Здраве

Д-р М. Симеонова: Част от персонала в Агенцията по трансплантации не работеше, а пиеше кафе и вино

Д-р М. Симеонова: Част от персонала в Агенцията по трансплантации не работеше, а пиеше кафе и вино

d_r_mariana_simeonova_1
Пациенти, чакащи за белодробни трансплантации вече починаха, а близките им ще съдят държавата. Такъв е случаят с Адриан Петков, който близо година е бил в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.

Смъртта на трима души предизвика остра обществена реакция. От близките на починалите бяха отправени обвинения, както към министерство на здравеопазването, така и към Агенцията по трансплантации.

 

 

 

 

“1/3 от хората въобще нямаха място в агенцията, като позиция и специализация, като специалност. Те идваха да си починат, да си изгледат филмите, не случайно го казвам и да изпият кафето, след което след обедната почивка да се съберат на чаша вино и да и си тръгнат”, казва Мариана Симеонова пред bTV.

 

 

 

 

Фактите са такива, че когато дойдох в агенцията, на практика донорството беше нула, защото 0,3 донора в мозъчна смърт на милион население е по-малко от 0,5 клони към нула. През последните години средното увеличение е 8, посочи още Симеонова.

 

 

 

 

За свой успех Мариана Симеонова посочва приемането ни в Евротрансплант. Няколко дни преди да замине за трансплантация в чужбина обаче, Адриан почина. Става ясно, че важен договор с болница в Австрия, сключен чрез Евротрансплант, която приема български пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, е прекъснат.

 

 

 

 

 

„Ние имаме договор с Евтротрансплант. Този договор е в действие. Не е вярно, че министерството не е информирано, информирано е навреме, още повече след изтичане на договора с Виена, който е с конкретната болница, която ще приеме нашите пациенти има много сериозна кореспонденция в МЗ, в която аз обяснявам, защо е важно да продължим, в която аз обяснявам, че отнема минимум година, най-малко, за да се стартира една такава програма наново и от мен се иска да търся държава извън Еротрансплнат или извън Виена договор. Това е ясно написано, така че няма неуведомени хора.

 

 

 

 

 

Докато действаше договорът с Виена също от мен се искаше да търся втора оферта за всички тези пациенти, което е абсолютно неправилно, тъй като има действащ договор, който е одобрен от Министерството”, каза още д-р Симеонова.

 

 

 

 

Според договора с Евротрансплант, България няма право да сключва споразумения с болници от останалите 8 държави. В писма до здравното министерство д-р Симеонова посочва, че трябва да запазим отношенията си с виенската болница и че сключването на нови договори би отнело повече финансови средства.

 

 

 

 

 

„Всъщност от февруари 2017 година се започна една атака, защото аз вече отидох в министерството, при новия екип, за да попитам защо нямам отговор, защото аз мога да водя преговори с Виена, които стават чрез Евротрансплант, вече бяха влезнали и новите правила в сила, но все пак отговорно е министерството да каже своята дума”, обясни Мариана Симеонова.

 

 

 

 

Заради прекъснатите отношения с виенската болница е разпоредена и проверка.

„А аз се чух с министър Ананиев, веднага след това и му казах – министър Ананиев 2 проверки за едно и също нещо в рамките на 2 месеца, означават следното: първият резултат не ни харесва, трябва да се сдобием с втори”, посочи Мариана Симеонова.

 

 

 

 

 

„Другото, което чух е, че за да имаме договор с Евротрансплант, трябва да имаме 10 донора на милион населени! Абсолютно невярно, защото това е, за да станем пълноправен член, нещо което също подлежи на обсъждане, ако стигнем до там, защото това означава нашите пациенти, които чакат да бъдат в общи листи с други 8 държави”, обясни Мариана Симеонова.

 

 

 

 

 

След като става ясно, че договорът с болницата в Австрия още не е подновен, започват преговори с чуждестранни експерти, които да обучават български лекари за извършване на белодробни трансплантации у нас.

 

 

 

„Ние трябва да развиваме тази програма. Имаме лекарите, въпросът е на организация, защото в една болница трябва да имаме всички звена за да бъде всичко от – до. Но това, не означава, че хората, които чакат в момента трябва да бъдат оставени без друг шанс”, каза още бившият шеф на Агенцията по трансплантации.

 

Фраг нюз

 

https://frognews.bg/novini/mariana-simeonova-chast-personala-agentsiiata-transplantatsii-raboteshe-pieshe-kafe-vino.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

0000392451-article2

Бебе се роди при “полеви” условия заради затворената от ГЕРБ болница в Пещера

ноември 2, 2018
дете болниа

Здравна реформа: ГЕРБ закриват Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина

октомври 21, 2018
01-1-678x381

Ади почина! Държавата уби едно младо слънчево пернишко момче, което само искаше да диша… СНИМКИ

октомври 13, 2018
113133_660_370

Раковият регистър е пред закриване заради лобистки интереси. Министри отказват срещи с директора (ВИДЕО)

октомври 9, 2018
orig

Спецпрокурорите: Търговци на смърт не вливали лекарства на онкоболни – изнасяли ги!

октомври 5, 2018
ananiev

Смразяваща статистика: 42% от болните у нас убити от здравната система

септември 30, 2018