Коментари

А. Гълъбов: Пропагандно клише е, че Радев говори истини… загуба на реалност и ориентация

А. Гълъбов: Пропагандно клише е, че Радев говори истини… загуба на реалност и ориентация

 

antonii-galabov-95

 

 

Един от крепителите на властта у нас – Антоний Гълъбов коментира пред Faktor.bg изказванията на президента Румен Радев на Нова година и Йордановден, както и на секретаря му Димитър Стоянов вчера.

 

 

 

 

Публикуваме прозренията му не защото споделяме тезите му – напротив, дори ги намираме за гола отчаяна пропаганда в полза на управляващите… публикуваме ги, за да видите докъде може да стигнат някои хора в опита си да спасят статуквото…. 

 

 

 

Според политолога, напразно се хабят защитниците на държавния глава, които говорят и пишат как е казал истини за държавата. По думите му, по конституция Радев се занимава с всичко, само не и с това, което му е работа – да обединява останалите власти.

 

 

 

 

„Наближаваме края на втората година от мандата на президента Румен Радев. Тези особености, които има, не могат да бъдат отдадени само на неговите съветници или на администрацията му. Със сигурност с подобни изказвания президентът се опитва да търси широка аудитория, да говори на всички български граждани, а нормалната процедура е той да се възползва от правото си на обръщение в пленарната зала на Народното събрание.

 

 

 

 

Румен Радев явно предпочита този по-нестандартен подход, в който празничната ситуация му позволява да изразява някакви свои отношения. Тук има две големи тези, които си заслужават дискусия. Първата е, че Румен Радев е казал истини на Нова година, а втората – че е коректив на останалите власти.

 

 

 

 

Тъй като и двете тези се повтарят много упорито, имат нужда да бъдат разгледани по-внимателно. На първо място няма никакъв проблем в изразяването на различно мнение спрямо управляващото мнозинство и правителството. Точно обратното – има достатъчно говорители, които се изказват интензивно. Това, че президентът е говорител на истини, е пропагандно клише.

 

 
Неудобни могат да бъдат и лъжите

 

 
Изразяването на становище е право на всеки български гражданин, както и на президента, но от гледна точка на институцията, която представлява, носи повече отговорности“, коментира Гълъбов.

 

 

 
„Що се отнася до това, че държавният глава е коректив на останалите власти, не отговаря на конституцията ни. Силата на президента е да сближава останалите власти. Когато страната ни е имала тежки политически кризи, именно тази функция е излизала на преден план. Ролята на Румен Радев не е да бъде коректив, контрольор или началник на останалите власти, а да създава пространство, в което властите да работят в истинските си измерения.

 

 

 

Дълги години смятахме, че разделението на властите е достатъчно, но това не е точно така. Много е важно също как те си взаимодействат. Именно тук полето на президентската институция е свободно. Още в предизборната си кампания Румен Радев заяви, че ще използва инструментариума на Консултативния съвет за национална сигурност, за да налага дневен ред, което не е негова работа. Фактът, че той не е свикал съвета през последните месеци, говори за това, че амбициите му не се реализират. В същото време по нито една от важните теми, които интересуват обществото,

 

 

 

президентската администрация не предизвика свестен дебат

 

 

 

 

Паралелно с това виждаме поведението на Еманюел  Макрон . френският президент отговори на вълната от протести с лансирането на един изключително широк национален дебат. Това е работа и на държавния глава според нашата конституция. Ако според Радев проблем е бедността, това може да се сведе само до една пресконференция с подбрани говорители, а не да е тема, която да се държи във фокуса на общественото внимание. Не виждаме нищо подобно.

 

 

 

 

Президентът не създава среда за подобни дискусии, а точно обратното. Стигна се до там, че главният секретар на Румен Радев започна да поставя условия, при които можело да има диалог между президента и изпълнителната власт. Това е неадекватно поведени и нещата трябва да бъдат поставени по местата си“, казва още политологът.

