Политика

Стана ясно кой у нас е най-доволен от избора на Ф-16 вместо „Грипен“

Стана ясно кой у нас е най-доволен от избора на Ф-16 вместо „Грипен“

 

 

big_1308

 

 

 

Атлантическият съвет приветства избора на F-16 за българската армия – като технически по-способния самолет, както и факта, че междуведомствената група не се е подвела по предложението за доставка на повече бройки на конкурентния му самолет.

„Количеството не може да замести качеството, особено в бойната авиация. Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и осигуряването. Очакваме това решение да устои на всякакви възможни опити за атаки в идните месеци, особено що се отнася до броя самолети.“

 

 

 

 

 

Това се казва в изявление на Атлантическия съвет на България, сред активистите на който са бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, бившите депутати Александър Йорданов и Методи Андреев, протестърът Асен Генов и ексминистърът Трайчо Трайков и пр., пише Блиц.

 

 

 

 

Експертите на организацията все пак остават озадачени от констатацията в доклада на междуведомствената група, че по отношение на оперативната ефективност шведското предложение за самолет Gripen е получило най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест. Самолетът F-16V Block 70 е получил най-висока оценка по критерия „Срок на експлоатация“.

 

 

 

„Не е ясно как е получен този резултат, тъй като F-16V Block 70 безспорно превъзхожда по всички основни показатели JAS-39 C/D Gripen.“ – посочват атлантиците.

От АСБ отново апелират военновъздушната ни база в Граф Игнатиево да бъде именувана на българския герой Димитър Списаревски.

 

 

 

 
„Военните ни формирования трябва да носят имената на наши български герои, а не на чужденции, с меко казано, спорна роля в българската история.“ – аргументират се от АСБ.

От организацията призовават Министерството на отбраната да инициира незабавно процедура по преименуването на авиобазата, за да бъдат посрещнати новите самолети в авиобаза „Димитър Списаревски“.

 

 

 

 

 
Ето пълният текст на позицията:

Атлантическият съвет на България /АСБ/ с удовлетворение приема решението за избор на F-16V Block 70, посочено в Доклада внесен в Министерския съвет на 21.12.2018 г., от Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната и Емил Караниколов – министър на икономиката.

АСБ винаги е отстоявал позицията, че F-16V Block 70 е правилният избор за многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили. Придобиването на F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и необходимото въоръжение, е най-добрият избор за изграждането на оперативно съвместими реални бойни способности на военно-въздушните ни сили. Свързването за десетилетия напред с най-мощната авиация в света – тази на САЩ е отлична предпоставка за преминаване в бъдеще към следващо поколение бойни самолети.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 
АСБ оценява положително избора на технически по-способният самолет, в комплект с необходимото въоръжение, и факта, че междуведомствената група не се е подвела по предложението за доставка на повече бройки на конкурентния му самолет. Количеството не може да замести качеството, особено в бойната авиация.

 

 

Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и осигуряването. Очакваме това решение да устои на всякакви възможни опити за атаки в идните месеци, особено що се отнася до броя самолети.
АСБ все пак остава озадачен от констатацията в Доклада: „В резултат на прилагането на Методиката [„Методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“], предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“. Не е ясно как е получен този резултат, тъй като F-16V Block 70 безспорно превъзхожда по всички основни показатели JAS-39 C/D Gripen.

 

 

 

АСБ е убеден, че изборът на F-16V Block 70 е разумен от гледна точка на разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между Българи и САЩ в интерес на националната и съюзната сигурност, особено пред лицето на нарастващите предизвикателства на коренно променената стратегическа среда след незаконното анексиране на Крим, руската агресия срещу Грузия и Украйна и нарушаването на военностратегическия баланс на силите в Черноморския регион в полза на Русия.

 

 

 

АСБ счита, че изборът на F-16V Block 70 е най-прекият път за премахване на порочната зависимост на Република България от Руската федерация в сферата на бойната авиация.

АСБ очаква, че Правителството и Парламента, в чиито правомощия е решаването на този ключов за изграждането на способностите на Българската армия въпрос, ще завършат процедурата във възможно най-кратки срокове, така че до пролетта на новата 2019 г. да има подписан и влязъл в сила договор със САЩ за доставката на новите самолети.

 

 

 

 

 
АСБ ще реагира незабавно и остро на всеки опит на институции, които по закон не са оправомощени да вземат това решение, да се намесват открито или индиректно в процеса!

АСБ продължава да следи внимателно темата и стартира задълбочен сравнителен анализ на перспективите пред развитието на бойната авиация. Той ще даде ясен отговор на въпроса дали договарянето на доставката на 16 (или 14) самолета сега не би било за предпочитане, пред придобиването на 8 самолета сега и още 8 (или 6) в неопределено бъдеще.

 

 

 

 

 
АСБ припомня и своята инициатива от преди една година военновъздушната ни база в Граф Игнатиево да бъде именувана на българския герой Димитър Списаревски. Военните ни формирования трябва да носят имената на наши български герои, а не на чужденции, с меко казано, спорна роля в българската история.

 

 

 

 

АСБ призовава Министерството на отбраната да инициира незабавно процедура по преименуването на авиобазата в Граф Игнатиево, така че новите самолети да бъдат посрещнати възможно най-скоро в авиобаза „Димитър Списаревски“.
Дано 2019 е годината, в която ще започне истинското превъоръжаване на Българската армия!

 

Блиц, Петел

loading...
0
Политика

More in Политика

vladu_be

Владо Береану: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши, но бе спипана на място

февруари 28, 2019
чуколовfull_tablet_b074509d-7d66-4b12-80cc-a7f138551339

Атака напусна коалиционния съвет: Пробутват ни Москов за евродепутат, ние предлагаме Мозер, Софиянски, Костов

февруари 26, 2019
макао122999_660_370

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

февруари 26, 2019
цвети34268497082544492

Караянчева: Бях репресирана като ученичка преди 10 ноември заради работническия ми произход… СНИМКИ

февруари 26, 2019
big_121fa4

Йончева запали ефира – изкара сензационни данни и цифри за фалшифициране на изборите през 2017 година

февруари 26, 2019
al.nenkov

Депутат от ГЕРБ: Действията на президента говорят, че той иска да бъде следващият Мадуро

февруари 25, 2019