Европа

ЕК ще бори фалшивите новини според „добрите практики“, за да няма неприятни изненади на евроизборите догодина

ЕК ще бори фалшивите новини според „добрите практики“, за да няма неприятни изненади на евроизборите догодина

 

 

epa06489542 EU Commissioner for the Digital Economy and Society Mariya Gabriel , European Parliament member Jakob von Weizsacker (not seen) and ConSenSys CEO Joseph Lubin (not seen) give a press conference to launch the EU blockchain observatory and forum at the European Commission in Brussels, Belgium, 1 February 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Европейската комисия ще прави ежемесечен мониторинг на предприетите в сферата на саморегулацията мерки за ограничаването на фалшивите новини до изборите за ЕП през пролетта на 2019 година.

 

 

 

 

 

Днес българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи плана за действие на Комисията за борба с дезинформацията онлайн. На пресконференцията тя заяви, че е необходимо да се положат всички възможни усилия за предотвратяването на намеси на предстоящите евроизбори.

 

 

 

 

Facebook и Google борят фалшивите новини след натиск от Брюксел

Facebook и Google борят фалшивите новини след натиск от Брюксел

Наближават изборите за Европейски парламент

 

 

 

В плана за действие се предвижда да се създаде система за ранно предупреждение, както и ежемесечен мониторинг за прилагането на Кодекса на добрите практики за борба с дезинформацията онлайн. Мониторингът ще обхваща всички страни, ангажирали се с Кодекса.

 

 

 

 

 

Стана ясно и че фалшивите профили във Facebook например са между 60 и 90 милиона, а 3-4% от съдържанието в социалната мрежа е лъжлива информация. Именно ограничаването на тези профили до минимум и ботовете онлайн е един от ангажиментите, които се предвиждат в Кодекса.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

„В периода януари – май 2019 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като Европейската комисия ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти„, заяви Габриел.

 

 

 

 

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Според проф. Нели Огнянова имаме нужда от нова медийна екосистема

 

 

 

 

Тя отново подчерта, че ако предприетите мерки не дадат резултат, ЕК няма да се поколебае да предположи нови мерки, включително и законодателни такива.

 

 

 

 

 

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа за проверка на фактите, в която да членуват независими платформи за проверка на фактите (фактчекъри). По думите на Габриел работата на фактчекърите е от съществено значение за справяне с дезинформацията.

 

 

 

 

Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност. В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 година.

 

 

 

 

„Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения. Нужни са много усилия в този посока“, посочи още еврокомисарят.

 

 

 

 

Накрая Габриел отбеляза, че правилното и ефективно изпълнение на плана за действие ще допринесе за наличието на прозрачна, разнообразна и надеждна информация в съответствие с европейските ценности и свободи. „Необходим е всеобхватен подход в борбата с разпространението на дезинформация онлайн, който да включва координирани действия както на национално, така и на европейско равнище“, заключи Габриел.

 

Нюз бг

loading...
0
Европа

More in Европа

luidji-di-mayo

Италианското правителство е решено да преразгледа санкциите срещу Русия

февруари 10, 2019
1549726152

Революция в Париж! „Жълтите жилетки“ вилнеят, нападат банки, кафенета и ресторанти… СНИМКИ/ВИДЕО

февруари 9, 2019
жълти119068_660_370

„Жълтите жилетки“ от Франция се протягат към Италия, в Париж – отново сблъсъци с полицията

февруари 9, 2019
d54d54e7f497f09d876189e073a11d72_medium

ЕК към Италия и Франция: Разберете се сами!

февруари 8, 2019
италbig_30_2

Франция отзовава посланика си в Италия, заради срещата на вицепремиера с „жълтите жилетки“

февруари 7, 2019
паис190203181624-660x371

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

февруари 4, 2019