Русия

Руската църква: Патриарх Вартоломей се откъсна от световното православие

Руската църква: Патриарх Вартоломей се откъсна от световното православие

Снимка: ТАСС, архив

 

 

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие: това заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

 

 

 

 

 

 

„Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола“, каза той, коментирайки подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна.

 

 

 

 

 

Според прессекретаря на руския патриарх Кирил „подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация“.

 

 

 

 

 

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. „Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила“, писа Легойда в своя блог в месинджъра „Телеграм“.

 

 

 

 

 

Той напомни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. „Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по стар стил на 7 януари – б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи“, отбеляза Легойда.

(БТА)

loading...
0
Русия

More in Русия

калибър59f4399215e9f938974238bc

Русия разработва нова, много по-мощна крилата ракета „Калибър-М“

януари 8, 2019
православните4917010

Путин поздрави православните християни за Рождество

януари 7, 2019
118757_660_370

Увеличава се броят на жертвите в Магнитогорск, набира сила терористичната версия за взрива

януари 2, 2019
ЩИТphpdykk1l_800x

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

януари 2, 2019
66967

Путин към руснаците на Нова година: Да бъдем единен и сплотен отбор, така ще постигнем целите си!

декември 31, 2018
big_2747

Лавров: Русия ще отговори, ако в Европа бъдат разположени забранени ракети

декември 30, 2018