О Новини http://onovini.com Новините и още нещо Mon, 27 Aug 2018 15:07:16 +0000 bg-BG hourly 1 Властта панически се разграничава от фирмата – досегашен фаворит: Ще съдим “Трейс”! http://onovini.com/2018/08/%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82/ Mon, 27 Aug 2018 14:23:02 +0000 http://onovini.com/?p=50409

 

нанковzx860y484_3096700

 

 

Министърът на регионалното развитие и строителството Николай Нанков даде да се разбере, че държавата ще съди фирма “Трейс”, изпълнител на ремонта в Искърското дефиле. Нанков, който бе гост в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия подробно обясни, че фирмата не се е съобразила с предписанията да отстрани дефектите по некачествено извършения ремонт.

 

 

 

 

 

Още вчера при сбирката на властта при премиера Бойко Борисов строителният министър обяви, че фирмата имала пет предписания да поправи ремонта и ги игнорирала.

 

 

 

 

На 19 август, поясни министърът, се разбира в АПИ, че пътят не е отремонтиран, както е било предписано.

Затова Нанков гарантира, че сега всички длъжностни лица, отговорни за пътя, ще понесат своята отговорност.

Сега  държавата ще стартира дела, за да си търси правата от фирмата.

 

 

 

Междувременно днес разследващи и жандармерия нахлуха в централата на “Трейс груп”, която до вчера се ползваше с протекциите на властта и иззеха документи. 

 

 

 

 

 

„Знам, че всички хора и цялата общност очакват справедливост,“ заяви в предаването “Здравей, България” министър Николай Нанков.

 

 

 

 

Той сподели, че също е губил свои много близък в ПТП и е запознат със ситуацията. Доста трудно, но все пак разкри –  загубил е най-добрата си приятелка в челна катастрофа преди три години в участък, където в момента се строи магистрала.

 

 

 

 

 

„Затова гарантирам и в лично и в служебно качество, че ще има справедливост“, бе категоричен министър Нанков.

 

 

 

 

 

 

Той обясни, че през 2011 година е подписан договор за ремонта на този участък от пътя София-Своге  – там са посочени както ангажиментите и всички дефекти, които трябва да бъдат отстранени от изпълнителя.

Този опасен асфалт е положен през 2014 г.

 

 

 

 

 

Има възлагане на строителство, увеличен бюджет по договора за ремонта. Отделно на това, пътят се  въвежда в експлоатация две години след полагането на асфалта, което е необяснимо.

 

 

 

 

 

Той е приет от 20-членна държавна комисия без нито една забележка, което наистина е притеснително, защото само няколко месеца след това се констатират зачестили ПТП-та точно в тази отсечка, където е станала катастрофата вчера. Тогава се поставя и знак за повишена концентрация на ПТП, посочи Нанков.

Той гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат своята отговорност.

 

 

 
„Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Нанков.

 

 

 

 

 

„Трите версии за катастрофата ги знаем – една, от тях е за лошото състояние на пътната настилка, поясни Нанков.

„Не може обаче да се спре път, който е абсолютно безалтернативен. Затова колегите от АПИ и колегите от Пътна полиция са предприели действия за ограничаване на скоростта. Има 22 проблемни точки по този път край Своге “, коментира той.

 

 

 

 

Той е категоричен за спиране на пътя не може да говорим, но са дадени предписания за отстраняване на  пороците на пътя. По думите на Нанков 25 точки на нередности са констатирани през март т.г. от нарочна комисия. Но предписанията не са изпълнени. И след като по институционален ред не са решават проблемите, тогава се отива към съдебно решение. АПИ е ангажирана с отстраняването на пороците, дори когато се констатирани от МРРБ. Както и поставянето на самите знаци, които се поставят на съответните участъци, с концентрация на ПТП, посочи регионалният министър.

 

 

 

 

Министърът подчерта, че вече и изработена нова наредба за строителство на пътищата, която е съобразена със съвременните норми за изграждане на пътната инфраструктура.

Вече сме изработили нова наредба за проектиране на пътища. 30 години проектираме по норми от времето на комунизма, изтъкна регионалният министър.

