Европа

ЕК ще бори фалшивите новини според „добрите практики“, за да няма неприятни изненади на евроизборите догодина

ЕК ще бори фалшивите новини според „добрите практики“, за да няма неприятни изненади на евроизборите догодина

 

 

epa06489542 EU Commissioner for the Digital Economy and Society Mariya Gabriel , European Parliament member Jakob von Weizsacker (not seen) and ConSenSys CEO Joseph Lubin (not seen) give a press conference to launch the EU blockchain observatory and forum at the European Commission in Brussels, Belgium, 1 February 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Европейската комисия ще прави ежемесечен мониторинг на предприетите в сферата на саморегулацията мерки за ограничаването на фалшивите новини до изборите за ЕП през пролетта на 2019 година.

 

 

 

 

 

Днес българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи плана за действие на Комисията за борба с дезинформацията онлайн. На пресконференцията тя заяви, че е необходимо да се положат всички възможни усилия за предотвратяването на намеси на предстоящите евроизбори.

 

 

 

 

Facebook и Google борят фалшивите новини след натиск от Брюксел

Facebook и Google борят фалшивите новини след натиск от Брюксел

Наближават изборите за Европейски парламент

 

 

 

В плана за действие се предвижда да се създаде система за ранно предупреждение, както и ежемесечен мониторинг за прилагането на Кодекса на добрите практики за борба с дезинформацията онлайн. Мониторингът ще обхваща всички страни, ангажирали се с Кодекса.

 

 

 

 

 

Стана ясно и че фалшивите профили във Facebook например са между 60 и 90 милиона, а 3-4% от съдържанието в социалната мрежа е лъжлива информация. Именно ограничаването на тези профили до минимум и ботовете онлайн е един от ангажиментите, които се предвиждат в Кодекса.

 

 

 

 

 

„В периода януари – май 2019 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като Европейската комисия ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти„, заяви Габриел.

 

 

 

 

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Според проф. Нели Огнянова имаме нужда от нова медийна екосистема

 

 

 

 

Тя отново подчерта, че ако предприетите мерки не дадат резултат, ЕК няма да се поколебае да предположи нови мерки, включително и законодателни такива.

 

 

 

 

 

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа за проверка на фактите, в която да членуват независими платформи за проверка на фактите (фактчекъри). По думите на Габриел работата на фактчекърите е от съществено значение за справяне с дезинформацията.

 

 

 

 

Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност. В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 година.

 

 

 

 

„Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения. Нужни са много усилия в този посока“, посочи още еврокомисарят.

 

 

 

 

Накрая Габриел отбеляза, че правилното и ефективно изпълнение на плана за действие ще допринесе за наличието на прозрачна, разнообразна и надеждна информация в съответствие с европейските ценности и свободи. „Необходим е всеобхватен подход в борбата с разпространението на дезинформация онлайн, който да включва координирани действия както на национално, така и на европейско равнище“, заключи Габриел.

 

Нюз бг

loading...
0
Европа

More in Европа

Ёс˅ɐόō`ʁɠӔɃ̉ϔՐ`PϠԇ͠׈œɍǠԑɔǠ̅с ԙ͠Бσс̌TɊٍ ć˙Ӆٍ ԇӠʕ…эǓǓ ӔǍ ՋǠ( ICONPRESS/ć̇ԑǓ ͔ϕ͔ϕ̇Ӡ) ԓɐсӠʁ̌ōϓ

Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония

януари 13, 2019
epa05990084 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting.  EPA/ETIENNE LAURENT

Доверието към Макрон продължава да пада на фона на бунта на „жълтите жилетки“

януари 12, 2019
1547174467-1

Шотландци пребиха български магазинер с викове: „Това е нашата страна“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

януари 11, 2019
росен-желязков

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП да се върне“

януари 10, 2019
искания1547116770-rt

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

януари 10, 2019
968e4636418f8570bf00b1468d1f824a_medium

„Жълтите жилетки“ призовават: Теглете спестяванията си от банките

януари 9, 2019