ОБЩЕСТВО

Липсата на контрол от страна на КФН върху застрахователите довежда до натиск върху съдебната система

Липсата на контрол от страна на КФН върху застрахователите довежда до натиск върху съдебната система

липсаScreen-Shot-2018-08-21-at-14.08.27

 

 

 

Липсата на контрол от страна на Комисията за финансов надзор върху застрахователите довежда до натиск върху съдебната система.

 

 

 

Размерът на обезщетенията за пострадали при ПТП, присъждани от съдиите, намаляват под угрозата на общественото мнение и агресията на застрахователните компании.

 

За това сигнализираха експерти в застрахователното право, които наблюдават намаляване на размера на компенсациите за пострадали при катастрофи.

 

 

През последните години съдилищата присъждаха обезщетения в размер на 100 – 120 хил. лв. за близък роднина на загинал на пътя.

 

 

 

Сумите за наранявания, счупвания и нетрудоспособност са далеч по-ниски – в граници межди 20 и 50 хил. лв. За сравнение, навсякъде в страните от ЕС компенсациите са с пъти по-високи.

Роднините на загинал в Германия получават от 150 000 евро нагоре, тези във Великобритания – над 200 000 евро, а наскоро румънското подразделение на Евроинс изплати компенсация от 1,5 млн евро за изгубено бебе при пътен инцидент.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

На фона на тези суми размерът на българските обезщетение е несравнимо нисък и несправедлив. Излиза, че румънската майка заслужава много повече от българската. А когато към това се добави и натиска на организации като Асоциация на българските застрахователи, компенсациите могат да паднат още надолу. „Не става дума за директна корупция в съдебната система, а за натиск върху съдиите от страна на големите застрахователи да не бъдат присъждани справедливи обезщетения.

 

 

 

 

В обществото се внушава, че компенсациите ще доведат до фалити на застрахователи и до повишаване на цената Гражданска отговорност на 1000 лв. за кола. Това е спекулация с цената на човешкия живот заради лошото управление на застрахователните фирми, които превръщат оборотите си в печалби“, коментират експертите. Факт е, че КФН от години прикрива лошото управление в редица застрахователни компании, които злоупотребяват с ежегодно постъпващите приходи от Гражданска отговорност.

 

 

 

 

 

Фирмите плащат грешни пари на брокери, мениджърски заплати и реклами в медиите, които им купуват благоразположение. Някои от застрахователите действат като финансовите пирамиди от 90-те. Заради неизбежните 2-3 години, които отнемат един съдебен процес, обезщетенията за ПТП се присъждат няколко години след настъпването му.

 

 

 

 

 

 

Средствата, които отиват за покриване на тези разходи постъпват през настоящата година. Така застрахователите покриват задълженията си с налични пари, а в много случаи бавят преводите с половин година и повече. Според специалистите тази тотално сбъркана политика в сектора наистина ще доведе до фалити на застрахователи, но не заради ниски цени на застраховка Гражданска, а заради лошо управление и злоупотреби.

 

 

 

 

копирано от: https://oxnewsnewbgbg.blogspot.com/2019/01/blog-post_33.html?fbclid=IwAR2O6At4xa3NS2Z7lksQvLmY8wTYFSYzvGJKt5fZrWSFWyB5QkscVWGaYnM

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

100597_660_370

Идват празници – ето как се падат почивните дни през март, април и май

февруари 28, 2019
алцекbgrimpobeda

Всеки трябва да знае за деня, в който българите превземат Рим – сърцето на могъщата империя! СНИМКИ

февруари 28, 2019
токtok

Задава се поредната ценова тесла: И трите ЕРП-та ще искат поскъпване на тока от 1 юли!

февруари 28, 2019
кьовеши-цветанов-борисов-768x532

Това искаме да чуем от нея: Почвам от България и Румъния, там най-много се краде и ще има затворници до 6 месеца

февруари 28, 2019
zaplata

Зам.-министър: Заплатите у нас са привлекателни, колкото тези в Лондон

февруари 28, 2019
valia_ahchieva

Ахчиева: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша… ДОКУМЕНТ

февруари 28, 2019