Uncategorized

Честито на именниците – ето кои светли имена празнуват днес и какво означават…

Честито на именниците – ето кои светли имена празнуват днес и какво означават…

 

 

big_1c62

 

 

6 ноември е денят, посветен на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.

Имен ден на 6 ноември имат Павел, Павлина, Павлинка, Павлета, Павлин, Павла, Клавдия и Лука.

Павел – значение, произход и имен ден

От латински – значението може да се отъждестви с „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“. 

Св. Павел е архиепископ през 4-ти век. Той се изкачва на патриаршеския стол, но по това време в Православната църква властват различни ереси. Павел е свален и пратен на заточение от новия император Констаций.  Там Божият служител е удушен от незнаен човек, но по всяка вероятност причината е свързана с религията.

Св. Павел Константинополски умира през 350 година, а 31 години по-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

 

 

 

На 6 ноември се чества празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „Всех скорбящих радост“

 

На 6 ноември, в неделя по Светоотеческия календар се чества денят за памет на чудоворната икона на Пресвета Богородица – „Всех скорбящих радост“ („Радост за всички скърбящи“). По този повод ви предлагаме кратка информация и галерия с изображения на тази прекрасна икона.

В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона „Всех скорбящих радость“ над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким. Храмът „Преображение Господне“ с чудотворната икона се намира на ул.“Ордынке“ в гр.Москва.

 

 

 

През 1688 г., по време на царуването в Русия на Иоан и Петър, родната сестра на патриарх Иоаким, Евтимия, живееща в Москва, страдала от дълбока от която се виждали вътрешностите й. Тя лежала на легло и дори нямала сили да се повдигне без помощ от други. Търпяла мъчителна болка, която често я довеждала до загубване на съзнание. Нещастната болна единствено се укрепявала духом с молитва и въпреки наглед безнадеждното си положение, твърдо се надявала да получи облекчение. И действително, тази вяра спасила болната.
Икона на Пресв. Богородица Всех скорбящих радость.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Веднъж Евтимия се събудила рано на сутринта, дълго и усърдно се молела с Иисусовата молитва, а след това с помощта на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи се обърнала към Небесната Царица:
– О, Всемилостива Владичице моя, Богородице! – казвала тя в молитвата си. – Чуй мен, немощната и ме помилвай в скръбта ми, защото вече съм на смъртно легло. Целият свят има Теб за Закрилница и всички приемат Твоите неоскъдняващи милости, само аз единствена съм лишена от тази Твоя благодат и, разбира се, получавам достойно наказание за моите безмерни беззакония и грехове. Но Ти, Всемилосърдна Дево, не с ярост, нито с гняв ме наказвай, но погледни добросърдечно на тази моя тежка немощ и ме помилвай!
Дълго и усърдно се молила болната и Пресветата Владичица изпълнила прошението и. По време на молитвата си Евтимия чула глас:
– Евтимия! Ти така дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички?
– А къде бих могла да намеря такава целителка? – с изумление отвърнала Евтимия.
– В храм

 

 

 

а на Преображението на Моя Син – отвърнал невидимият глас – е Моят образ, наричан „Радост на всички скърбящи“. Той стои от лявата страна, където обикновено застават жените. Повикай свещеника на църквата заедно с този образ, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш изцеление от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй Моето милосърдие към теб и разказвай за него на другите – за прослава на Моя Син Иисус Христос и на Моето име.

 

 

 

 

При тези думи Евтимия видяла сякаш дяконски орар, разгърнат пред нея и сочещ и храма „Преображение Господне“. След това, тя узнала от близките си, че действително в тази църква има икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“. Тогава помолила да я донесат при нея в дома и и да бъде отслужен молебен. Скоро молбата и била изпълнена и след усърдна молитва пред св. икона Евтимия оздравяла.

 

 

 

Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм „Всех скорбящих радост“. В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази.

 

 

 

„Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство ние, Твоите раби,благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи.“(акатист)

 

 

 

 

 

В памет на това чудотворно изцеление (станало на 24 октомври = 6 ноември) е установен празникът в чест на св. икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“, на 24 октомври. И от това време, както свидетелства съставителят на сказанието за първото чудо от св. икона, „онези, които идват с вяра, приемат неоскъдняващо изцеление: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите започват да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават закрила, бесноватите приемат здрав разум, неплодните жени се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи – различни очни болести, страхования и различни привидения – и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят образ справедливо е наречен „Радост на всички скърбящи“.

 

 

 

Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.

 

 

/ dostoinoest.com

loading...
0
Uncategorized

More in Uncategorized

жулия960-ratio-dzhuliia-robyrts

Джулия Робърт събра всички погледи на Оскарите с най-зашеметяващата рокля и визия, в която сме я виждали (СНИМКИ)

февруари 26, 2019
30cf1e8178423b110a8588746d2bad4c

Българският актьор, участник във филма получил „Оскар“, е русенец с изключително драматична съдба!

февруари 25, 2019
галаbig_3930

Гала избухна след интервюто на Сърчаджиева: Хора, грам душа ли не ви остана?

февруари 25, 2019
узунов1551079983-745ebb6237ac100d528787fde144950b

Черна вест! Внезапно почина собственикът на агенция „Фокус“ Красимир Узунов

февруари 25, 2019
1550999859-466c719684b81970c62295786eddda7bcedf0faf

Помните ли Виолета Здравкова, Мис България 1999 г.? От хубостта й няма и помен, изхранва се с… СНИМКА

февруари 24, 2019
мнbig_1acc

Алекс Сърчаджиева изля болката си: „На дъното съм“

февруари 24, 2019