Русия

Путин пред Всемирния руски събор: Разделят народите и ги обезличават, за да ги управляват лесно

Путин пред Всемирния руски събор: Разделят народите и ги обезличават, за да ги управляват лесно

путинbig_302

 

 

Използването на русофобия и пещерен национализъм на постсъветското пространство, както и намесата в църковния живот, могат да доведат до сериозни последствия.

 

 

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в рамките на изказване по време на пленарното заседание от Всемирния руски народен събор, предаде ТАСС, цитирана от агенция “Фокус”.

 

 

 

„Виждаме какви усилия се предприемат днес, за да се преформатира света, да се разрушат цивилизационните ценности и тези културно-исторически пространства, които са се формирали с векове“, отбеляза руският лидер.

По неговите думи, целта е да бъдат създадени „различен вид безлични протекторати“, защото „разделените народи, лишени от национална памет и сведени до нивото на васали, са по-лесни и по-удобни за управление и използване като разменна монета за свои интереси“.

 

 

 

Стопанинът на Кремъл изрази съжаление, че с подобни практики се налага да се сблъскват много региони на планетата, включително в постсъветското пространство. При това, подчерта Путин, се използва „пещерен национализъм и русофобия“, осъществява се груба и безпардонна намеса в църковния живот.

 

 

 

Той заключи, че подобна политика е опасна и „може да доведе до сериозни последствия“. Руският лидер също е уверен, че влиянието на едни или други държави в света ще зависи не само от икономическото им развитие, но и от духовния потенциал.

 

 

 

„Днес разбирането за сложността на развитието и цивилизациите служи за фундаментална основа на многополярния свят, за отстояване на принципите на международното право. И тежестта и влиянието на полюсите в бъдещото развитие, разбира се, преди всичко, ще се определя от тяхната икономическа, научна, културна, духовна и човешка основа и потенциал“, смята още президентът на Руската федерация.

 

 

 

 

Затова, по мнението на Путин, са толкова важни „усилията, призвани да обединяват хората, да консолидират работата на гражданското общество и държавата, както и това, което нашите предци са наричали колективен разум, колективен опит“.

 

 

 

Путин обеща закрила на всички етнически руснаци по света “Русия ще направи всичко възможно, за да защити от потенциални заплахи и преследвания етническите руснаци, които живеят в чужбина”.

 

 

Президентът специално благодари на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил „за огромния принос в дейността на събора“, а на участниците в него – „за много важната за обществото и държавата мисия“, която те изпълняват в продължение на четвърт век.

 

 

 

Припомняме, че днешното заседание на Всемирния руски народен събор е посветено на 25-годишнината от образуването на тази организация. Темата на форума е „25 години по пътя на обществения диалог и цивилизационното развитие на Русия“.

 

Фокус, Петел

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Русия

More in Русия

Kremlin

Welt: “Парадоксален, дори сензационен ръст на руската икономика”

октомври 29, 2018
сащ-русия1732966_1004

Москва потвърди: Да, Русия се готви за война – в случай на нападение от страна на САЩ

октомври 27, 2018
big_0000

Путин: Европа ще бъде под заплаха, ако приеме американски ракети

октомври 24, 2018
Tense relations between Russia and the United States. Concept of conflict

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

октомври 21, 2018
1539976041-111111

Кръв и сълзи: Първи СНИМКИ на разстреляните в Керч

октомври 19, 2018
лавров491

Лавров: Няма да има 3-та световна, Западът не ще диалог, приятели са ни КНР, Индия, Япония

октомври 18, 2018