 

 

Епицентър

]]>
Разследващи и жандармерия влязоха в централата на “Трейс груп”, изнесоха документация http://onovini.com/2018/08/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%b8-%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d1%86/ Mon, 27 Aug 2018 14:06:38 +0000 http://onovini.com/?p=50405

трейс110286_660_370

 

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на “Трейс груп” в столичния кв. “Лозенец”, съобщава bTV.

 

 

Именно тази фирма е извършила рехабилитацията на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа с автобус, при която загинаха 17 души. Едно от направленията, по които работят разследващите е именно състоянието на пътната настилка, като от времето, когато пътят е пуснат в експлоатация е имало множество установени пропуски, които е било наредено да бъдат отстранени, но това не се е случило.

 

 

 

Следователите изнесоха документация на фирмата, като служителите им са оказали пълно съдействие на разследващите. Утре се очаква да дадат и официална пресконференция.

 

 

 

 

Още вчера те разпространиха официална позиция, в която твърдят, че не отговарят за поддръжката. Гаранционният срок на пътя е от 2 години, като по документи е бил пуснат през 2016-а, но фактически това се е случило още през 2014-а и това също бе изтъкнато от компанията.

 

 

 

Междувременно строителите на пътя опитаха да прехвърлят вината и върху проектанта на пътя и поставените условия за строежа му от Агенция “Пътна инфраструктура”.

 

 

 

Председателят на надзорния съвет на холдинга “Трейс груп” Николай Михайлов обясни пред “Дарик””, че проектантът на трасето определят качеството на ремонта. Например, самият  той не е съгласен с изграждането на бордюри на такъв рисков участък, „но щом това е заложено в проекта, то се изпълнява”.

 

 

 

Според строителя при запрашаване на пътя, а след това и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра може да намали допълнително сцеплението между гумите и пътното платно.

 

 

 

Всъщност ремонтът на пътя София – Своге е извършен от дъщерната фирма на холдинга – „Трейс Своге“. От края на юни фирмата вече е закрита, а капитала прехвърлен в друго дружество. Партньор в изпълнението на проекта е била Пътно поддържане Дупница” ЕООД. От тази компания също видяха пропуски в проекта, като директно назоваха и виновника с име.

 

 

Проектантът на пътя инж. Даниела Панева е допуснала серия от грешки при изготвянето на проекта за ремонта на пътя София – Своге – Мездра, твърди пред “Дарик” управителят на въпросната фирма Цветан Цветанов.

 

 

“Имаше много проблеми, не само бордюрите”, казва Цветанов по повод ремонта за 23 милиона лева.

 

Проектантът Даниела Панева обаче категорично отрече подобни обвинения.

“Няма грешки в проектирането на пътя”, обяви тя.

 

 

Канал 3

]]>
От “Трейс груп” проговориха за касапницата край Своге и ето върху кого прехвърлиха вината… http://onovini.com/2018/08/%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b9%d1%81-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bf%d0%bd%d0%b8/ Mon, 27 Aug 2018 12:46:56 +0000 http://onovini.com/?p=50401

трейс1535373257-1535288049-sistemen-bufer-18

 

 

Не строителната фирма, а Агенция „Пътна инфраструктура“ определя как да се ремонтира и строи пътят София – Своге, където в събота стана тежката катастрофа с 17 жертви. Това коментира председателят на Надзорния съвет на холдинга „Трейс груп“ Николай Михайлов, цитиран от Дарик.

 

Той обаче отбеляза, че възложителят в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ и проектантът по проекта определят как да бъде извършен ремонтът.

 

 
„Аз не одобрявам изграждането на бордюри до пътното платно особено в такъв рисков участък, където стана катастрофата“, допълни още Михайлов.

 

 

Според него при запрашаване на пътя, а след това и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра, може да намали допълнително сцеплението между гумите и пътното платно.

 

 

Ремонтът на пътя София – Своге е извършен от дъщерната фирма на холдинга – „Трейс Своге“. От края на юни фирмата е закрита, а капиталът прехвърлен в друго дружество.

 
В договора за ремонт на пътя Своге – София няма изискване какво трябва да бъде сцеплението на трасето, каза Михайлов.

 

 
„Първо, възможно е да има износване на пътната настилка. В конкретния договор, който е правен в Своге, в документацията няма критерий какво трябва да бъде сцеплението по време на изпълнението. Когато са минали четири години, каквото и да е било сцеплението при нов път, след това то се променя драстично по време експлоатацията.

