ОБЩЕСТВО

Задава се нов скок и в цената на водата от 1 януари след като управлението на ГЕРБ вдигна инфлацията

Задава се нов скок и в цената на водата от 1 януари след като управлението на ГЕРБ вдигна инфлацията

big_2485

 

 

До края на декември предстои да се приеме годишната индексация за цената на водата, която ще влезе в сила от януари 2019 г. Това съобщи членът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Димитър Кочков на днешното заседание на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика.

 

 

 

Димитър Кочков уточни, че тази индексация се решава по три компонента. Първият компонент е инфлацията по национална статистика, пише Пик.

Вторият е цената, която е одобрена в бизнес плановете на дружествата от 2017 г. и 2018 г. За първи път ще бъде използван компонентът за коефициент, с който ще бъдат коригирана цената във връзка с това дали ВиК дружествата са изпълнили предвидените разходи.

 

 

 

 

Това важи само за дружествата с приети бизнес планове, които са около 80%. Новото в случая е, че ще се преценява дали ВиК дружества изпълняват бизнес плановете си. Кочков изтъкна, че за тези дружества, които не изпълняват предвидените бизнес плановете, цената на водата ще се коригира.

 

 

 

 

Той даде за пример, че в Кърджали цената на водата ще бъде по-ниска. За първи път имало ВиК дружества, които са достигнали прага на социалната поносимост, добави членът на енергийната комисия.

 

 

 

 

Кочков информира, че дружеството в Монтана дори е надхвърлило този праг и в КЕВР нямат яснота какво да се прави в случая, защото по закон не би трябвало да се допуска да надскочи този праг. Много близо до достигането на социалната поносимост е дружеството във Враца.

 

Пик, Петел

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_vkljkkljkl49e

От „Дондуков“ 2 опровергаха Слави Трифонов: Нито лев държавни пари не са похарчени за съпругата на президента в Катовице

декември 6, 2018
СЧ

Симеонов: Порой е съборил оградата по границата, случва се

декември 6, 2018
НИНОВА1523441572

Нинова отказа участие в конгреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция и Пакта на ООН

декември 6, 2018
g20

Кого бихте избрали за управляващ на вашата страна: Путин или Тръмп? ТАБЛИЦА

декември 6, 2018
нанковzx860y484_3096700

Хазаите на ексминистър Нанков ударно печелят европроекти! Той: нямам нарушения в разрез със закона и морала

декември 6, 2018
1544075393-539359

Хампарцумян: България излезе от кризата. Сега икономиката е 5-6 пъти по-голяма от 90-те!…. вЕрвайте!

декември 6, 2018