ОБЩЕСТВО

Либия ни обяви морска война! Обвини правителството на България за съучастник в кражба на кораб

Либия ни обяви морска война! Обвини правителството на България за съучастник в кражба на кораб

uu

Де факто истинска морска война ни обяви Либия заради търговски спор, касаещ либийския танкер „Бадр“, собственост на либийската държава.

Причината – след близо 2 години спорове, името и собствеността на кораба, който беше задържан в пристанището на Бургас, са сменени и плавателният съд е отплавал в края на миналата година. За Триполи обаче това представлява пиратско действие.

Новото име на кораба е „Бдин“, а флагът, под който плава, е панамски. Заради случилото се ръководителят на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е издал заповед всеки кораб, плаващ под български флаг в либийски териториални води, да бъде задържан.

Освен това – всеки плавателен съд, навлизащ в либийски териториални води, да бъде проверяван и ако сред собствениците му има българска или регистрирана в България компания, също да бъде задържан, пише в. „24 часа“.

„Бадр“ беше в Бургас от ноември 2017 година заради претенции на частна българска фирма за стари вземания от Либия. Но в края на миналата година, според либийската версия, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и официални представители на „Гранична полиция“ и „Морска администрация“ – Бургас са се качили на борда на плавателния съд и са действали за смяна на собствеността, а на 28 декември, под името „Бдин“, корабът е отплавал в Черно море към Украйна.

От българските институции са категорични – екипажът и капитанът на кораба не са заплашвани и арестувани, а съвсем доброволно са напуснали, капитанът дори бил взел пари от касата на плавателния съд. На 21 декември от „Морска администрация“ – Бургас искат „Гранична полиция“ да помогне, защото имало официална декларация от морския агент, че ще извеждат стария екипаж – капитан от Либия, и 20 индийци.

Моряците са били съпроводени до летище Варна, откъдето са били качени на полет до Истанбул. Но „Морска администрация“ е действала въпреки предупреждение на МВнР, че има двустранен проблем на държавно ниво. Миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН.

Ръководителят на либийската мисия там е предал в Триполи след срещата, че българският представител в ООН Георги Панайотов е окачествил случая като „недопустим криминален акт“ и е поел ангажимент да информира в София, за да бъдат предприети незабавни действия за възстановяване на собствеността и наказване на замесените лица.

Като последна мярка преди разгарянето на истинска морска война Файез Сарадж – премиер в правителството на националното единство на Либия, е командировал вчера свой специален пратеник в София, който да се опита да убеди българските институции да се намесят в случая. Пратеникът е Джамал Али Омар ал Барак – изключително сериозен дипломат, на когото правителството в Триполи възлага деликатни мисии в чужбина. Официално той е директор на департамента за международно сътрудничество в либийското външно министерство.

По времето на Кадафи Ал Барак беше посланик на Либия в Германия. Либийците са представили доказателства, че танкерът е задържан в Бургас, а след това и присвоен с фалшифицирани документи, изфабрикувани подписи и печати на гръцки длъжностни лица и на панамския консул в Пирея, за да може да се представи в момента, че корабът плава под панамски флаг. Освен това операцията по присвояването е направена въпреки две решения на български съдилища.

Първото е от 21 декември 2018 г. на Бургаския окръжен съд, с което се отменя постановлението на ЧСИ като незаконно, а второто е от 2 януари тази година и е на Върховния административен съд, което пък отменя окончателно решението на първа инстанция на Бургаския административен съд и постановява корабът да бъде освободен от наложения му от „Морска администрация“ арест.

24 часа и oxnewsnewbgbg.blogspot.com

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1547222806-49897886-225429748344990-5677911954602065920-n

Площадът на Войводиново почерня от народ! Стотици недоволни веят българския флаг (СНИМКИ)

януари 11, 2019
velizar_enchev_intellectual

Кметът на Войводиново е избор на Каракачанов, от махалата в селото гласуват под строй за ВМРО

януари 11, 2019
1520589465-20180309111437-img-0475

Гледах записите от Войводиново – отиваха с идеята да убиват, а знаете ли кой ги хрантути…

януари 11, 2019
Screenshot_13-3

Нахалникът от Войводино със заканите към „гяурите“ го загази много яко

януари 11, 2019
embassy-2

Мегаскандал с роднини и чиновници на ГЕРБ в мисията ни в Лондон

януари 11, 2019
big_19ee

Нинова хвърли бомба: посочи 5-те фирми на ГЕРБ, получили 1.35 милиарда извън ред и закон

януари 11, 2019