Коментари

А. Гълъбов: Пропагандно клише е, че Радев говори истини… загуба на реалност и ориентация

А. Гълъбов: Пропагандно клише е, че Радев говори истини… загуба на реалност и ориентация

 

antonii-galabov-95

 

 

Един от крепителите на властта у нас – Антоний Гълъбов коментира пред Faktor.bg изказванията на президента Румен Радев на Нова година и Йордановден, както и на секретаря му Димитър Стоянов вчера.

 

 

 

 

Публикуваме прозренията му не защото споделяме тезите му – напротив, дори ги намираме за гола отчаяна пропаганда в полза на управляващите… публикуваме ги, за да видите докъде може да стигнат някои хора в опита си да спасят статуквото…. 

 

 

 

Според политолога, напразно се хабят защитниците на държавния глава, които говорят и пишат как е казал истини за държавата. По думите му, по конституция Радев се занимава с всичко, само не и с това, което му е работа – да обединява останалите власти.

 

 

 

 

„Наближаваме края на втората година от мандата на президента Румен Радев. Тези особености, които има, не могат да бъдат отдадени само на неговите съветници или на администрацията му. Със сигурност с подобни изказвания президентът се опитва да търси широка аудитория, да говори на всички български граждани, а нормалната процедура е той да се възползва от правото си на обръщение в пленарната зала на Народното събрание.

 

 

 

 

Румен Радев явно предпочита този по-нестандартен подход, в който празничната ситуация му позволява да изразява някакви свои отношения. Тук има две големи тези, които си заслужават дискусия. Първата е, че Румен Радев е казал истини на Нова година, а втората – че е коректив на останалите власти.

 

 

 

 

Тъй като и двете тези се повтарят много упорито, имат нужда да бъдат разгледани по-внимателно. На първо място няма никакъв проблем в изразяването на различно мнение спрямо управляващото мнозинство и правителството. Точно обратното – има достатъчно говорители, които се изказват интензивно. Това, че президентът е говорител на истини, е пропагандно клише.

 

 
Неудобни могат да бъдат и лъжите

 

 
Изразяването на становище е право на всеки български гражданин, както и на президента, но от гледна точка на институцията, която представлява, носи повече отговорности“, коментира Гълъбов.

 

 

 
„Що се отнася до това, че държавният глава е коректив на останалите власти, не отговаря на конституцията ни. Силата на президента е да сближава останалите власти. Когато страната ни е имала тежки политически кризи, именно тази функция е излизала на преден план. Ролята на Румен Радев не е да бъде коректив, контрольор или началник на останалите власти, а да създава пространство, в което властите да работят в истинските си измерения.

 

 

 

Дълги години смятахме, че разделението на властите е достатъчно, но това не е точно така. Много е важно също как те си взаимодействат. Именно тук полето на президентската институция е свободно. Още в предизборната си кампания Румен Радев заяви, че ще използва инструментариума на Консултативния съвет за национална сигурност, за да налага дневен ред, което не е негова работа. Фактът, че той не е свикал съвета през последните месеци, говори за това, че амбициите му не се реализират. В същото време по нито една от важните теми, които интересуват обществото,

 

 

 

президентската администрация не предизвика свестен дебат

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Паралелно с това виждаме поведението на Еманюел  Макрон . френският президент отговори на вълната от протести с лансирането на един изключително широк национален дебат. Това е работа и на държавния глава според нашата конституция. Ако според Радев проблем е бедността, това може да се сведе само до една пресконференция с подбрани говорители, а не да е тема, която да се държи във фокуса на общественото внимание. Не виждаме нищо подобно.

 

 

 

 

Президентът не създава среда за подобни дискусии, а точно обратното. Стигна се до там, че главният секретар на Румен Радев започна да поставя условия, при които можело да има диалог между президента и изпълнителната власт. Това е неадекватно поведени и нещата трябва да бъдат поставени по местата си“, казва още политологът.

 

 

 

 

„Официалното изявление на президента в Катовице  на конференцията за климата прозвуча също изключително обезпокоително. Той изложи теза, която адвокатства на руски корпоративни интереси. Твърдението, че Европа пречи на България да получава руски доставки или че не можем заради Запада да имаме близки отношения с Кремъл не е вярно. Освен това, Радев заема позиции, което няма нищо общо с европейския статут на България. Това са обезпокоителни примери, които не трябва да се подминават с лека ръка, защото допълват определени мнения, свързани със страната ни по отношение на отбраната и на икономиката ни.

 

 

 

 

 

„Не бива да забравяме, че Румен Радев беше първо кандидат на АБВ, а след това стана независим с подкрепата на БСП. Самите социалисти го класираха на 13-то място, но се яви с комитет, чийто председател беше Стефан Ламбов Данаилов. Няма как това да не направи впечатление. Всичко това създава напрежение около мандата на Румен Радев още от самото начало. Време е той

 

 

 

 

да влезе в ролята си на държавен глава, а не в тази на опонент на правителството

 

 

 

и на ментор, който казва кое е добро и лошо“, заяви Гълъбов.

 

 

„На 10-ти януари ще има протести на български превозвачи в Брюксел. По тази тема постигнахме много широк консенсус. Това е моментът, в който един президент трябваше да говори с много силен глас, изразявайки постигнато национално съгласие. Всичко останало е загуба на реалност и на ориентация. Искрено се надявам, че Румен Радев не се държи по този начин заради това, че не сме купили самолети „Грипен“, защото вече става въпрос за друг тип поведение, което поражда съмнение.

 

 

 

 

Заемането на позиция по този въпрос определено не съответства с правомощията на президента, които му дава  конституцията. Онова, което държавният глава може да прави, е да работи за модернизиране на армията ни и тя да излезе от съветската сянка. Българските военни трябва да работят на съвременна техника, за да можем да компенсираме пропуснатото поколение, което в технологично ниво така и не успя да се развие.

 

 

 

 

Румен Радев вече беше главнокомандващ на ВВС. Ако е искал да остане такъв, по-добре да го беше направил. Президентската институция налага хората, които временно заемат поста на държавен глава, да се оттеглят от собствената си тясна специалност.

 

 

 

 

 

Росен Плевнелиев беше много добър строителен инженер, но не сме го видели да подбира кой ще строи магистралите ни. Георги Първанов има научна титла по история, Петър Стоянов е юрист, а Желю Желев – философ. Това не означава, че трябва да зависят от своите професии“, казва още Антоний Гълъбов.

 

Фактор БГ

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/antoniy-galabov-propagandno-klishe-e-che-rumen-radev-govori-istini-i-lazhite-mozhe-da-sa-neudobni

 

 

loading...
0
Коментари

More in Коментари

Kevork_Kevorkian-678x381

В десетката от Кеворк Кеворкян: СЛАГАЧЕСТВОТО ДНЕС

февруари 28, 2019
шивикоdimitar-sivikov-16

Ген. Шивиков отново завладя мрежата: Долу ръцете от българските деца – те са момчета и момичета!

февруари 28, 2019
Image_6319297_302

Слави Ангелов: Полицай с отнет пищов за превишена скорост! Интересно, нали?

февруари 28, 2019
ivo

Проф. Иво Христов: Ние не сме в Европа, за да обслужим Европа, а за да обслужим България

февруари 24, 2019
vlado-berenau-520x381

Владо Береану: Очаквам българските евродепутати да гласуват против Кьовеши – тя не търпи корупцията!

февруари 22, 2019
guncheva

Набутаха ни в ЕС и НАТО, без някой да ни пита, а сега искат и да ни вземат и българския лев

февруари 22, 2019