Политика

С грозни скандали ГЕРБ запази 20-те процента ДДС на хляба и лекарствата

С грозни скандали ГЕРБ запази 20-те процента ДДС на хляба и лекарствата

hliab11
Данък добавена стойност (ДДС) върху хляба и лекарствата остава в размер на 20%.

От „БСП за България“ поискаха то да бъде намалено, което бе отхвърлено в пленарна зала. От левицата настояват за диференцирано ДДС за хляба в размер на 5%, а на лекарствата – 9%.

 

 

 

„Крайно време е всички в тази зала да помислим за диференцираното ДДС, каквото е необходимо на българските граждани“, заяви по време на дебатите народният представител от БСП Надя Клисурска, която напомни, че около 1,6 млн. българи в момента живеят под прага на бедността.

 

 

 

В отговор Тома Биков заяви: „Социализмът не винаги убива, но винаги лъже и сега ставаме свидетели на това”.

 

 

 

„Не социализмът лъже, вие лъжете, г-н Биков!“, репликира Антон Кутев. „Ако очаквате пред вас да се разкайвам за свои думи, значи сте дълбоко сбъркали. Вие не сте ми морален стожер, пред който мога аз да се разкая. Разкайвам се обикновено в някоя православна църква, а не пред „другарския съд“ на БСП“, отговори Биков.

 

 

 

„Това, че съм говорил глупости някога не значи, че трябва да ги говоря цял живот, както правят повечето социалисти“, продължи Биков.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

На яростна критика подложи от парламентарната трибуна разчетите на кабинета за Бюджет’2019 социалистът Румен Гечев. Той се съгласи с някои от констатациите на своя колега от ДПС Йордан Цонев и обобщи: „Бюджетът е голям. Той и Титаник беше голям, но потъна“.

 

 

„Слагайте си спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори“, обърна се към управляващите той.

 

 

 

Проф. Гечев припомни, че размерът на чуждестранните инвестиции в страната е национална катастрофа – за 2007 те са били 9 млрд. евро, а от януари до август 2018 г. са едва 230 млн.евро. „Маймуни с трици не се ловят“, заключи червеният икономист.

 

 

 

 

Затова според проф. Гечев „червената лампа“ мига много силно. „Правителството ни предлага бюджетна фискална политика, която води към забавяне на икономическия растеж“, изтъкна в дебатите той.
Чуждестранните инвестиции намаляват, но чрез бюджета правителството не казва нищо по въпроса как това ще бъде компенсирано, посочи още професорът.

 

 

 

 
Проф. Гечев каза още, че когато инвестициите заобикалят България, а вътрешните такива не са достатъчни, обикновено се увеличават инвестиционните бюджетни разходи, за да се помогне икономиката на страната. „Нашето правителство отказва да увеличи тези инвестиционни разходи“, каза проф. Гечев.

 

 

 

 

Той добави, че управляващите са нарушили Закона за бюджета за настоящата година и не са изпълнили 10 млрд. лв.

 

 
По думите му в бюджета на Република България липсва специален инвестиционен фонд, дългосрочен, насочен към развитие на икономиките. „Германия има 15-годишен хоризонт на инвестиционна политика, разбита по години“, каза проф. Гечев и добави, че така е и във Франция. 

 
Гечев изтъкна още социалното разслоение, което се задълбочава. А Дора Янкова посочи, че се задълбочават и регионалните различия.

 

Фрог нюз, Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

pm-medvedev-2-585893-810x0

Руският премиер Медведев пристига на двудневна визита в България, но подписване за газов проект не се очаква

март 3, 2019
radev-zaria-631222-810x0

Радев на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител!

март 3, 2019
660_02443392a3a449ebd63c231d38d54ebc

Павел Поппандов сравни със земята Александър Йорданов заради безумно изказване за 3 март: Не подписа Конституцията, не отслабна, а отиде…

март 3, 2019
big_1

Нинова от Шипка: Да сме смели, да отхвърлим страховете и зависимостите, да бъдем свободни хора

март 3, 2019
big_38531478_405155820008517_4815426257493688320_n_5_

Антон Тодоров от ГЕРБ: Не ми честитете за 3 март! Не искам да съучаствам във възторга на някои хора

март 3, 2019
phpg5hat6_800x_

Караянчева от Шипка: Политиците сме призвани да обединяваме българите

март 3, 2019