Русия

Шефът на руския генщаб: Няма да оставим без отговор излизането на САЩ от ракетния договор

Шефът на руския генщаб: Няма да оставим без отговор излизането на САЩ от ракетния договор

Снимка: ТАСС

 

 

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

 

 

„Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна“, каза Валерий Герасимов.

 

 

 

 

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може „да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху  стратегическата стабилност като цяло“.

 

 

 

„Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия“, ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

 

 

 

 

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения,  разположени на 14-те си подводници тип „Охайо“ и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб.

 

 

 

 

 

Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите „в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици“.

 

(БТА)

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Русия

More in Русия

МОСКВАphph1y9bb_800x

Москва предупреди: Ако флотът на НАТО нахлуе в Черно море, ще го принудим да си тръгне безславно!

декември 4, 2018
обвинения2111765722

Русия не се шегува, повдигна обвинения на задържаните украински моряци, Киев струпва войска на границата

декември 3, 2018
vladimir-putin-russia-trump

Русия и Турция сключиха сделка за С-400, заобикаляйки US долара… Путин: Който налага санкции, се самопростреля не в крака, а по-нависоко

ноември 28, 2018
Путин-обсъди-с-Меркел-ситуацията-с-украинските-бежанци-650x390

Путин зове Берлин да окаже въздействие върху самозабравилия се Порошенко

ноември 27, 2018
захарова181118081128-660x371

Русия е възбудила наказателно дело срещу Украйна за нарушаване на държавните граници

ноември 26, 2018
изтребител948736171

Москва: Наказахме виновните за химическата атака в Сирия

ноември 25, 2018