САЩ

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

orig

 

 

 

41 американски сенатори призоваха президента Доналд Тръмп да проведе многонационална операция срещу Русия в Черно море, съобщи РИА Новости. Според тях е необходимо да се гарантира свободата на корабоплаването, както и да се демонстрира подкрепа за „международно признатите граници“ и двустранните споразумения.

 

 

 

 

Сенаторите също така отбелязват необходимостта „да се даде отпор на прекомерните руски претенции за суверенитет“.

 

 

 

 

Освен това документът призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море, а европейските съюзници и партньори да откажат на руските военни кораби правото на снабдяване и зареждане с гориво на техни пристанища.

 

 

„(Сенатът) призовава президента да използва своите правомощия … за разширяване на възможностите на украинската армия“, се казва в призива. Предлага се отпускане на допълнителна помощ на Украйна в областта на морската сигурност.

 

 

 

 

Напомня се, че „президентът е длъжен по закон да наложи задължителни санкции на Русия“ – по закона „За противодействие на враговете на Америка със санкции“.

 

 

 

Текстът на документа е достъпен на уебсайта на един от авторите му, сенатор Рон Джонсън, а е бил подкрепен от 41 сенатори от 100, т.е. от малцинство в Сената, доминиран от републиканците.

 

 

 

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов каза, че Киев планира да направи нов преход на украински кораби през Керченския проток. Външният министър на Русия Сергей Лавров от своя страна отбеляза, че Петро Порошенко подготвя провокация за края на декември по държавната граница на страната.

 

 

 

 

Специалният пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкър отбеляза, че Вашингтон трябва да обмисли възможността за увеличаване на присъствието си в Черно море. Освен това той не изключи възможността, ако е необходимо, за допълнителни доставки на смъртоносни оръжия в отговор на искането на Украйна.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова изтъкна, че подобни изявления са „антимиротворчески по природа и не съдействат за приближаване на позициите в украинското общество“.

Обстрелваните и задържани украински кораби

Снимка: ТАСС

 

 

 

В края на ноември три украински кораба нарушиха границата на Русия на път към Керченския проток. Те маневрираха опасно и не се съобразиха със законните изисквания на руските власти. В резултат на това корабите и 24 моряци бяха задържани. Срещу моряците се води наказателно дело по обвинения за нарушаване на държавната граница, напомня РИА Новости.

 

Дир БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

epa05713380 CIA Director nominee Congressman Michael Pompeo testifies during his confirmation hearing before Senate Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 12 January 2017. Senate confirmation for President-elect Trump's nominees continues today with hearings for CIA Director, Secretary of Defense and HUD Secretary.

Майк Помпео потвърди: Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия

януари 10, 2019
991-ratio-beliiat-dom-sgrada

Кабинетът одобрява утре Ф-16 и излиза с официално решение, Белият дом го приветства авансово

януари 8, 2019
c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b-497-1200x6301200630

Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

януари 7, 2019
big_11c9

Тръмп заплаши да обяви извънредно положение в САЩ

януари 5, 2019
white_house_1160x480

Конгресмени внесоха закон „Защита на американската сигурност от Кремълския закон за агресията от 2018 г.“

януари 4, 2019
black sea vector map

САЩ: Прихванаха ни около Крим

декември 29, 2018