САЩ

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

orig

 

 

 

41 американски сенатори призоваха президента Доналд Тръмп да проведе многонационална операция срещу Русия в Черно море, съобщи РИА Новости. Според тях е необходимо да се гарантира свободата на корабоплаването, както и да се демонстрира подкрепа за „международно признатите граници“ и двустранните споразумения.

 

 

 

 

Сенаторите също така отбелязват необходимостта „да се даде отпор на прекомерните руски претенции за суверенитет“.

 

 

 

 

Освен това документът призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море, а европейските съюзници и партньори да откажат на руските военни кораби правото на снабдяване и зареждане с гориво на техни пристанища.

 

 

„(Сенатът) призовава президента да използва своите правомощия … за разширяване на възможностите на украинската армия“, се казва в призива. Предлага се отпускане на допълнителна помощ на Украйна в областта на морската сигурност.

 

 

 

 

Напомня се, че „президентът е длъжен по закон да наложи задължителни санкции на Русия“ – по закона „За противодействие на враговете на Америка със санкции“.

 

 

 

Текстът на документа е достъпен на уебсайта на един от авторите му, сенатор Рон Джонсън, а е бил подкрепен от 41 сенатори от 100, т.е. от малцинство в Сената, доминиран от републиканците.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов каза, че Киев планира да направи нов преход на украински кораби през Керченския проток. Външният министър на Русия Сергей Лавров от своя страна отбеляза, че Петро Порошенко подготвя провокация за края на декември по държавната граница на страната.

 

 

 

 

Специалният пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкър отбеляза, че Вашингтон трябва да обмисли възможността за увеличаване на присъствието си в Черно море. Освен това той не изключи възможността, ако е необходимо, за допълнителни доставки на смъртоносни оръжия в отговор на искането на Украйна.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова изтъкна, че подобни изявления са „антимиротворчески по природа и не съдействат за приближаване на позициите в украинското общество“.

Обстрелваните и задържани украински кораби

Снимка: ТАСС

 

 

 

В края на ноември три украински кораба нарушиха границата на Русия на път към Керченския проток. Те маневрираха опасно и не се съобразиха със законните изисквания на руските власти. В резултат на това корабите и 24 моряци бяха задържани. Срещу моряците се води наказателно дело по обвинения за нарушаване на държавната граница, напомня РИА Новости.

 

Дир БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Тръмп: Обмисляме да пратим още 2000 войници в Полша

юни 12, 2019
a1a97b639c1c2b89a357329fd34787ad

САЩ заснеха нещо изумително на руски военен кораб (ВИДЕО)

юни 10, 2019
сащbig_5739

САЩ вече изискват за виза и посочване на профилите в социални мрежи

юни 2, 2019
Ф-16635841278392953302-ThinkstockPhotos-57565893

САЩ готвят чудовищен удар по Турция

май 29, 2019
upload_rian_02746774.hr_pic905_895x505_605

Ултиматум: САЩ дадоха две седмици на Турция да се откаже от С-400

май 22, 2019