 

 

 

 

Тук има един голям проблем, защото този път е правен по критериите и нормативните документи за второкласен път, като се е имало предвид, че не е толкова натоварен по времето, когато са правени проектите. Ако строителят е направил пътя преди четири години, проектите са правени няколко години преди това. Разбирате ли, когато е правен проектът, заданието за този път може би са минали поне седем-осем години. Тогава са заложени съвсем други критерии.

 

 

 

В последните две-три години вследствие на ремонта на магистрала Хемус транспортен трафик, основният товарен трафик минава през този път. Тоест в един момент пътят от второкласен се оказва първокласен с много тежък трафик. В тази обстановка, при леви наклони и при тежък трафик много по-бързо се износва самата настилка“, каза Михайлов.

„В конкретния случай вероятно се е получил и друг проблем. Гледах снимки, понеже не съм в София, че в участъка на катастрофата има бордюр. Пътните специалисти сме изключително против изграждането на бордюри по пътищата, защото те са голям проблем на безопасността, но такива са нормите на проектиране в момента“, каза Михайлов и допълни:

 

 

 

„Около бордюра се натрупват праховидни частици. Те особено с смесени с изгорелите газове на тежките автомобили, образуват филм, който е плъзгаш. И когато завали дъжд, този филм започва да работи и в може в участъци, особено в участъци с наклони, където се е образувал такъв филм, коефициентът на сцепление да падне много по тези причини, не защото самата настилка има нисък коефициент на сцепление“.

 

 

 
Той е на мнение, че трябва да се променят критериите за строителство, особено след климатичните промени в последните години и честите обилни валежи, които също се отразяват на трасетата в страната.

Източник: blitz.bg
]]>
Сидеров: Дай му катастрофи на нашенеца! Мед и масло да текат от чешмите, ще намери кусур… http://onovini.com/2018/08/%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d1%83-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86%d0%b0/ Mon, 27 Aug 2018 12:27:27 +0000 http://onovini.com/?p=50397

сидерbig_0000sdmb

 

 

 

Лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров написа разтърсващ пост във фейсбук страницата си. Той е предизвикан от последните новини около катастрофата, в която загинаха 16 души.

Ето какво написа политикът – едно към едно:

 

“Към живеещия от катастрофа до катастрофа нашенец

Дай му катастрофи на нашенеца! Не хубави неща, не! Мед и масло, бира и водка да текат от чешмите, ще намери кусур – я кранчето не работи както трябва и не пуска колкото на съседа, я бирата в чешмата на депутатите е по-хубава…

 
Не, братя и сестри, дами и господа, другарки и другари! Редактори и водещи! Сладкопойни чучулиги! Продължавайте в същия дух! Новините – само катастрофи, убийства и перверзии! Някой направил добро? Не е новина, не разваляйте емисиите!

 

 

Иначе как щяхме да разберем колко много специалисти по катастрофи има у нас? Прочетох изказвания на асоциации по пътната обстановка, по състоянието на скоростните лостове, на гумите и асфалта, на пострадалите от ПТП и на канещите се да пострадат…Как се издържат финансово, не знам, всичките тия…

 

 

 

Изпълзяха пред камери и диктофони бивши шефове, подшефове, секретарки, портиери, шофьори, копачи на канавки и продуценти на просташки шоупрограми. Тия, последните, са ми най-забавни – всяка вечер развращават народа и правят мултимилиони от това, но винаги са готови с мъдри мисли на тема народопсихология.

 

 

Прочетох изумителни разсъждения за АПИ, ЮНЕСКО и ООН, за престъпното управление – то винаги е виновно и престъпно – за коланите, които щели да спасят жертвите. Сякаш не става дума за падане в пропаст, а за леко чукане на Граф Игнатиев и Раковска.

 

 

 

Прочетох и мислите на някой си, че едва ли аквапланингът е виновен. Потърсих в речника и разбрах – това било, когато вали дъжд. Но нямало значение дали вали пороен дъжд на планински път вечер, или е сухо и светло.

 

 

 

 

Нещо мистично и необхватно се е намесило и това го знае най-добре интервюираният. В състезанието по суета и себеизтъкване, никой не спести сили.

