Европа

Франция към извънредно положение? Война по улиците, 187 пожара в Париж, поругаха Триумфалната арка (СНИМКИ)

Франция към извънредно положение? Война по улиците, 187 пожара в Париж, поругаха Триумфалната арка (СНИМКИ)

 

 

116904_660_370

 

 

187 пожара само в Париж, отнета полицейска пушка, атака на Триумфалната арка във френската столица, 110 ранени, от които един тежко, 65 000 мобилизирани полицаи, жандармеристи и пожарникари – това са само някои от цифрите от съботните протести във Франция, превърнали се в улична война между присламчилите се към протестиращите срещу поскъпването „жълти жилетки“ и силите на реда. Ескалацията на насилието може да доведе до въвеждане на извънредно положение в страната, намекна вътрешният министър Кастане.

 

 

 

 

Към протестиращите срещу скъпотията на живота се присъединиха маскирани вандали и хулигани, които опожариха десетки коли и магазини в Париж, съобщават френските медии. Общо 187 пожара са гасили пожарникарите във френската столица, отчете вътрешният министър Кристоф Кастане. Към 21 ч. местно време (22 ч. българско), той рапортува, че „площад „Етоал“, Триумфалната арка, върха на Триумфалната арка са завзети и са в ръцете на силите за сигурност. Почти всички парижки квартали са овладяни“, каза Кастане пред BFMTV.

 

 

 

 

Според вътрешния министър срещу силите на реда е задействана „стратегия на хаоса от професионалисти“: „Имаше добре направлявана стратегия от професионалисти на хаоса, професионалисти на разрушението“, каза Кастане.

„Идентифицирахме около 3000 души, хора, които идват от крайната десница, крайната левица, но и много хора, пристигнали в Париж, за да рушат, без да принадлежат на някакво движение“, посочи министърът. Според него те са представители на едно „крайно малцинство, те искат всичко да разрушат, всичко да унищожат. Основно това са бандити“, продължи Кастане, който бе особено остър срещу хулиганите, опитали да угасят вечния огън на незнайния войн под Триумфалната арка.

116908

„Това е морално насилие, което касае всички онези с чувство за чест във Франция. Тези нямат чест“, каза министърът. Запитан дали се обсъжда въвеждане на извънредно положение, Кристоф Кастане отговори: „Всичко, което ще позволи повишаване на сигурността, въобще не е табу за мен. Готов съм да го обсъдя. Ще проучим всички процедури, които могат да ни позволят да повишим сигурността“.

Във Франция бе въведено извънредно положение след терористичните атентати в Париж през 2015 г., както и при бунтовете в крайните квартали на столицата през ноември 2005 г.

116906

В Пюи ан Веле полицейската префектура била запалена от „жълти жилетки“, но огънят е овладян до вечерта, съобщиха от пресслужбата на префектурата. „Жълтите жилетки“ запалиха много пожари в префектурата и други административни сгради, като пречеха на пожарните камиони да стигнат до тях, хвърляни са запалителни бомби тип коктейл Молотов“, уточни говорител на префектурата.

116901

„Това, което стана в Париж, няма нищо общо с мирния израз на един основателен гняв“, заяви президентът Еманюел Макрон от Буенос Айрес. “Никога няма да приема насилието на онези, които искат хаос. Няма кауза, която да оправдава нападенията над силите на реда, разграбването на магазини, заплашването на журналисти и минувачи, оскверняването и омърсяването на Триумфалната арка“.

Канал 3

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Европа

More in Европа

BG_Fermeri_1

3455 фермери са фалирали у нас за 1 година заради селскостопанската политика на ЕС

декември 1, 2018
01-126-678x381

Дания е на ръба да последва Лондон, заплашва да напусне ЕС, ако не започне „да работи за хората“

ноември 29, 2018
еурактив716-182560-1_wide

Еврокомисията разследва Захариева за менте БГ паспортите

ноември 29, 2018
насилиеphpsy1aov_800x

България е най-опасната страна в ЕС: с най-много престъпления, насилие и вандализъм… ГРАФИКА

ноември 27, 2018
france-beton

Във Франция протестът засипа с бетон входа на президентския дворец… Тук призовки и арести, само за плакати! ВИДЕО

ноември 26, 2018
сделка116482_660_370

Има сделка – европейските лидери подписаха споразумението за Брекзит

ноември 25, 2018