 

 

 

 

„Официалното изявление на президента в Катовице  на конференцията за климата прозвуча също изключително обезпокоително. Той изложи теза, която адвокатства на руски корпоративни интереси. Твърдението, че Европа пречи на България да получава руски доставки или че не можем заради Запада да имаме близки отношения с Кремъл не е вярно. Освен това, Радев заема позиции, което няма нищо общо с европейския статут на България. Това са обезпокоителни примери, които не трябва да се подминават с лека ръка, защото допълват определени мнения, свързани със страната ни по отношение на отбраната и на икономиката ни.

 

 

 

 

 

„Не бива да забравяме, че Румен Радев беше първо кандидат на АБВ, а след това стана независим с подкрепата на БСП. Самите социалисти го класираха на 13-то място, но се яви с комитет, чийто председател беше Стефан Ламбов Данаилов. Няма как това да не направи впечатление. Всичко това създава напрежение около мандата на Румен Радев още от самото начало. Време е той

 

 

 

 

да влезе в ролята си на държавен глава, а не в тази на опонент на правителството

 

 

 

и на ментор, който казва кое е добро и лошо“, заяви Гълъбов.

 

 

„На 10-ти януари ще има протести на български превозвачи в Брюксел. По тази тема постигнахме много широк консенсус. Това е моментът, в който един президент трябваше да говори с много силен глас, изразявайки постигнато национално съгласие. Всичко останало е загуба на реалност и на ориентация. Искрено се надявам, че Румен Радев не се държи по този начин заради това, че не сме купили самолети „Грипен“, защото вече става въпрос за друг тип поведение, което поражда съмнение.

 

 

 

 

Заемането на позиция по този въпрос определено не съответства с правомощията на президента, които му дава  конституцията. Онова, което държавният глава може да прави, е да работи за модернизиране на армията ни и тя да излезе от съветската сянка. Българските военни трябва да работят на съвременна техника, за да можем да компенсираме пропуснатото поколение, което в технологично ниво така и не успя да се развие.

 

 

 

 

Румен Радев вече беше главнокомандващ на ВВС. Ако е искал да остане такъв, по-добре да го беше направил. Президентската институция налага хората, които временно заемат поста на държавен глава, да се оттеглят от собствената си тясна специалност.

 

 

 

 

 

Росен Плевнелиев беше много добър строителен инженер, но не сме го видели да подбира кой ще строи магистралите ни. Георги Първанов има научна титла по история, Петър Стоянов е юрист, а Желю Желев – философ. Това не означава, че трябва да зависят от своите професии“, казва още Антоний Гълъбов.

 

Фактор БГ

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/antoniy-galabov-propagandno-klishe-e-che-rumen-radev-govori-istini-i-lazhite-mozhe-da-sa-neudobni

 

 

loading...
0
Коментари

More in Коментари

ачич1905863_1321321312_ls

„Искам Ивица Дачич да ми се извини публично“… Да беше жив Алеко, щеше да напише „Бай Ганьо дипломат“

юли 9, 2019
сирене78d0448dcbc433c712999088f58b3a63ae37857b

Българско сирене в Швеция по 8,80 за кг., у нас – близо 15 лв. за кг.

юли 9, 2019
big_30_5fce

Бенатова припомни какво говореше Борисов за бившите и настоящи футболни босове докато беше гл. секретар на МВР

юли 9, 2019
e38192c69026464ca61770e10a018c48

Нов абсурд по родното Черноморие – ПЛАТЕНА зона в самото море!

юли 8, 2019
ицо1562516244

Ицо Хазарта: При цялата гадост на комунизма бащите ни са свършили повече смислени неща, отколкото ние

юли 8, 2019
пасков564a99bb65e39

Виждам увеличаваща се, но не критична маса народ, не виждам достатъчно априлци, „хвърковата чета“…

юли 7, 2019