САЩ

Конгресмени внесоха закон „Защита на американската сигурност от Кремълския закон за агресията от 2018 г.“

Конгресмени внесоха закон „Защита на американската сигурност от Кремълския закон за агресията от 2018 г.“

white_house_1160x480
Сенаторите Греъм, Менендес, Гарднър и Кардин наскоро въведоха двупартиен закон, наречен „Защита на американската сигурност от Кремълския закон за агресията от 2018 г.“

В допълнение към насърчаване на укрепването на НАТО и дипломатическите усилия, борба с международната киберпрестъпност, намеса в избори и други мерки, законопроектът се отнася до злоупотребата с ресурсите на Интерпол от страна на Русия: „Конгресът е на мнение, че правителството на Руската федерация злоупотребява с червените бюлетини на Интерпол и механизмите за тяхното разпространение с политически цели и за цели като заплашване, тормоз и преследване на политически опоненти.” Ако законопроектът бъде одобрен, това ще бъде първият американски закон, специално насочен към Русия за злоупотребата с каналите на Интерпол.

 

Законопроектът призовава главния прокурор на Съединените щати и секретаря по вътрешната сигурност да „използват гласа и влиянието на Съединените щати в ИНТЕРПОЛ за порицание и санкциониране на Русия за злоупотребата с ресурсите на организацията“, включително да й се отнеме правото да използва червените бюлетини на Интерпол и механизмите за разпространение. ”Важно е да се има предвид, че Съединените щати, както и всяка друга държава-членка, имат само един глас в Общото събрание на Интерпол.

 

За да се обърне внимание на злоупотребата на Русия с червените бюлетини, САЩ ще трябва да убедят мнозинството от страните-членки на организацията да се присъединят към усилията им. Въпреки че законопроектът до голяма степен оставя конкретните мерки на главния прокурор и на секретаря по вътрешната сигурност, той задължава и агенциите активно да търсят решение на проблема. В допълнение към призива за по-големи усилия на международната сцена, законопроектът съдържа важни механизми за защита, които Съединените щати ще предоставят на жертвите на злоупотреба с Интерпол: „На никой гражданин или чужденец в Съединените щати, който е обект на червена бюлетина за издирване, поискана от правителството на Руската федерация няма да бъде отказан достъп до каквито и да е услуги или програми на правителството на Съединените щати поради факта, че лицето е обект на такава бюлетина, включително искане за убежище, молба за издаване на виза или участие в програма за премахване на визите или в програмата „Доверен пътник“ на администрацията за сигурност на транспорта.

code Copy and paste this code on your site.

 

Въпреки че червената бюлетина или механизъм за разпространение (дифузия) сами по себе си не трябва да служат като доказателство за неправомерно поведение от страна на индивида и следователно да се използват за отказ на някоя от услугите, посочени в законопроекта, американските власти на практика често погрешно ги тълкуват точно по този начин – като доказателство за криминално поведение. Съобщават се случаи, в които имиграционните съдии в Съединените щати отказват да предоставят гаранция или статут на бежанци на лица, търсещи убежище, или и двете, като цитират червени бюлетини или „дифузии“ като основа за своите решения. В такива случаи имиграционните органи неправилно тълкуват червените бюлетини като доказателство срещу търсещите убежище. В същото време, за разлика от случаите, свързани с търсене на убежище, които често се разглеждат в съдилищата и стават предмет на публично достояние, отказът за издаване на визи рядко подлежи на съдебен контрол и няма публично достъпни данни за броя на отказаните молби за виза поради активна червена бюлетина или дифузия. Въпреки липсата на изчерпателна статистика, засегнатите лица изразяват тревога поради нарастващия брой на подобни откази. Затова е важно Конгресът своевременно да сложи край на тази незаконосъобразна практика и да приеме закон, който ясно обявява, че червените бюлетини и дифузии не са допустими като доказателство срещу дадено лице, независимо дали става въпрос за екстрадиция, убежище или други въпроси.

 

Важно е също да се помни, че Русия далеч не е единствената страна, която злоупотребява с каналите на Интерпол, въпреки че е сред основните виновници. Ето защо усилията на САЩ не трябва да се ограничават до конкретни страни. Трябва да помогнем на Интерпол да предотврати злоупотребата или поне да я сведе до минимум, без значение кой е извършителят.

 

Важно е също да се помни, че спирането на руското правителство или на всяко друго правителство от издаването на червени бюлетини и дифузии, както се предлага в законопроекта, може да има сериозни негативни последици за сигурността на останалите 191 страни членки на Интерпол. Наредбите на Интерпол дават на организацията правомощия да преустанови използването на базите данни на всяка страна, ако страната ги използва за незаконни цели. Не е ясно дали Интерпол някога е прибягвал до тази мярка. Подобна мярка обаче може да причини повече вреда, отколкото полза, ако осакатява легитимното международно полицейско сътрудничество.

 

Ако една държава не може да получи достъп до базите данни на Интерпол, може да се окаже, че не е в състояние да попречи на истинските престъпници да навлязат на нейна територия и по този начин да избягат от правосъдието. В същото време, ако достъпът на дадено правителство бъде спрян и то не може да постави лица в международния издирван списък, други правителства може да не са в състояние да идентифицират истински престъпници, идващи от страна със спрян достъп и по този начин неволно им осигуряват подслон и способност да продължат своята престъпна дейност на тяхна територия. Наистина, предложени са и други мерки, които Интерпол би могъл да въведе, за да сведе до минимум злоупотребата с червените бюлетини и дифузии без да нарушава законните механизми на международното полицейско сътрудничество.

 

автор: Юри Неметс

 

rednoticeabuse.com

 

Фрог нюз

loading...
0
САЩ

More in САЩ

epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Тръмп: Обмисляме да пратим още 2000 войници в Полша

юни 12, 2019
a1a97b639c1c2b89a357329fd34787ad

САЩ заснеха нещо изумително на руски военен кораб (ВИДЕО)

юни 10, 2019
сащbig_5739

САЩ вече изискват за виза и посочване на профилите в социални мрежи

юни 2, 2019
Ф-16635841278392953302-ThinkstockPhotos-57565893

САЩ готвят чудовищен удар по Турция

май 29, 2019
upload_rian_02746774.hr_pic905_895x505_605

Ултиматум: САЩ дадоха две седмици на Турция да се откаже от С-400

май 22, 2019