Здраве

200 населени места и над 50 000 човека в България през 21 век нямат достъп до лекарства!

200 населени места и над 50 000 човека в България през 21 век нямат достъп до лекарства!

 

 

200 населени места и над 50 000 човека в България през 21 век, нямат достъп до лекарства! Гарантирано и видимо от управлението на Герб!

 

 

 

Двойно повече лекари ще дежурят в регионалните центрове за спешна помощ по време на коледните празници. За сметка на това обаче половината от аптеките в страната ще останат затворени. У нас в над 200 населени места няма аптеки.

 

 

 

 

 

Без достъп до лекарства са повече от 50 хиляди българи. Това показват данни на Българския фармацевтичен съюз. Намалява и броят на денонощните аптеки. Има и големи градове, където няма денонощна аптека.

 

 

 

 

 

Например в Бургас, Трявна, Чирпан, Карлово, Лъки,алармира NOVA. В данните фигурира и град Клисура, където живеят повече от 1000 души. Те са предимно възрастни и самотни хора.

 

 

 

 

 

 

Животът на 73-годишната Иванка Нешева зависи от лекарствата. Страда от няколко заболявания, за които всеки месец личния й лекар предписва различни медикаменти. За да ги купи, трябва да измине близо 70 километра до Карлово, където е най-близката аптека.

 

 

 

 

 

„Това е наказание, особено за възрастните, за неподвижните, за тежко болните. Това е изключително трудно”, споделя Иванка. Иванка, която живее с пенсия от 250 лева, пресмята, че снабдяването с медикаменти й излиза солено. Тя и повечето възрастни, които имат личен асистент, обикновено ги молят да им купуват лекарствата.

 

 

 

 

За целта им плащат разходите по пътуването. В града живеят и млади семейства с малки деца. При спешност най-близката денонощна аптека е в Пловдив. Отиването до там излиза скъпо.

 

 

 

 

 

„Много е трудно. Ние пак сме болни. Сега като няма как да се купят лекарства. Пълен абсурд е просто”, каза Таня Шерова. Кметът на Клисура е готов да предостави безвъзмездно общинско помещение, но желаещи да разкрият аптека няма.

 

 

 

 

 

 

„Ще отправя апел към държавата да дотира малките населени места, аптеките в малките населени места, за да не бъдат хората откъснати от спешна лекарска и лекарствена помощ” , каза кметът на Клисура Генка Тодорова. Причината в повечето малки населени места да няма аптеки е, че регионите са непривлекателни. Таксите за откриване на обект са по-ниски, но по-малко са и живеещите.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Там една аптека не би могла да финансира своето съществуване. Наблюдава се изключително неравномерно разпределение на аптеките в България. За 2016 година на територията на град Пловдив са открити повече аптеки, отколкото в държавата Холандия”, обясни заместник-председателят на Българския Фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова.

 

 

 

 

 

 

За да се реши проблемът, фармацевтичният съюз е предложил на Здравната каса да изготви стимули за откриване на аптеки в неблагоприятните райони, такива каквито вече има за лекарските практики.

 

bulbg.blogspot.com

 

loading...
0
Здраве

More in Здраве

dete-shoutonaslavi

Бащата на Стефчо: НЗОК влезе в оправдателен режим, не искам детето ми да стане звездичка

януари 5, 2019
965a1061663246f5bf33c91edbfe6c3e

Истинско медицинско чудо: Мъж върна зрението си след 43 години, лекарите са удивени

декември 31, 2018
transplantaciq_na_bql_drob

Позор: Пратихме бял дроб за спасяване на австриец, при дете и още 15 чакащи у нас… Как и в това ни доят европейците…

декември 4, 2018
Totko-Naidenov

Уважаван лекар се върна разплакан след посещение в Родопите! Причината ще разтърси и вас

ноември 24, 2018
big_161a

Проверка на Центъра по биология: Фермерското сирене е бъкано със смъртоносна бактерия, причиняваща смърт!

ноември 23, 2018
болнициphoto_verybig_1116964

Докъде ни докара ГЕРБ: В болниците вече се плаща и „избор на санитар“!

ноември 8, 2018