Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ.

„Сега“ се опита да разбере на какво основание са раздадени щедрите бонуси и получи отговор, че на чиновниците в агенцията им се полагат по принцип.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Това не е така – в наредбата пише, че те се дават при конкретни резултати от свършена работа. При срива на Търговския регистър е очевидно, че става дума за голям провал, а не за успех.

 

 

 

 

 

Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за „точно и в срок изпълнение на поставените задачи“. Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията. Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

 

 

 

 

 

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева предпочете да се дистанцира от неудобния сюжет.

Пресцентърът й отговори на „Сега“, че тя не определя и не утвърждава изплащане на суми за допълнителни възнаграждения нито на изпълнителния директор, нито на ръководството на Агенция по вписванията.

 

 

 

 

Министърът единствено определял оценката на директора и съгласувал оценката на зам.-директора.

Конкретните правила и методиката за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати били описани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията.

 

 

 

 

 

 

От агенцията не пожелаха да ги предоставят на „Сега“ – мотивът за отказа беше, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до обществена информация.

Тя е любима на държавната администрация, за да мотае журналистите с години и да крие информация, която по закон трябва да бъде публична.

 

 

 

 

 

Това е заобикаляне на закона, защото в него е казано, че органите във властта са длъжни да съобщават информация от обществен интерес и да я публикуват на интернет страниците си, без за нея да се подават заявления. За неизпълнение на това задължение на шефовете на пресцентровете дори може да бъде налагана глоба, посочва Програма „Достъп до информация“.

 

 

 

 

 

 

СЕРИАЛ

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена за присвояване и за престъпление по служба на 3 г. затвор, като присъдата е условна заради здравословното й състояние. Тя беше осъдена, защото през 2011 г. си е дала бонус от 48 000 лв. с аргумента, че работила честно и почтено. Раздала и още 5000 лв. на свои подчинени.

 

 

Сега

https://segabg.com/category-first-page/turgovskiya-registur-si-razdadoha-700-000-lv-bonusi-vupreki-blokazha-mu

 

loading...
0
Политика

More in Политика

phpjsbdb5_800x_

Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон на Русия в НАТО

март 2, 2019
2345

НФСБ скочи на президента – поругал достойнството на българите като говорел на английски с шефа на НАТО

март 2, 2019
95838_660_370

Държавни лидери от цял свят поздравяват българите за Националния празник Трети март

март 2, 2019
1551372808

Медведев изпрати поздравления по повод Националния ни празник в писмо до Борисов

март 2, 2019
volen

Сидеров: Патриотите сме гарант, че Борисов ще изкара най-накрая един мандат докрай

март 2, 2019
yavor_boj

Явор Божанков разби Цветанов по телевизията: Говори против мен, защото отказах да отида в ГЕРБ

март 2, 2019