 

 

Не видях само едно, най -важното: някой да подсети опечалените роднини да направят помен със свещеник на 3-тия и 9 – я ден, после панихида на 20-я и 40-я ден за упокой на душите на починалите.

 

 

 

Тъй като става дума не за преходните простотии, с които се занимаваме всеки ден, а за „дребни”, непреходни неща като човешката душа, например”.

 

ОТ ФОРУМИТЕ: 

Абе Волене , и ти като Халваджиян рече да се изкажеш и нищо не каза. Празни приказки. Добре че си ти ,защото ние не знаем кога се прави помен. Пиши кой е виновен за толкова много катастрофи, за толкова много жертви!

 

 

Абе Лигльо (Сидеров), ти ли си този който ще бърка в раната на опечалените да ги учи как помен да правят!? Ти ли си този, който ще критикува и учи специалистите какво да казват и как да си вършат работите?!? Ти ли си непорочния в тази държава!? Нещастник! От пет години освен да се подмазваш и сменяш позициите си, нищо друго не си показал!

 

Фирмата извършила ремонта на отсечката на смъртта Трейс холд груп АД e “спечелила” над 1ОО обществени поръчки за над 1 МИЛИАРД и според вестник “Атака” на Волен Сидеров, който е част от управляващата групировка е Любимка на Борисов!!!

 

Г-н Сидеров, ако искате да влезете в новините като добра новина трябва да накарате всички депутати от последните 30г да върнат всичко, което са откраднали от народа и след това да се съберат на площада пред НС и да се самоубият ритуално. Повярвайте ми, по-добра новина за българския народ никога не е имало и няма и да има в бъдеще. Направо ще ви канонизират за светец. Направете го господа управляващи, станете герои!Поне веднъж зарадвайте народа, който ви е избрал и който лъжете вече 30г.

 

https://www.facebook.com/volen.ataka/posts/10156470022329827

]]>
Тъжно! Ето как се стигнало до нелепата смърт на малкия Сашко, който се задуши в кола от жегата http://onovini.com/2018/08/%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%b4%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81/ Mon, 27 Aug 2018 12:04:25 +0000 http://onovini.com/?p=50394

линейка1490100689-lineeeika

Нелепа смърт застигна момченцето Сашко, на 2,5 години, от сливенското село Жельо войвода в неделя следобяд.

 

 

Детето незабелязано се вмъкнало в колата на родителите си, която била паркирана незаключена в селския им двор, затворило се вътре и заспало на задната седалка. Когато го намерили три часа по-късно, Сашко бил проснат безжизнен на седалката.

 

 

Веднага малчуганът бил закаран с линейка в сливенската областна болница “Д-р Иван Селимински” и приет по спешност в реанимацията, но лекарите не успели да спасят живота му. Сашко починал от топлинен удар, без да дойде в съзнание.

 

 

В неделя температурата в Жельо войвода достигна около 33 градуса, а в затвореното купе на колата, където били затворени и стъклата на прозорците, вероятно е надхвърлила 50 градуса, смятат местните. Въздухът вътре бил нажежен като в пещ.

 

 

Родителите на детето Божанка и Руси, които са от ромски произход, живеели заедно без брак, но имали общо 4 деца.

 

 

 

Те изобщо не разбрали кога най-малкият им син проникнал в автомобила. В неделния следобяд двамата събаряли полурухнала постройка в двора на къщата си и улисани в работата си се сетили и потърсили Сашко твърде късно. Вероятно са мислили, че момченцето си играе някъде на сянка.

 

 

 

По думите на кмета на село Жельо войвода Стоян Генов, почернените родители Божанка и Руси били трудолюбиви хора, които не разчитали на социални помощи, за да оглеждат двете си момичета и двете си момчета. Доскоро работили в Гърция и дори купили една от изоставените къщи в селото, за да настанят в нея многолюдната си челяд.

 

 

Сигнал за трагедията бил подаден в полицията от спешното приемно отделение на болницата, уточниха днес от ОДМВР в Сливен. По случая е образувано досъдебно производство, извършен е оглед на местопроизшествието.

 

 

Също днес от сливенската болница обобщиха, че общо 142 души са потърсили медицинска помощ при тях в дните между 24 и 26 август. Сред пострадалите най-тежко е 78-годишна новозагорка, който е приета със счупен череп, след като паднала от 3 метра височина от плодно дърво в двора на къщата си, на което се качила, за да го обере. Бабата се струполила върху плочника и изпаднала в безсъзнание.

