ОБЩЕСТВО

Актьорът Филип Трифонов: Скоро и аз ще ровя по кофите

Актьорът Филип Трифонов: Скоро и аз ще ровя по кофите

 

Image_7236356_308_0

 

 

Как да живея с пенсия от 170 лева? Продавам си книгите, за да си платя парното

„С пенсия от 170 лева как да живея! Евентуално със 190, ако ме хване индексацията. Дано не стана клошар, но натам съм се запътил. Май ще ми се наложи и аз да бъркам по кофите.“

 

 

 

 

 

Така тъжно актьорът Филип Трифонов сподели болката си, че не може да получи повече пари от държавата, тъй като няма достатъчно стаж за пенсиониране. Според служителите на НОИ след 1989 г. актьорът е бил основно на свободна практика и не е плащал социални и здравни осигуровки.

 

 

 

 

Звездата от „Момчето си отива“ от няколко години се бори да се пенсионира с по-висока пенсия, но това така и не може да се случи. Трифонов дори се самопредложи да получи от правителството и парламента пенсия за особени заслуги към нацията в размер на 700 лева. Искането бе отхвърлено от експертите към Министерството на културата, които разгледаха молбата му. Затова актьорът изпрати гневно писмо до бившия министър на културата и настоящ шеф на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов с въпрос толкова ли е недостоен за специалната пенсия.

 

 

 

 

„И сега не съм се отказал да искам тази пенсия. Продължавам да кандидатствам и все се надявам, че екипът на министър Боил Банов може да ме предложи за държавна пенсия“, категоричен е Трифонов.

 

 

 

Допреди две години актьорът, изрекъл култовата филмова реплика: „Една боза от шест стотинки“, се е водил на щат в Народния театър, където е получавал заплата от близо 800 лева. Директорът Мариус Донкин миналата година преценява, че повече не може да плаща заплати на хора в пенсионна възраст, и съкращава Филипов, като му предлага да му плаща хонорар за единствената пиеса, в която актьорът играе в момента – „Сако от велур“ по Станислав Стратиев. След Нова година обаче представлението с участието на актьора не се предвижда да се играе.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

На няколко пъти Филип Трифонов се пробва да продаде на приятели книги от богатата си библиотека, за да може да си плаща парното. Единственият плюс за него е фактът, че поне в градския транспорт може да се вози безплатно.

„Добре, че станах почетен гражданин на София. Това ми е моралната утеха, че иначе и билетите станаха скъпи“, къде на шега, къде наистина споделя Трифонов.

 

 

 

 

 

Познати на актьора споделиха пред вестника, че от много години неговото ежедневие не е лесно чисто финансово, а и емоционално – особено след загубата на съпругата му от тежко заболяване. Не може да се каже, че ученикът на Апостол Карамитев е в безизходица, защото според него все пак има недвижими имоти, но не би искал да ги продаде, за да се подпомогне.

 

 

 

 

 

Миналата година специална пожизнена пенсия получиха колегите му: оперната певица Александрина Милчева, археологът Мария Чичикова, пианистът проф. Иван Дреников, актьорът Павел Поппандов и композиторът проф. Петър Льондев. Петимата бяха отличени със 700 лева за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

 

 

 

„Аз не заслужавам ли подобно отношение? Трябва ли да изброя всички филми, в които съм участвал, а те са над 37, плюс театрални постановки, имам повече от 9 награди. Нямам ли и аз принос към изкуството у нас?“ – пита Трифонов.

 

 

 

 

 

„Ако бях млад, отново щях да замина за чужбина. Вече веднъж съм го правил – карах такси, бил съм гастарбайтер в Нюрнберг, хамалин, шофьор на камион, какво ли не. Но сега не съм млад и това е проблем. Иначе отдавна да съм се махнал от тук“, заключва тъжно Филип Трифонов.

 

 

 

Стефка Берова:

Унижават ме с 210 лева!

 

 

 

„Моята пенсия е 210 лева, че съм пяла в цялата страна по градове и паланки за тези пари, това е огромно унижение сега. И ако не е дъщеря ми, как и аз да оцелявам“, изплака пред вестника и певицата Стефка Берова, която дълги години весели народа заедно с бившата си половинка Йордан Марчинков.

 

 

Източник: Днес.БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

прасета

500 лева глоба ако храним прасетата с кухненски отпадъци

март 6, 2019
НИНОВАphp50c7ei_800x

Нинова: ГЕРБ и ДПС отхвърлят ветото на Радев със сделка. Оставаме извън парламента

март 6, 2019
ъкиbig_29_1945

Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев

март 6, 2019
ориваbig_4180

Задава се криза на пазара на горива – бензиностанции масово затварят от 1 април

март 6, 2019
raichev

Андрей Райчев: Група хора си изкарва парите като ни плашат с Русия, докато повечето българи я смятат за приятел

март 6, 2019
СВЕЩbig_12c5f

Тъжна вест! Тази нощ почина един от любимите водещи на БНТ – отиде си…

март 6, 2019