САЩ

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

Опасна провокация! Американски сенатори искат военна операция срещу Русия в Черно море

orig

 

 

 

41 американски сенатори призоваха президента Доналд Тръмп да проведе многонационална операция срещу Русия в Черно море, съобщи РИА Новости. Според тях е необходимо да се гарантира свободата на корабоплаването, както и да се демонстрира подкрепа за „международно признатите граници“ и двустранните споразумения.

 

 

 

 

Сенаторите също така отбелязват необходимостта „да се даде отпор на прекомерните руски претенции за суверенитет“.

 

 

 

 

Освен това документът призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море, а европейските съюзници и партньори да откажат на руските военни кораби правото на снабдяване и зареждане с гориво на техни пристанища.

 

 

„(Сенатът) призовава президента да използва своите правомощия … за разширяване на възможностите на украинската армия“, се казва в призива. Предлага се отпускане на допълнителна помощ на Украйна в областта на морската сигурност.

 

 

 

 

Напомня се, че „президентът е длъжен по закон да наложи задължителни санкции на Русия“ – по закона „За противодействие на враговете на Америка със санкции“.

 

 

 

Текстът на документа е достъпен на уебсайта на един от авторите му, сенатор Рон Джонсън, а е бил подкрепен от 41 сенатори от 100, т.е. от малцинство в Сената, доминиран от републиканците.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов каза, че Киев планира да направи нов преход на украински кораби през Керченския проток. Външният министър на Русия Сергей Лавров от своя страна отбеляза, че Петро Порошенко подготвя провокация за края на декември по държавната граница на страната.

 

 

 

 

Специалният пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкър отбеляза, че Вашингтон трябва да обмисли възможността за увеличаване на присъствието си в Черно море. Освен това той не изключи възможността, ако е необходимо, за допълнителни доставки на смъртоносни оръжия в отговор на искането на Украйна.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова изтъкна, че подобни изявления са „антимиротворчески по природа и не съдействат за приближаване на позициите в украинското общество“.

Обстрелваните и задържани украински кораби

Снимка: ТАСС

 

 

 

В края на ноември три украински кораба нарушиха границата на Русия на път към Керченския проток. Те маневрираха опасно и не се съобразиха със законните изисквания на руските власти. В резултат на това корабите и 24 моряци бяха задържани. Срещу моряците се води наказателно дело по обвинения за нарушаване на държавната граница, напомня РИА Новости.

 

Дир БГ

loading...
0
САЩ

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Тръмп към ЕС: Ще ви съсипем, ако не приемете исканията ни

февруари 26, 2019
big_133f

Майк Помпео: Вашингтон ще премине към дела, за да защити демокрацията във Венецуела

февруари 24, 2019
epa07372809 US President Donald J. Trump speaks about border security and a 328 billion US dollar (290.7 billion euro) spending bill to prevent another government shutdown in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2019. President Trump also declared a national emergency to attempt to build his long-promised border wall. Democratic lawmakers have already announced they will challenge that declaration.  EPA/JIM LO SCALZO

Тръмп обяви национално извънредно положение на границата с Мексико

февруари 15, 2019
САЩ640x480_1434736963

САЩ с ултиматум към Париж, Берлин и Лондон: Да се оттеглят от ядрената сделка с Иран!

февруари 14, 2019
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат „Северен поток 2“

февруари 13, 2019
768x432 (1)

Сенатът на САЩ не открива заговор между кампанията на Тръмп и Русия

февруари 12, 2019