Европа

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП да се върне“

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП да се върне“

 

росен-желязков

 

 

Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП връщането на камиона. В разговори с представители на ЕК ме увериха, че дори ако в Европейския парламент това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи“. Това заяви транспортният министър Росен Желязков в Брюксел, където се проведе заседание на Транспортната комисия в Европейския парламент по пакета „Макрон“.

 

 

 

 
Гласувани бяха три доклада. Депутатите подкрепиха предложението камионите да се връщат веднъж на три седмици в държавата, откъдето са и отхвърлиха промените, свързани с почивките на шофьорите и техните възнаграждения.

Министър Желязков определи гласуването като „по-скоро положителен резултат“.

 

 

 

 

„Не сме били максималисти. Давахме си ясна сметка, че всички предложения, които бяха направени от членовете на Европейския парламент са тактически и също не събраха необходимите гласове. Даваме си сметка, че сме в малцинство“, заяви още министър Желязков.

 

 

 

 

 
„Ще продължим да използваме всички инструменти. Премиерът заяви много ясно какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства. Не сме в патова ситуация, а много работна“, допълни министърът, цитиран от Нова телевизия.

 

 

 

 

 

Според него има възможност или докладчиците да се оттеглят, или да не се придвижи в пленарна зала цялото досие за промени при правилата на превозвачите. Когато комисията е отхвърлила каквото и да е предложение, то не влиза в пленарна зала. Ако до края на месеца пакетът не бъде внесен в пленарна зала, няма как да бъде разгледан, каза още веднъж Желязков.

 

 

 

 

 

 

 

Българският транспортен министър е убеден, че и ЕК ще ни подкрепи, че мярката е непропорционална за връщане на превозното средство и не е формулирана в първоначалното предложение през 2017 г.

 

 

 

 

 

 

Да не бързаме с варианти Б и С, да видим дали ще надделеят тези, които държат ще видим. Текстове, които разделят държави, граждани и общества, не могат да бъдат гласувани заради разделенията, които създават. Ще продължим да ползваме всички инструменти. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни за спазване на процедурите на парламента. Ние сме в много работна ситуация, благоприятна заради това, което беше решено, каза Желязков.

 

 

 

 

 

Той уточни, че няма дата за събиране на координаторите. Предстои другата седмица да бъдат уведомени за хода на преговорите.

Желязков призна за разделението в европейския парламент. Нашите опоненти – държавите, които настояват за приемането на пакета („Макрон“ – б.р.), имат значителен потенциал.

 

 

 

 

 

Законодателство и регламентиране в областта на транспорта е необходимо. Италия заплаши, че ще въведе вътрешните правила – да не се спи в кабините. Знаем какво е необходимо на Съюза, но по начин, който не накърнява нашите интереси, допълни транспортният министър.

Когато човек не знае как да постъпва, постъпва така, както е правилно, а ние знам как е правилно“, каза за финал Росен Желязков.

 

 

Епицентър

loading...
0
Европа

More in Европа

1547174467-1

Шотландци пребиха български магазинер с викове: „Това е нашата страна“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

януари 11, 2019
искания1547116770-rt

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

януари 10, 2019
968e4636418f8570bf00b1468d1f824a_medium

„Жълтите жилетки“ призовават: Теглете спестяванията си от банките

януари 9, 2019
A boxing match between the USA and the European Union

Скандал между САЩ и ЕС: Вашингтон понижи дипломатическия статут на делегацията на ЕС

януари 8, 2019
epa07263765 Protesters clashes with French riot police during a 'Yellow Vests' protest in Toulouse, France, 05 January 2019. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) is a grassroots protest movement with supporters from a wide span of the political spectrum, that originally started with protest across the nation in late 2018 against high fuel prices. The movement in the meantime also protests the French government's tax reforms, the increasing costs of living and some even call for the resignation of French President Emmanuel Macron.  EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

„Жълти жилетки“ нахлуха в министерство, евакуираха говорителя на френското правителство

януари 5, 2019
Жълт жилетки

„Жълтите жилетки“ отново изпълниха улиците на Париж

януари 5, 2019