Европа

Орбан е източник на фалшиви новини, обяви Юнкер пред евролидерите

Орбан е източник на фалшиви новини, обяви Юнкер пред евролидерите

 

iunker_1

 

 

 

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обвини премиера на Унгария Виктор Орбан в разпространение на фалшиви новини, информира „Блумбърг“.

 

 

 

 

Заявих много ясно пред Европейския съвет, че някои премиери, които стоят там, те са източник на фалшиви новини„, каза Юнкер пред журналисти в Брюксел след двудневната среща на върха на ЕС.

 

 

 

 

 

Когато господин Орбан, например, каже, че аз съм отговорен, виновен за Брекзит: фалшива новина. Когато той заяви, че мигрантите са причината за Брекзит: фалшива новина„, поясни председателят на ЕК.

 

 

 

 

Юнкер увери, че е казал същото и в залата, в присъствието на Орбан докато евролидерите обсъждаха мерки срещу дезинформацията по време на предизборната кампания за европейските избори през май.

 

 

Орбан обаче затвърждава властта си в Унгария.

През септември Европейският парламент предупреди, че правителството на Унгария може да бъде санкционирано заради „нарушаване на демократичните стандарти“.

 

 

 
Председателят на Еврокомисията настоя “преди да хвърлим цялата отговорност върху другите, нека проверим в нашия кръг кой е фалшификаторът на новини”.

 

 

 

Евролидерите се разбраха да засилят мерките за борба с дезинформацията и да координират усилията на отделните държави.

Юнкер разкритикува лидерите и за отношението им към миграцията, след като те отново не успяха да се разберат за приемането на реформата на политиката за убежище.

 

 

Еврокомисията предложи да се приемат договорените по време на Българското председателство 5 регламента и директиви, като преговорите по оставащите две от пакета реформи – Дъблинският регламент и процедурата за даване на убежище, където няма консенсус.

 

 

 

 

 
Европейските лидери обаче отхвърлиха стратегията на Комисията и настояха пакетът да не се разделя. Това предизвика гнева на Юнкер, който заяви, че започва да губи търпение и особено заради лицемерието на някои страни, които подкрепят на думи укрепването на външните граници на ЕС, а на практика блокират решенията.

 

 

Нюз БГ, Днес БГ

 

 

loading...
0
Европа

More in Европа

Ёс˅ɐόō`ʁɠӔɃ̉ϔՐ`PϠԇ͠׈œɍǠԑɔǠ̅с ԙ͠Бσс̌TɊٍ ć˙Ӆٍ ԇӠʕ…эǓǓ ӔǍ ՋǠ( ICONPRESS/ć̇ԑǓ ͔ϕ͔ϕ̇Ӡ) ԓɐсӠʁ̌ōϓ

Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония

януари 13, 2019
epa05990084 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting.  EPA/ETIENNE LAURENT

Доверието към Макрон продължава да пада на фона на бунта на „жълтите жилетки“

януари 12, 2019
1547174467-1

Шотландци пребиха български магазинер с викове: „Това е нашата страна“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

януари 11, 2019
росен-желязков

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП да се върне“

януари 10, 2019
искания1547116770-rt

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

януари 10, 2019
968e4636418f8570bf00b1468d1f824a_medium

„Жълтите жилетки“ призовават: Теглете спестяванията си от банките

януари 9, 2019