Важно

Важно за всички шофьори: Борчът към КАТ скача двойно за месец!

Важно за всички шофьори: Борчът към КАТ скача двойно за месец!

 

секира1521124238-payimage26

 

 

Дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни.

 

 

 

Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, пише „Монитор“.

 

 

В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка.

Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.

 

 

 

За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени.

 

 

 

По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

 

 

 

Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА. Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона.

 

 

 

 

Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати.

 

 

 

 

Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

 

 

 

 

Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса.

 

 

 

 

В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин.

 

 

 

 

Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му. При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело. Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

 

 

 

 

Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите. В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции.

 

 

 

 

МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезне в сила. Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева.

 

 

 

 

В същото време не се събират повече от 90 млн. лева. По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

 

 

 

При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.

 

Монитор

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Важно

More in Важно

злато1541503387_0

Ексклузивна новина: Осъдиха държавата да разкрие договорите за добив на злато

ноември 6, 2018
застра115229_660_370

Застрахователи: “Гражданска отговорност” може да стане над 1000 лв. и това не са спекулации

ноември 5, 2018
пари-2лева

Невиждан бум на неплатените кредити! Вече 54% от заробените със заеми са дадени на колектори и ЧСИ

ноември 3, 2018
orig

Поголовни глоби за гуми с грайфер под 4 мм, започва акция “Зима”…

октомври 31, 2018
angelkova_usa_2

Ново 20 от ГЕРБ: Гостуваме при роднини (майка, татко, деца и т.н) – броят ни за туристи и плащаме такса!

октомври 30, 2018
image94

САЩ официално ще следи постовете на Фейсбука ни, Пентагонът си търси анализатор с български език

октомври 25, 2018