Криминално

Издирват с Интерпол бившия шеф на Криминална полиция, помагал на Бирмите

Издирват с Интерпол бившия шеф на Криминална полиция, помагал на Бирмите

 

 

832145

 

 

Бившият шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ Любомир Иванов се издирва с червена бюлетина в Интерпол. Той е обвинен задочно като член на престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от семейството на Бирмите, научи “24 часа„.

 

 

Освен 49-годишния полицай, който е в неизвестност, се издирват още Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синът му Георги Станоев-Малката Бирма. В ареста е Антон Станоев-Средната Бирма, който сам се предаде преди месец. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията, която е финансирала 4 нелегални фабрики за цигари.

 

 

Разследващите имат достатъчно данни, че бившият полицай е помагал за престъпленията на групата. Официално е служител на МВР до юли 2016 г., но през последните години няколко пъти е уволняван и преместван от служба в служба.

Жоро Бирмата и баща му Евлоги също се издирват.

 

 

 

Името на Любомир Иванов попада за втори път във връзки със съмнителни бизнесмени.

Преди 10 г. беше арестуван, после съден и оправдан за теч на информация към приближени на Красимир Маринов-Големия Маргин.

 

 

 

Тогава в ГДБОП разработват пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива.

Двамата са в икономическата група на Маргините.

 

 

 

Над 30 души се подслушват заради мащабното разследване. Оказва се обаче, че в МВР има къртица. Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Хованес Манукян. Иванов му казва, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов, шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ.

 

 

 

 

Двамата съфамилници са арестувани, както и началникът на Икономическа полиция в главната дирекция Георги Радков. По-късно Иван Иванов е осъден условно, Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Хованес Манукян и Христо Халваджиев все пак са задържани, обвинени и предадени на съд.

 

 

Военната прокуратура не успява да докаже обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към хората на Маргините и той е оправдан през 2009 г. По-късно е възстановен на работа в МВР. Назначават го за шеф на Икономическа полиция в 9-о РПУ в “Люлин“. През 2014 г. го махат и оттам, защото редовно отсъствал от работа без причина.

 

 

 

 

Дори не му бил издаден пропуск до сградата на дирекцията и никой не му възлагал задачи. С това бил натоварен друг служител. Преместили го като началник на сектор “Охранителна полиция“ в провинцията, но Иванов не се появявал и там.

 

 

Тогава го уволнили дисциплинарно Той обжалвал пред съда, но през 2016 г. и магистратите потвърдили заповедта на министъра за уволнението му. След това Любомир Иванов започнал да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна фирма.

 

 

 

 
Разследването срещу Бирмите и бившия криминалист от София продължава.

През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Още тогава беше ясно, че ръководителите на групата не са задържани.

 

 

 

 

След като делото беше преместено в спецпрокуратурата, разследващите стигнаха до семейството на Евлоги Станоев-Голямата Бирма.

 

24 часа

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Криминално

More in Криминално

версанов1543384021-varrphp

Още арести! Закопчаха Илиян Варсанов и гаджето му, ченгетата останали изумени от намереното в апартамента

ноември 28, 2018
SRETAN12

Топадвокат с невероятни разкрития за Сретен Йосич – опасността за Борисов! (ВИДЕО)

ноември 26, 2018
северин1539153231-clipboard01

Изкараха Северин с умствено изоставане с решение на ТЕЛК, вкарват го в психиатрия

ноември 20, 2018
касета1541684889-114919-660-370

Откриха 427 000 лева в банков сейф на близък на задържания бос Харалампиев!

ноември 20, 2018
1542441750-1542362829-sistemen-bufer-14

Първа СНИМКА на убийцата от кървавия влак край Вакарел, Запринка ударила 50 бона от лотарията

ноември 17, 2018
big_108b

Причината за убийството във влака край Вакарел ще ви изуми – ето как е станало всичко…

ноември 16, 2018