ОБЩЕСТВО

Респект! Полицията свали каските в Свиленград! В очите на мъжете и от двете страни се появиха сълзи… СНИМКИ

Респект! Полицията свали каските в Свиленград! В очите на мъжете и от двете страни се появиха сълзи… СНИМКИ

 

 

 

1542565618

 

 

Респект! Полицията свали каските в Свиленград в знак на съпричастност с протестиращите.

 

 

 

 

Протести и напрежения имаше в цялата страна през неделния ден. Основните искания бяха за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.

 

 

 

 

 

За близо два часа в ранния следобед днес протестиращите от Хасковска област блокираха  АМ „Марица” на няколко километра от българо-турската граница.

 

 

 

 

 

 

Така на практика недоволните от настоящата социално-икономическа ситуация в страната  изпълниха заканата си за блокада на граничната зона.

До аутобана протестиращите  стигнаха пеша, след като автомобилите им бяха спрени на пътния възел за ГКПП „Капитан Петко войвода към” Гърция.

 

 

 

1542564909

 

 

 

 

На мястото протестното автошествие, които тръгна рано сутринта от Хасково и към което се присъединиха по пътя хора от Димитровград, Харманли, Любимец и Кърджали, се сля с протеста на Свиленград, който пък тръгна от центъра на пограничния град.

Под звуците на патриотични песни, хората отново издигнаха исканията си.

 

 

 

 

Протестът иска бъдещето на България да се решава  пряко от народа чрез референдуми. Промяна в изборния кодекс, намаляване числеността на депутатите в НС, са друга част от повдигнатите теми.

 

 

 

 

 

„Добре че младите подеха тази вълна на недоволство.Радваме се, че въпреки лошото време има толкова много хора тук. И аз съм с младите, защото всички искаме благоденствие и свестни заплати, пенсии, за да можем да съществуваме.

Не съм дошла да свалям властта, а само да  изразя мнението си, че искам добруването на народа”, коментира пенсионираната учителка по литература от Свиленград  Стефка Михайлова.

 

1542564830

 

 

 

 

Протестърите успяха да блокират движението за около половин час на пътния възел, но полицейския кордон не можа да ги удържи и те пробиха върволицата от полицаи.

 

 

 

 

 

 

Групата продължи до автомагистралата пеш. На самия аутобан хора започнаха да призовават полицаите към подкрепа. И тогава се случи и най-емоционалният момент-полицаите свалиха каските си и  оставиха щитовете на земята. Последваха бурни аплодисменти за хората на реда и възгласи ”Браво, истински българи!”. В очите на мъжете и от двете страни се появиха дори сълзи.

 

 

 

 

 

 

 

Съвсем спонтанно няколко от протестиращите тръгнаха към редиците  на полицаите, за да ги поздравят. Някои от протестиращите предадоха трибагрениците, които носеха в ръцете на униформените.

 

 

1542564865

 

 

 

 

В резултата на протеста се образуваха километрични опашки от автомобили и камиони и в двете платна на аутобана.

Блокадата беше вдигната малко след 15 часа.

 

 

 

 

В понеделник ще има нов протест на плщад „Свобода“ в Хасково. Той запоочва в 18 часа, като част от националното шествие, което се готви в София.

 

 

Епицентър

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

768x432

Долна далавера: Кардиолог с месечна заплата 57 000 лева слага стентове на сърца при здрави хора

септември 15, 2019
харие584206

Захариева: Бих реагирала и на САЩ, ако пробват да ни се месят, ние браним националните интереси

септември 15, 2019
паси768x432

Властта мълчи за изявлението на Паси, че у нас има „акредитирани американски шпиони“ в службите

септември 15, 2019
цаца768x432

Обсъждат Цацаров за шеф на КПКОНПИ след изтичане на мандата му

септември 15, 2019
ценяbig_584156

Борисов не разбира как функционира държавата. Какви милиони ми е давал той? Той е слуга на гражданите, те му плащат заплатата

септември 15, 2019
смайващаbig_Image_7555366_12651b

НСО със смайваща версия за катастрофата с Караянчева. Водачка на „Ауди“ се хвърлила в банкета, за да направи път на кортежа й

септември 15, 2019