 

БНР, Канал 3, Топвести

]]>
Георги – най-младата жертва край Своге: Пълен отличник, бъдещ финансист и патриот… СНИМКА http://onovini.com/2018/08/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%b5/ Mon, 27 Aug 2018 11:26:58 +0000 http://onovini.com/?p=50389

orig

 

 

Георги, който е най-младата жертва на кошмарния инцидент край Своге в събота, е бил пълен отличник. Това разказват негови съученици пред в. “Телеграф”. Заедно с него си отиде неговата баба, а вуйчо му е настанен в болница.

 

 

 

 

“Георги ни беше приятел. Той беше кротък, скромен, изключително умен и добър. Обичаше народните танци, не пропускаше екскурзия, беше голям патриот и постоянно говореше колко обича България. Това разказват съученици на издъхналото дете, след като запалиха свещ в памет на жертвите от адското меле, което се разигра на 2 км от Своге.

 

георги1535344803-40112776-297890790766957-7381662606899019776-n

 

 

“Георги беше много умен. Той завърши с пълно отличие 7-и клас и го приеха още на първо класиране във Финансово-стопанската гимназия. Тя беше първото му желание в списъка”, добавят децата.

 

 

 

 

Той обичал много да пътува. Затова и баба му Дарина всеки уикенд го водела на екскурзии, организирани от пенсионерския клуб в Световрачане. Преди време двамата дори отишли за един ден до Гърция, като после момчето разказвало за преживяванията на приятелите си.

 

 

 

 

Във фаталната събота с Георги и баба му тръгнал и вуйчо му Симеон. “Майка му Цветелина беше болна, затова не отиде, иначе и тя се беше записала. А баща му Кънчо остана да помага да гледат малкото му братче”, споделят почернени близки на фамилията.

 

 

 

 

Във фаталната екскурзия към манастир “Седемте престола” се включил и дядо Григор със съпругата си. “Гришата прекара инсулт. Победи го с инат. Вдигна се на крака и продължи да помага на всички. Обичаше да пътува, само това го караше да се усмихва. Затова се записаха. А какво стана – той издъхна, след като победи мозъчния удар”, разказват със сълзи на очи близките му. По думите им той бил много вярващ и редовно ходел на църква. При катастрофата Григор издъхнал на място, жена му е с опасност за живота.

“Зълва ми Славка Колева правеше ремонт на къщата си. Затова решихме, че не е заминала за “Седемте престола”. Потърсихме я, оказа се, че все пак е решила да тръгне. Тя е бивша председателка на пенсионерския клуб, не пропускаше екскурзия”. Тежките думи изрича с пресипнал глас Емилия Колева, която с дъщеря си и внучката стоят пред фамилната къща в Световрачане. Те разказват, че първоначално никой не им е давал информация къде е 59-годишната Славка, а вчера разбрали, че е в моргата в Своге.

“Зълва ми е от много дълго време ходеше на тези екскурзии, досега нищо не се е случвало, никой не се е оплаквал”, споделя Емилия. Внучката й пък разказва, че ходила с нея до Цари Мали град, до Пирот, до Гърция. Винаги тази фирма е организирала пътуванията и не е имало произшествия.

 

 

“Леля беше бивша шефка на пенсионерския клуб. Ходеха, пееха, имаха банкети, събираха се на площада за всеки празник”, продължава детето с насълзени очи. “Мъжът ми, братът на Славка, не е на себе си. Не може дори да говори, неадекватен е. Чуди се как се е стигнало дотам. Ние живеехме заедно, Славка в горната, ние в долната къща. Сега какво стана – ходим на заупокойни молитви”, плаче Емилия.

 

 

 

Жената, която е организирала фаталната екскурзия, се казва Бистра, разказват близки на загиналите. “Тя също беше в автобуса, но разбрахме, че е оцеляла. Майка й обаче е издъхнала. Бистра е добър човек, който винаги прави програмата така, че да се видят още повече забележителности, да има по няколко спирки и хората да са доволни”, споделят пред в. “Телеграф” хората от Световрачане. По думите им редовно Бистра се включвала във всички дейности на пенсионерския клуб – игри на шах, пеене по време на обществени прояви в селото и т.н.

