Политика

САЩ не обелват и дума за визите и среща Борисов-Тръмп, въпреки сговорливата Захариева

САЩ не обелват и дума за визите и среща Борисов-Тръмп, въпреки сговорливата Захариева

 

 

помпео991-ratio-ekaterina-zaharieva-i-majk-pompeo

 

Уговарят среща между премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп догодина, гордо рапортува вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след срещата си с американския си колега Майкъл Помпео. Това евентуално би се случило в началото на следващата година, заяви тя.

 
Захариева уточни, че от няколко месеца се работи върху посещението на Борисов в Белия дом.  „Може би, ако кабинетът е на власт през 2019, Борисов ще бъде при Тръмп догодина”.

 

Подобни условности могат да бъдат разчетени и като примамливо предложение за американския президент, който по един или друг начин да „даде рамо” на Борисов 3. Изкушен е и българският народ, който има шанса да съзерцава историческата среща, ако запази стабилността у нас.

 

 

Освен това Захариева се похвали, че сред основните теми на разговора й с Помпео бил и въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

 

 

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата“, заяви министър тя.

 

 

 

В официалното прессъобщение на  Държавният департамент  САЩ обаче няма и помен нито за евентуална визита на Борисов, нито за възможна отмяна на визите.

 

 

 

 

От ведомството в изключително кратка форма съобщиха само, че Захариева и Помепео: „обсъдиха значението на българо-американските двустранни отношения”, както и  за „плановете на България да модернизира своите въоръжени сили и енергийната и диверсификация като приоритет на европейската енергийна сигурност”.  

 

 

 

В съобщението се споменава още, че са обсъдени глобални теми като програмата на Иран за балистични ракети, продължаването на санкциите срещу Русия „и взаимния интерес от стабилността, сигурността и просперитета на страните от Западните Балкани”.

 

19 минути

loading...
0
Политика

More in Политика

стоянов1546969452

Полк. Стоянов срещу ген. Попов: Стойността на самолетите ще е 2,21 млрд. лв. без въоръжение!

януари 13, 2019
ew

Борисов отсвири мероприятието в Пловдив, Цветанов се обяснява за липсата му

януари 12, 2019
b8c76ee8ebbe7de4df8bd61f72161540

Страници от разрухата: Планът Ран-Ът унищожи национални активи за 120 милиарда долара

януари 12, 2019
1547307456

Пълно мълчание в държавата за новото име на Македония

януари 12, 2019
item_fandukova

София ще подари отоплителни инсталации на 18 хил. домакинства, които в момента са на дърва и въглища

януари 12, 2019
re

Иванка Тръмп и Ники Хейли се готвят да ритнат стола на Кристалина Георгиева

януари 12, 2019