Европа

Орбан е източник на фалшиви новини, обяви Юнкер пред евролидерите

Орбан е източник на фалшиви новини, обяви Юнкер пред евролидерите

 

iunker_1

 

 

 

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обвини премиера на Унгария Виктор Орбан в разпространение на фалшиви новини, информира „Блумбърг“.

 

 

 

 

Заявих много ясно пред Европейския съвет, че някои премиери, които стоят там, те са източник на фалшиви новини„, каза Юнкер пред журналисти в Брюксел след двудневната среща на върха на ЕС.

 

 

 

 

 

Когато господин Орбан, например, каже, че аз съм отговорен, виновен за Брекзит: фалшива новина. Когато той заяви, че мигрантите са причината за Брекзит: фалшива новина„, поясни председателят на ЕК.

 

 

 

 

Юнкер увери, че е казал същото и в залата, в присъствието на Орбан докато евролидерите обсъждаха мерки срещу дезинформацията по време на предизборната кампания за европейските избори през май.

 

 

Орбан обаче затвърждава властта си в Унгария.

През септември Европейският парламент предупреди, че правителството на Унгария може да бъде санкционирано заради „нарушаване на демократичните стандарти“.

 

 

 
Председателят на Еврокомисията настоя “преди да хвърлим цялата отговорност върху другите, нека проверим в нашия кръг кой е фалшификаторът на новини”.

 

 

 

Евролидерите се разбраха да засилят мерките за борба с дезинформацията и да координират усилията на отделните държави.

Юнкер разкритикува лидерите и за отношението им към миграцията, след като те отново не успяха да се разберат за приемането на реформата на политиката за убежище.

 

 

Еврокомисията предложи да се приемат договорените по време на Българското председателство 5 регламента и директиви, като преговорите по оставащите две от пакета реформи – Дъблинският регламент и процедурата за даване на убежище, където няма консенсус.

 

 

 

 

 
Европейските лидери обаче отхвърлиха стратегията на Комисията и настояха пакетът да не се разделя. Това предизвика гнева на Юнкер, който заяви, че започва да губи търпение и особено заради лицемерието на някои страни, които подкрепят на думи укрепването на външните граници на ЕС, а на практика блокират решенията.

 

 

Нюз БГ, Днес БГ

 

 

loading...
0
Европа

More in Европа

обмисляbig_a45c0e43e95e552c925b35b9408cf9e9

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

юли 10, 2019
румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019