]]>
Ципрас смачка администрацията. Борисов я разду до небесата http://onovini.com/2018/08/%d1%86%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%bc%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81/ Mon, 27 Aug 2018 11:19:55 +0000 http://onovini.com/?p=50386

 

vasilev

 

 

ГЪРЦИЯ : БЪЛГАРИЯ – 10 : 0

1. Ципрас смачка администрацията. Борисов я разду до небесата.

 

 

2. Ципрас унищожи фалшивите социални помощи. Борисов ги превърна в държавна политика.

 

 

3. Ципрас премахна безумните придобивки на чиновниците. Борисов им създаде нови.

 

 

4. Ципрас продаде скъпо Северна Македония на Скопие. Борисов подари на Скопие история с основания за териториални претенции.

 

 

5. Гърция тепърва ще печели от Северна Македония. България тепърва ще губи от нея.

 

 

6. Гърците разбират, че могат да живеят добре, ако произвеждат. Българите разбират, че могат да живеят добре, ако крадат.

 

 

7. Там магазините преливат от гръцки стоки. У нас и солта е внос.

 

 

8. Там се привличат инвеститори, които съблюдават националните интереси. У нас се привличат тези, които изкупуват националните интереси.

 

 

9. Там не се виждат катаджии, но се вижда, че има държава. У нас не е така.

 

 

10. Там децата на българки говорят на майките си на гръцки. У нас – майките на българчета говорят на децата си на английски.

 

 

Васил Василев, Фейсбук

]]>
Експерт: Скоро ще сложим ограничение 20 км/ч и ще обвиняваме шофьорите за превишена скорост http://onovini.com/2018/08/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%bc-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-20/ Mon, 27 Aug 2018 11:03:07 +0000 http://onovini.com/?p=50382

 

скороbig_big_011_1_

 

Много скоро на рискови участъци ще сложим ограничение 20 км/ч и ще обвиняваме водачите за превишена скорост. Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори, каза в сутрешния блок на Bulgaria on air експертът по пътна безопасност Красимир Георгиев по повод тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, а над 20 бяха ранени, пише Novini.bg.

Смятам, че водачът не може да бъде виновен.

 

 

Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде, заяви Георгиев.

 

 

Възможно е да се е получило аквапланинг, но се разбра, че на завоя до мястото на катастрофата асфалтът е износен и дори при сухо време е като лед, посочи Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

 

 

 

Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговаря за коланите в автобусите.

 

 

Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа, заяви Маринова.

 

 

Тя е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП, а именно това е бъдещето в транспорта.

 

https://petel.bg/Ekspert–Skoro-shhe-slozhim-ogranichenie-20-km-ch-i-shhe-obvinyavame-shoforite-za-previshena-skorost__280014

]]>
21 въпроса в деня на национален траур… Страх ме е къде живея! Вас не ви ли е страх? http://onovini.com/2018/08/21-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%83%d1%80-%d1%81%d1%82/ Mon, 27 Aug 2018 10:37:02 +0000 http://onovini.com/?p=50379

 

giphy

 

 

Ден на траур. Ужасна трагедия. Съболезнования на близките на загиналите. И дано ранените се оправят и няма повече жертви.

Този път трябва да призная, че комуникациите на институциите бяха навременни.

 

 

Даваха информация непрекъснато. Така стигнахме до факта, че съответната администрация пет пъти за последната година е писала на една фирма, да оправи пътя. Който тя е изградила.

 

 

И само след месеци трябва да го ремонтира спешно. Защото може би е опасен. Последният път са писали на 27-и юли. С краен срок за изпълнение 15-и август.

Та, да благодарим за изнесената до тук информация и да поискаме отговори на следващите въпроси:

 

 

 

1. Защо една фирма не се подчинява на разпорежданията на съответната администрация?

 

2. Защо съответната администрация не е алармирала полиция, прокуратура, министър или премиер, може и президент (той щеше да се зарадва), че една фирма не иска да оправи потенциален смъртоносен път?

 

3. Законът ли не дава тези правомощия, т.е. да искаме промяна на закона?

 

4. Съответната администрация ли не знае как да накара фирмата, т.е. да поискаме промяна на администрацията?

 

5. Фирмата ли се прави на всемогъща, т.е. да поискаме специални части, сини каски и Шести американски флот да се намесят?

