ТОП НОВИНИ

Бивш служител в ДАБЧ: Имам доказателства, че ВМРО и Каракачанов се финансират с продажба на българско гражданство

Бивш служител в ДАБЧ: Имам доказателства, че ВМРО и Каракачанов се финансират с продажба на българско гражданство

 

katia_mateva2

 

 

„Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажбата на българско гражданство. Видяла съм връзката, всички тези неща са описани, дала съм съответните обяснения в прокуратурата“.

 

 

Това заяви Катя Матева, която е бивш дългогодишен държавен служител в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), пред bTV.

 

 

 

 

„Имам всякакъв вид доказателства. Уведомила съм компетентните органи през 2016 г.“, каза тя и сподели, след като Каракачанов е станал силов вицепремиер срещу нея са предприети брутални действия.

 

 

 

„Подала съм сигнали до премиера и президента още през 2016 и 2017 г.“, каза още Матева.

 

 

 

Тя категорично отхвърли, че нейните обвинения са лична вендета срещу лидера на ВМРО. Матева заяви, че няма политически гръб зад себе си. Тя отхвърли обвиненията, че по време на нейния период са били давани предимно българско гражданство на турци. Матева заяви, че за посоченият период българско гражданство са получили само 1200 турци и 70 000 македонци.

 

 

 

„Не знам какво значи антибългарска политика, след като спазвам закона. Приемам арестите и обвиненията в агенцията като нещо неминуемо“, заяви Матева.

 

 

 

„Внушава се, че аз еднолично съм решавала кой да получава българско гражданство. Това не е така, защото си има процедура, съществува съвет по гражданството, където освен мен има още девет души. Един глас не е решителен“, каза още тя.

 

 

 

Матева припомни, че всичко започва през 2013 г., когато заместник-министър Илия Ангелов сезира главния прокурор за нарушенията с даването на българско гражданство. Повод е отказът на агенцията да предостави документите, на базата на които тя предоставя на чужденците българско гражданство.

 

ЕТО КАКВО ОЩЕ КАЗА МАТЕВА:

 

 

Бях освободена в края на 2017 година. Дисциплинарно съм уволнена заради престъпление по служба, но все още не зная какво е то. Никой не ме е търсил. Извадих си удостоверение от прокуратурата, в което пише, че няма повдигнато обвинение. Не зная за какво престъпление става дума. Плаща се, за да получиш български паспорт. Това каза още бившият шеф на дирекция ”Българско гражданство” в МП Катя Матева по БТВ.

Започнах тази работа през 2005 година. На база дългия си стаж съм получавала сигнали за неправомерни практики. Гражданите на опашката си говорят на кой колко му е излязло гражданството. Изненадана съм, че тези сигнали се свързват с мен. Имам доказателства за сигналите в ДАНС. Подала съм сигналите  и до премиера и президента през 2016 и 2017 година. Това, което е подписано не е донос. Има разследващи органи, които да кажат дали това е така. В оценката няма данни за образуване на досъдебно производство. Не е моя работа аз да събирам доказателства. Дори и да ги събера, те нямат процесуална стойност. Не може да се остави на гражданите да събират доказателства. Сигналите не съм ги предоставила на медиите. Не съм ги разпространявала. Аз съм ги дала за проверка. Всичко е точно така, както съм го записала в сигналите.

 

Всичко започна през 2013 година, когато зам.-министър Илия Ангелов сезира за тези нарушения. Проверките, за които се говори , че са извършвани от МВР и ДАНС, те не проверяват произхода на кандидата. Те проверяват за противообществени прояви и за националната сигурност. Имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се финансират от това. Каракачанов е правил изявления за оказване на натиск върху министерството да се уважават молби на хора, които са без удостоверение за български произход. Той казва, че Македония е неговата кауза. За мен България е каузата. Политиката минава през закона.

 

Аз съм била държавен служител, чиновниците изпълняват закона. Изнесените неща от Каракачанов не отговорят на истината.  Натискът върху мен  е бил постоянен. Той се упражнява и  върху много хора. Моята цел е била да се разкрие истината. Но след сигналите ми, тези хора още повече се издигнаха, особено Каракачанов.  Реших, че е абсолютно безсмислено да продължавам. Моята битка за закона и истината е била наивна. В МП съм постъпила след конкурс, когато се спазваше неутралност. Беше министър Георги Петканов. В никаква партия не членувам. Не ползвам политическа протекция. Не познавам хора от ДПС.

 

ВМРО се е изявявало активно по процедурите за българско гражданство. Тезата е, че всички македонски граждани трябва да получат българско гражданство. Съгласна съм, ако това е записано в закона. Не знам какво е да правиш антибългарска политика, след като спазваш закона?!

 

Всички преписки се разглеждат от Съвет по гражданство от 10 човека. Няма как да се каже, че аз съм определяла кой да получи гражданство. Кучето е заровено при получаване на удостоверенията за български произход. Законът изисква тези граждани да са пълнолетни да не са съдени в България. Те като не живеят в България, няма как да са извършили престъпления. Това е една натурализация без каквито и да е условия.

 

В момента с нищо не се занимавам. Нали чухте г-н Каракачанов какви неща каза за мен. Не  е негова работа да знае кога срещу мен е образувано дисциплинарно производство и т. н. В България има закон за личните данни, закон за държавния служител. Иска се лично съгласие, за да се разпространяват данни и от неговото досие. Добил се е по неправомерен начин с тези неща. То всичко е ясно. Няма смисъл да говоря на какви репресии съм подложена. След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия.

 

Би ти ви, Фрог нюз

 

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ТОП НОВИНИ

More in ТОП НОВИНИ

колония2311_sik9c

Пламен Пасков: Колония и смърт или опълчение и България – изберете сами!

октомври 22, 2018
768x432 (1)

За 20 години: Токът е скочил 120-130 пъти, храните са поскъпнали 50 пъти, а заплатите едва 4 пъти

октомври 20, 2018
orig

Мрем по план и без война: 60% от България ще е “демографска пустиня” след 10 г.

октомври 18, 2018
Училища

Прост народ лесно се управлява! Само през последните 15 г. са закрити над 800 училища

октомври 16, 2018
tribunal_justicia_europeo

Иде нов финансов тайфун: Над 250 000 дела срещу България за фалита на КТБ след решение на Съда на ЕС

октомври 4, 2018
злоупотреби98484e6a79ee24db77363f068769517d_XL

Започват мащабна проверка за злоупотреби в „ГБС“ и „Джи Пи Груп“, шефът на „Лукойл“ – България Валентин Златев пък привикан в Москва

септември 30, 2018