Политика

ЕК: Опитахме да се разберем с България и да няма глоба от 77 млн. евро, но в София не поискаха

ЕК: Опитахме да се разберем с България и да няма глоба от 77 млн. евро, но в София не поискаха

искахмеitem_vestager
Щяхме да сме щастливи, ако бяхме успели да разрешим спора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) без да налагаме глоби, но се оказа невъзможно. Три години опитвахме да постигнем споразумение. Това каза еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер пред български журналисти в Брюксел, цитирана от EuroActiv. По нейните думи е било възможно да се реши казуса чрез използването на т. нар. Процедура за сътрудничество, но София е избрала друга стратегия.

Припомняме, че днес Европейската комисия съобщи, че налага глоба от 77 млн. евро (150 млн. лв.) на БЕХ, защото неговите дъщерни дружества – „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, не са давали достъп до газопреносната мрежа и до хранилищата за газ на други оператори.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Комисията започна официалната процедура по разследване на поведението на Групата БЕХ на 4 юли 2013 г., но проблемите са от 2011 г., когато на власт е първото правителство на Бойко Борисов, а енергиен министър е Трайчо Трайков.

 

 

 

 

 

Вестагер разказа, че в миналото Комисията е имала друг подобен спор, свързан с електропреносната мрежа. Но по нейните думи тогава е било постигнато споразумение с българските власти и спорът е бил решен без налагане на глоби.

По отношение на настоящия казус, Комисията е открила, че между 2010 и 2015 г. БЕХ и дъщерните му дружества са ограничавали достъпа до мрежата и хранилищата на други оператори.

 

 

 

 

„Злоупотребите с доминиращата си позиция, която в случая е отказ за достъп до инфраструктурата – не само до тръбите, но и до съоръженията за съхранение“, каза Вестагер, като обясни.

 

 

 

 

 

 

„Открихме, че транспортният капацитет на тръбопровода е бил напълно резервиран за много дълъг период от време, въпреки че не е бил необходим такъв капацитет“, каза тя.

 

 

Eуроактив, Eкономик БГ

 

https://www.euractiv.com/section/energy/news/vestager-we-would-have-preferred-to-close-the-bulgaria-gas-case-without-a-fine/

loading...
0
Политика

More in Политика

борисов брюксел(1)

Борисов в Брюксел: Цветанов ми беше семейството и сега ми липсва

юни 20, 2019
Radev-bgnes-1200x628-resize-quadrant(C)

Радев: Наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица

юни 20, 2019
МЕНДА1524649239-img-4319jpg

Менда: Няма опасност в партиите да влязат пари със спорен произход, имаме контролни механизми

юни 20, 2019
горанов2128

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 млн. лева на фона на свръхизлишък от близо 3 милиарда в хазната

юни 20, 2019
768x432 (1)

Тристранката попари БСП за намаляване ДДС на хляба и подкрепи щастието на Горанов

юни 19, 2019
габи2111476235

Габриел: Суперкомпютърът на ЕС ще лекува рак, алцхаймер и други нелечими болести

юни 18, 2019