 

6. Кой е одобрил и приел този път и как не е видял, че не е с високо качество?

 

 

7. Параметрите ли са били занижени по задание или изпълнението е калпаво?

 

 

8. Предвидените финанси по проект били ли са достатъчни за качествен път?

 

 

9. Ако да, колко би струвал път с лошо качество, каква е разликата с бюджета по проект и къде ли е отишла тази разлика?

 

 

10. Някой прави ли анализ на нормата на печалба на тази и други фирми от сектора и дали има връзка със спечелените проекти по ЗОП?

 

11. Щом този път е проблемен и фирмата не го е оправила, има ли възможност и други пътища, правени от същата фирма, да са потенциални гробища?

 

 

12. Някой от съответната администрация прави ли проверка на всички други договори на тази фирма, за да провери дали няма и другаде потенциални проблеми?

 

 

13. Даже и всичко по документи да е наред, не би ли било добре някой от съответната администрация да се разходи присъствено и лично до пътищата на тази фирма, за да се увери, че всичко е наред?

 

14. Някой от съответната администрация може ли да даде списък с пътищата на тази фирма, за да знаем къде какво

да очакваме?

 

 

15. В момента какви други договори изпълнява тази фирма? Как се осъществява текущият контрол над дейността й?

 

 

 

16. Тази фирма прави ли друго, освен пътища? Ако прави сгради, трябва ли да се притесняваме, че сградите може да паднат?

 

 

17. Щом път, направен на принципа: „Правим в срок, а после оправяме проблемите, защото е в гаранция“, е смъртоносен, може ли съответната администрация да гарантира, че други пътища, направени на същия принцип, няма да са пак с проблеми?

 

 

18. Много булеварди в София, например, бяха направени и имаха малки проблеми. Бодро беше рапортувано, че фирмите ще отстранят проблемите в гаранционен срок. Трябва ли да се притесняваме за тези пътища?

 

 

19. Спомням си, че подобна драма с последващи ремонти имаше с Цариградско шосе. Има ли шанс и Цариградско да се окаже с тежки проблеми?

 

 

20. Има ли шанс другите булеварди в София да се окажат с тежки проблеми и да се случи нова трагедия?

 

 

 

21. Колко пъти хора трябва да пускат сигнали, че дясната лента на магистрала Тракия е в бабуни? Трябва ли да стане трагедия, че да се оправи?

 

 

 

Между другото, сега е моментът фирмата да говори. За да разберем и нейната гледна точка.

 

 

 

Не се заяждам, не хейтя, не обвинявам. Само питам. Задавам тези уточняващи въпроси точно в деня на национален траур. За да намалим шанса за друг траур. И други жертви. Въпросите са абсолютно неполитически. Просто ме е страх. Страх ме е къде живея, как пътувам, какво може да се случи на близките ми. Вас не ви ли е страх?

 

 

Любомир Аламанов, фейсбук 

 

Епицентър

]]>
48 капана, като опасния завой край Своге, ни дебнат из България http://onovini.com/2018/08/48-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%b5/ Mon, 27 Aug 2018 09:42:46 +0000 http://onovini.com/?p=50375

 

капана1920x1080

 

 

В страната има 48 участъка, подобни на този край Своге, които правят аквапланинг. Това разкри регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му високорисковите отсечки се ремонтират приоритетно.

 

Министърът гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в ситуацията с десетките загинали и ранени при катастрофата край Своге ще понесат своята отговорност. “Защо е предписан този асфалт и приет по този начин, е работа на процесуално-следствените органи да установят причината. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Нанков.

 

 

Той заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Нанков ще проверява лично дали това е направено. Тази мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка. “Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат”, каза още той.

 

 

След инцидента край Своге се оказа, че Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) пет пъти карала фирмата да отстрани дефектите от опасния път. Появиха се много коментари, че некачествен ремонт на пътя е причина за катастрофата. Тази причина беше посочена и след заседанието на ръководните фактори от МВР, Транспортното и Регионалното министерство.

 

 

 

“Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред”, коментира Николай Нанков.

 

 

 

В становище до медиите от фирмата вчера обясниха, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г. “През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя.

 

 

 

Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача”, заявиха от “Трейс Груп Холд” АД.

 

 

Дир БГ

]]>